perjantai 9. lokakuuta 2015

Matkavalmisteluita

Varaston inventaario
Hommia olisi etenkin tavaroiden seulonnan ja myymisen kanssa. Voihan hamsterien valtakunta! On tullut välillä retrokatkoja, kun löytää jotain hyvin mielenkiintoista arkistoista. Hehe, C-kasetteja, vinyylejä, vanhaa elektroniikkaa, vanhoja ja isojakin urheiluvälineitä ja vielä vinot pinot korppuja (nämä eivät ole edes kahvin kanssa syötäviä).  Kirjoja, vanhoja vaatteita, pelejä, astioita, petivaatteita ja kaikenlaista piuhaa erinäköisin päättein (naarasta, urosta, sitä ja tätä), latureita, yms, yms. Just mention it! Pitäis olla itse kullakin vuosittainen pakollinen kaappitarkistus, ettei pääse nurkkiin pölyttymään rojua. Elektroniikkapiuhoista on vaikee ottaa selvää, mihin tarpeeseen ne on, ellei niissä satu lukemaan valmistajan nimeä tms.

Pitäisi vielä päättää pari pikku (!) juttua eli mitä otetaan matkalle mukaan ja minne ollaan ylipäätään/kaikkiaan menossa. Fakto: talvivaatteita ei tarvita! Todennäköisesti tarvitaan käsimatkalaukut ja ehkä joku yhteinen ruumaan menevä matkalaukku.

Osa tavaroista on jemmattava kotikonnuille vanhempien koteihin. Tuntui olevan meidän isän kaapeissakin paljon tilaa (lue: isi- ja äitihamsterin saldoa,eli tyhjennettävää). Suurin osa irtaimistosta menee myyntiin ja pois. Asuntokin oli parempi irtisanoa, koska olisi ollut turhaa ja tuottamatonta stressiä vuokraamisesta (ja mille ajalle?). Toisekseen parempi vaihtaa pienempään jatkossa. Yllättävää, miten vähän on niitä tavaroita, joista ei haluaisi/voi luopua. Clavinovan teini-ikäisen sähköpianon jätän kaverin perheen hoiviin... se on ollut mulle yksi rakkaimmista esineistä.

Astioita tai jotain käyttöesineitä päätynee hyväntekeväisyyskirpputoreille tms. Ja kiertoon on mennyt ja menee paljon kaikkea. Ja roskikset pullottaa turhista rojuista. Jotain reissukuittejakin ja karttoja/esitteitä on löytynyt vinot pinot aina vuodesta 2002 alkaen...

Ja sitten on piiiiitkä lista tarvikkeita, jotka menevät (osa jo onkin) torin foorumiin myyntiin. Pääsääntönä, että huonekalut ja kodinkoneet myydään, uusimmat elektroniikat jemmaan, samoin talvivaatteet ja henk.koht. tavarat (tärkeät paperit, valokuvat, matkamuistot, soittimet,...).

Joskus yöllä ei uni tule silmään, kun mieleen purskahtelee asioita, että ainiin sekin asia, ja meinas unohtua toikin juttu. Yksi ystävä kysyi, että tunteeko tavaroista luopumisen tuskaa ja pakko sanoa, että EI YHTÄÄN.

Australian Visitor 600-viisumin haku oli mielenkiintoinen (1 v voimassa ja vuoden oleskeluun oikeuttaa, voi saapua usean kerran maahan). Tuo viisumihakemus kun on kaikkien maiden asukeille sama, niin siellä on himppasen mielenkiintoisia kysymyksiä (18 sivua piti täyttää!) ja myös yhtä mielenkiintoinen liitedokumenttilista (parikymmentä liitettä). Tässä alkaa tuntea itsensä ihan mamuksi, suorastaan muukalaiseksi. Yhdellä sivulla tuntui, että vastauksen piti olla aina "No, no,..." (esim. "onko sinut tuomittu...") ja toisella sivulla "Yes, yes,..." (eli "oletko ymmärtänyt..."), ja välillä mietti, onko jossain välissä tarkistava kompakysäri, johon vahingossa vastaa väärin. Ja liitettävistä/ladattavista dokumenteista (piiitkä checklist) on sanottu "May be required", eli ne yleensä pyytää niitä dokumentteja, mitä katsovat tapauskohtaisesti tarpeellisiksi riippuen vastauksista, että mitä kaikkea sanomaansa tarvitsee todistaa. Itse asiassa tuon viisumin arvioitu käsittelyaika on luokkaa päivä pari... tässä hyväksyntää ootellessa. Tunnukset piti ottaa immin sivuille ja sieltä voi seurata hakemuksen etenemistä, toki emailitse tulee myös infoa yleensä päätöksestä tai jos jotain lisätietoja tarvitaan.

Arviolta yli kk menee, ennenkuin päästään liikkeelle. Lentolipuista sen verran, että Aasiaan (esim. KL:ään Amsterdamin kautta) pääsee n. 330 € sivu/nuppi, meno-paluu tulisi suhteessa halvemmaksi,  mutta paluupäivää on paha sanoa, kun ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu ja mitä kautta kulkee takaisin. Ausseihin mm. Adelaideen on tuplahinta eli yli 600 €. Tuo on eBookersilla katsottuna. Vertailuna Quantasin ja Finnairin varaamosta joko Sinkun tai Honkkarin kautta Adeen hieman lyhyemmällä matka-ajalla tuottaa summaksi yli 800 €. JetStar-halppisfirmakaan ei kesää tee, eli vaikka ottaisi Aasiaan halvimman lipun, tulee Adelaideen KL:stä saman verran lisää eli toiset 300 € ja ripiät (Sinkun ja Melbiksen kautta). No, katsotaan mistä halvimmalla saa (ja inhimillisillä vaihdoilla/matka-ajoilla), ja mennäänkö ensin Adeen vai muualle. Suomifoorumeissa Facebookissa jotkut ilmoittelee kotimaahan jouluksi lähdöistä, joten asuntoja voi hyvin ilmaantua vuokralle sitä kauttakin.

Tähän loppuun vielä pullautan check-listit, joita tuossa pöydällä on lojunut vihkossa, jos jotakuta kiinnostaa.

Hoidettavia asioita (iso osa onkin jo hoidettu):
 •        Pankkiasiat: nostotavat, siirtotarpeet, luottokortit(vara?), avainlukulistat
 •        Kansainväliset ajokortit (Autoliitto)
 •        Tarvittavat lääkkeet, jos reseptillisiä
 •        Piilolinssejä netistä ja onko mahdollisuus Ausseissa tilata
 •        Vuorotteluvapaakorvausasiat
 •        Hammaslekurikäynti (tarkistus)
 •        Kielitesti IELTS, just-in-case (lähtötason selvitys)
 •        Rokotuksia? Ei tartte
 •        Osoitemuutokset postiin ja väestörekisteriin ym.
 •        Puhelin(vara)liittymät matkalle, ei nettipaketteja! Ja kallista on soitella/vastata, joten pitää hankkia kohteessa maan liittymät
 •        Matka- ja kotivakuutusasiat
 •        Asuntoasiat, asunnon tyhjennys, muutto (säilytettävät)
 •        Sähkösopimuksen irtisanominen
 •        Gogo-kuntosalijäsenyys irtisanominen
 •        TTV-kortin irtisanominen
 •        Tarpeelliset matkadokkarit PDF:nä mailiin (sis. passikopsut)
 •        Turisti eli Visitor 600 viisumin haku Australiaan (muut viisumit/maat matkalla)
 •        Lentoliput (meno, paluuaika jää auki)
 •        Eka majoituskohde x ja nettivaraus tarpeen mukaan (esim. Airbnb)


Vuodenvaihde (sähköinen hoito):
 •       Veroilmoitus, jäsenmaksut, yms.
 •       Viralliset paperit vanhempien kotiin ja sieltä tiedoksi meille


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...