keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Suomalaistapaaminen, "vappu" (Moomba, Labour Day) ja hämiksiä


"Vapun aatto" eli sunnuntai. Imperial Hotel rooftop bar.
Ugh, evästä! Heavy food.

Perjantaina käytiin salilla jo neljännen kerran tän viikon aikana. Mukavasti on heitetty huulta (puolalaisalkuperää) omistajan Januszin kanssa ja morjesteltu uusia salikavereita. Salilta kipastiin Gleniin Dan Murphyyn hakemaan ale-olutta keissi ja malesialaisen ravintolan take awayn kautta kotiin syömään. Siitä sitten ampaistiin kaupungille junalla, koska Arbora-ravintolaterassilla oli taas suomalaisten tapaaminen. Oli toista kymmentä henkeä. Joku tarjosi ostereita firmansa piikkiin meille ja nähtiin paljon uusia naamoja ja pari vanhaakin. Osa oli just tullut opiskelemaan tänne yliopistoon (matkailualaa) ja osa on asunut vuosia, jopa 15 v Ausseissa. Joskus harvoin sattuu mukaan jonkun puoliso, tälläkin kertaa pääsi turisemaan enkkua erään miehen kanssa. Aina vaan jaksamme kysyä, että miksi Melbis, kun monet kiertelee jopa eri maissakin töissä. Se on kuulemma tämä eurooppalainen kaupunkielämä (sosiaalinen meininki), viriili city myös talvisin, kulinaarinen taivas, jne. Mahtava jutella, sen verran harvoin kun täällä saa enkkuakin lörpötellä muuta kuin kaupoissa tai muualla asioilla, ja kuntosalilla.

Jaa no, naapuri huuteli tänään aidan takaa, että hänellä on uutisia. Me jo tuossa puolilta päivin havahduttiin, että klo 11 talohuutokauppa tuossa parin talon päässä oli jo päättynyt, ja kyltissä luki SOLD (unohdettiin mennä). Harmaatukkainen naapuri valotti, että myyntihinta oli 1,28 milliä (n. 800 ke). Meistä toki "edullinen", kun vertaa siihen, että tuosta toisen puolen talosta (jonka huutokauppaa seurattiin pari vkoa sitten) on kynnysraha millin verran, ja se on puolet pienempi ja rytömmän näköinen. Miestä harmittaa (valitteli), että muutamat naapurit eivät pidä tontistaan ja talostaan huolta, antavat rapistua. Tottakai vaikuttaa siten naapuruston myyntihintoihin (hänen oma talo). Hän oli tuunannut taloaan huolella, räjäytellyt isot puut pois ja istutellut pientä sievää kasvillisuutta. Ja meitä kehui, että pidetään "talostamme ja pihastamme" hyvää huolta, oli nähnyt varmaan Juhan nurmea leikkaamassa ja mun haravoimassa. Piti oikaista, että me ollaan huonevuokralla ja emäntäkin on vuokralla. Luuli, että tämä on meidän talomme :)  No, hauska mies kuitenkin. Sitten hän sanoi, että kannattaisi rakentaa tänne peltisiä, metallisia tai betonisia aitoja, koska termiitit syö puuaidat ja vähän muutakin. Näytti viereistä puuta, josta kuoret oli irronnut, että se on termiittien syömä. Jaa-a, enpä juuri tuosta puusta ja sen lajista tiedä (sanois Kummelien erikoisasiantuntija Jaakko Parantainen) taikka termiiteistä, mutta ei siellä kyllä vaaleita termiittimurkkuja näkynyt, tummia perusmurkkuja kylläkin, joita on joka paikassa. Ja kuoret ainakin eucalyptyspuista irtoo ihan muutenkin. Hän kertoi myös, että tuosta puulajista tehdään paperia paljon...hmmm, näin ex-paperintekoexperttinä aloin miettiä, onko se kuitenkin jotain eucalyptussukua, vai mikä puu se nyt oikein on...kuukkelikaan ei oikein kertonut. Ollaan naapurin kanssa pariinkin kertaan juteltu. Haukkui muuten kiinalaiset sellaisiksi, jotka eivät pidä huolta pihoistaan. Ja naapurinsa indialaisen näköinen kaverikin ajeli mieluummin pyörällään ulkona kuin leikkurilla polven korkuista pihamaansa nurmikkoa. Vähän me kehuttiin tuon naapurin pihaa ja aitaa... Näin me suomalaiset small talkkaillaan :)

Sitten koiran kanssa ulkona hihiteltiin, kun se oli onnistunut pyöräyttämään hihnansa tolpan ympäri, eikä millään tajunnut pyörähtää takaisin, ettei olisi jumissa siinä. Pariskunta käveli ohi koiran kanssa ja sanoinkin, että tyhmä tuo koira (Loui), kun on solmussa. He totesivat naureskellen, että kyllä koiran "isän ja äidin" pitää opettaa se koiralle. Niinpä, koiran "äiti" se vaan makoilee kotona, kun toiset vie koiran pihalle. Ikinä en ole nähnyt yhtäkään koiraa ulkoiluttavan tuon emäntämme, vaikka on virallinen "koiravahti" (lainakoiria silloin tällöin). Meidän "ei tarvitse" huolehtia koirista, mutta jos kukaan muukaan ei huolehdi, niin säälittää nuo karvakuonot, jotka koittaa asua pienellä takapihallamme.

Emännälle tänään sanoin, että varmistan tässä vaan, että en aio tulla Moomba-kulkueeseen, en vaan kykene tulla esiintymään. Fakto: sadetta lupaa, ja toinen toi mainittu fakto. Mieluummin katson koko kulkuetta etäältä, kuin menisin itse heilumaan. Hän tuumi, ettei mussa ole tarpeeksi seikkailuhenkeä... Joo, no olisi tuosta toki kivaa tarinaa saanut, mutta mitä sitten.
St Patrick's catedral. Löydös matkan varrelta.
Liukuportaita pari settiä alas Parliament-asemalle.
Escalators down to the platform on Parliament station.

Sunnuntaina me oltiin päivä kaupungilla, oli kuin vappuaatto, eli maanantaina Labor Day (vapaapäivä). Porukka oli ihan kesäfiilareissa terasseilla ja me syöksyttiinkin Imperial Hotellin rooftop eli kattoterassille viinille ja oluelle aurinkoon parlamenttitalon vastapäätä. Tilattiinpa vielä juustopekoniranskikset oheen, että sai vatsan turvotettua. Käveltiin aikeena mennä Fitzroyn kaupunginosaan tutustumaan, kun Suomesta tuttu AJK (blog: Suuri seikkailu), joka on Ausseissa ollut viime syksystä asti, oli blogissaan kehuskellut jotain baaria siellä. Ja pari muuta tuttua on maininnut viereisen Brunswickin alueen virkeäksi hippimestaksi. Matkalla nähtiin pari narkkaria ja hervantamaisia kerrostaloja, pari graffitiseinää sekä lähempänä keskustaa upea ja iso St Patrikin katedraali. Me vaihdettiin kesken suunta takaisin keskustaan, maybe later. Kiinalaiskortteli oli pullollaan porukkaa, perheitä syömässä ja jonottamassa ravintoloihin. Ei nyt just aasiaruoka napannut, joten mentiin tuttuun ja hyväksi todettuun Stalactites-kreikkalaisravintolaan. Otettiin tällä kertaa viime reissusta oppineena entree (alkuruoka) annoskoko, mutta sekin oli niin julmettu, ettei jaksanut syödä kuin puolet ja ähky oli taattu. Tuolla kreikkalaisessa oikein hyvä Pepperjack-punkku maksoi 37 AUD (25e), ja ruoat 10e. Täällä muuten on hyvä BYO-käytäntö monissa ravintoloissa, että tuo oma pullosi viiniä (BYO=bring your own), ja avausmaksut on muutamasta taalasta jonnekin 8 AUD (5e) seutuville, mitä meillä on kokemusta. Olemme yhtien suomalaiskaverien kanssa käyty pari kertaa syömässä Pinewoodissa tässä lähellä (malesialainen ja thaikkupaikka), ja molemmilla kerroilla on otettu oma pullo mukaan. Eli siis maanantaina nähtiin noi kaverit taas salilla ja sovittiin toi Pinewood-ruokakeikka. Kivaa taas höpötellä ja kuulla tarinoita thaikkuruoan ohessa.

Maanantaina muuten salilla tsekkailtiin, että yksi likka tuli potkimaan säkkiä. Potki ihan näppärästi taekwondo-potkuja yläosaan säkkiä, ja alettiin kattelemaan kuvia seinältä, että sama likka oli ollut olympialaisissa. Netistä sitten luettiinkin, että se on ollut Taekwondon Maailmanmestari 2013, ja kolmansiin olympialaisiin menossa. Ja samalla huomattiin, että salilla käyvät siskokin ja poikaystävä on menossa kans Rioon, joten ei ihan ole kuntopotkijoita noi tyypit.
Sisäkäytävä Collins streetillä. Walk lane from Collins street.
Erittäin houkutteleva macaron-liike. Tempting macarons.
Collins street 333, hienot sisustat.
Vanhaa ja uutta. Old and new.
Kaupunkinäkymä South Bankiltä Yarra-joen yli.
City view from South bank over the Yarra river.
Pony Fish terassi keskellä Yarra-jokea.
Pony Fish terrace in the middle of the Yarra-river.
Soutuharjoituksia joella. Rowing teams on the river.

Tiistaina sitten käytiin lounastreffeillä cityssä tapaamassa Australiaan!-blogin kirjoittajaa. Hän on töissä IT-alalla, ja mielenkiintoista kuulla, millainen sopeutuminen elämään (v2009 muuttaneet Suomesta) ja työelämä täällä on ollut. Tietysti on aina mielenkiintoista nähdä ihminen, jonka blogia on pidempään seurannut. Voi vaan olla kiitollinen kaikista niistä bloggarien jutuista, jotka on meitäkin auttanut saamaan käsitystä tästä maasta sekä turisti/working-holiday- että normielämän vinkkelistä. Myös monia ihmisiä inspiroivat erilaiset blogit kaikenlaisiin kokeiluihin ja ratkaisuihin. Ko. juttuja ei löydy oppaista. Edellisen sapatinkin v2007-2008 lopullisiin suunnitelmiin vaikuttivat monet blogit ja ihmisten omakohtaiset kokemukset maailmanympäri reissaamisesta ja paikoista.
Normipäivää maauimalassa. Basic day on Aquatic Center.

No niin, nyt onkin jo keskiviikko ja tänään oli ns. normipäivä: aamupala, koira ulos, salille, maauimalaan, syömään, koira ulos, jälkkärit, nukkumaan. Tässä lataudutaan viikonlopun formularumbaan. Nyt sitten peukuttamaan Kimille, Valtterille, ja ehkäpä Nicollekin (puolisuomalainen) ja Sebastian Vettelille (suomikävijä) Melbournen Albert Parkiin. 

Karibiaseuran näyttävät Moomba-puvut (Moomba Facen sivuilta).
Nice suits for CaribVic Moomba parade.

Niin joo, ja unohtui melkein mainita, että emäntä oli 7-TV:ssä suorassa Moomba-kulkuelähetyksessä kaverinsa kanssa heilumassa. Katseltiin täältä kotoa, miten mielenkiintoisia härveleitä monet eri kulttuuriryhmät olivat rakentaneet. Kuin vappuna teekkarihärvelikulkue Tampereella. Paitsi, että haalarien sijaan höyhenet pöllysivät ja värit olivat esillä. Ohesta löytyi Batman autoineen, Paluu Tulevaisuuteen auto, zoo eläimineen, Mad Max auto, ja monta muuta hienosti tehtyä laitetta.

Sitten vielä eläinkevennys vai miten sen muotoilisi, elikkä eilen Juha nappasi purkkiin jonkun hämiksen meidän huoneen seinältä, joka vaikutti White Tail - hämyltä, joten ei kannattanut jäädä odottelemaan mahdollisia puremajälkiä (katsoin kuukkelilla netistä, minkä näköistä jälkeä voi tulla). Ja kaverit kertoi, että heidän tyttönsä oli saanut kivat huudot aikaan vessan pöntöllä nähdessään Huntsman-hämyn, joka on aika häijyn kokoinen (kämmen). Tosin vaaraton sellainen. Heillä myös autotallissa on punaristileskiä, jotka siis on tappavia (vastamyrkkyä on olemassa tosin). Olikin tuo nainen paniikissa tyhjentänyt ekan kerran nähtyään koko hyönteismyrkkysumutinpullon ko. olioon. Niitä on kuulemma tullut lisää, mutta kun ne jättää rauhaan, niin yleensä ne jättää ihmisen rauhaan. Mun puolesta rest in piece sillekin isojalkaiselle kotihämylle, joka nurkassamme yleensä on, mutta nyt ei näy missään. Liekö tehnyt vaatekaappiin pesän (kerran jo yritti aiemmin)... Ah ja vaatekaapista tuli mieleen, kun eilen ostin kaupungilta kevyttoppatakin sekä bikinit. Kombinaatio kuvaa hyvin kelejä täällä: kovasti vaihtelee...kohta lie kylmenee. Tuosta voi päätellä, ettei olla ihan kohta lähdössä minnekään toisaalle :)

2 kommenttia:

 1. Mulla tulee aina melkein hiki, kun luen sun blogia. Aikamoista haipakkaa tuntuu teillä olevan ja hyvä tietty niin. En ole ikinä käynyt Ausseissa, mutta kyllä näitä juttuja lukiessa alkaa mieli tekemään. Ehkäpä vielä joku päivä?
  Hämppiksistä sen verran, että mä melkein sekoan niistä, pienistäkin. En tiedä mistä johtuu, muttei se ainakaan helpota elämää täällä Thaimaan saarilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, onhan sitä välillä aktiivinen, mut jossain välissä pitäis ehtiä miettimään tulevaisuutta (kesällä päätösten aika).
   Thaikuissa muistankin Kradanin bambumajassa törmänneeni isoon karvahämyyn, joka oli tosi yäks.

   Poista

Oliko ennen kaikki paremmin?

Aloinpa tässä miettiä sanontaa "Ennen kaikki oli paremmin". Oliko millä tavalla ja onko oikeasti kokonaisuutena? Mitkä asiat on m...