lauantai 23. tammikuuta 2016

Thaipusam hindufestivaali, Batu Caves Malaysia


Batu Caves - tippukiviluolasto on Kuala-Lumpurin lähellä puolisen tunnin junamatkan päässä (13 km pohjoiseen). Se on Hindujen pyhä paikka.

Hinduperheet tulevat tänne puhdistumaan vuosittain täyden kuun aikaan tammi-helmikuun vaihteessa. Festivaalin nimi on Thaipusam ja se kesti tänä vuonna ainakin pe-su (24.1.)

Jopa 1-1,5 miljoonaa ihmistä käy täällä ko. ajankohtana. Maailmalla on myös muutama muu Thaipusam-kohde tämän ohella. Rituaalien seuraaminen teki meihin ison vaikutuksen.


Festivaalia edeltää hindujen mahdolliset paastot ja pään ajaminen kaljuksi. Murugan jumalalta pyydetään apua, kun portaita pitkin (lähes 300 kpl ylös ja luolassa löytyy lisää) kävellään tai oikeastaan tanssitaan (Kavadi Attam) kantaen lahjuksia pään päällä. Tähän rituaaliin voi myös liittyä ihon lävistäminen (lihan heikkous/häpeä). Usein miehillä/pojilla on valkoista maalia kasvoissaan, kun he puhdistautuvat pahasta luolatemppeleillä.

Mun piti vuokrata muutamalla rimpulalla huivi, koska mun sortingit oli sen verran lyhyet. Vähän kuten buddhalaistemppeleilläkin on tarve. Paidassa oli vissiin sen verran paksut olkaimet, ettei tarvittu lisäpeittoa niihin.

Tässäkin kannustusjoukot huusivat kovaan ääneen, jotta kantaja eli lävistetty mies saisi tsemppiä kantaa ylös asti. Emme jääneet seuraamaan, kuinka kauan tuo portaiden yläpäähän asti pääsy kesti, mutta 10 minuutissa ei oltu kovinkaan pitkällä. Mies tanssahteli muutamilla portailla edestakaisin ja pyöritteli isoa kantamustaan.

Apinat seuraavat tiukasti tapahtumia ruoan tai muun saaliin toivossa. Joskus ne purevat sähköjohtoja niin, että tapahtumavalaistus tai -musiikki pätkii.

Shiva-patsaita on läsnä ja ihmispatsaita norsun päällä varustettuna (Ganesha, Shivan ja Parvatin poika).

Kulkeminen portaissa ylös luolalle ruukut tai muut pään päällä näytti hyvin raskaalta, ehkä myös edeltävän paaston vuoksi. Kantajat ähisivät ja voihkivat isoon ääneen ja kannustajat tsemppasivat personal trainerin tyyliin kantajia.


Hieno oli myös itse luolasto nähtävyytenä, jonne junalla pääsi suoraan keskusasemalta. Etenkin ylin osa luolaa (2-3 portaat vielä sisäpuolella tarvittiin) oli hieno, kun siellä näkyi taivas isosta aukosta katsottuna.

Festivaalialue on iso ja siellä oli tivoli, telttoja yöpymistä varten, ruokakojuja, vaatekojuja, kaikkea mahdollista uhrattavaksi ja uhrausastioiksi, makeisia, juomia,... Lisäksi luolan vieressä oli tanssiesityksiä yms. oheistapahtumia. Siis hyvin massiiviset festarit kyseessä. Ja musiikki oli niin kovalla myyntikojujen luona, että ihan korviin koski. Luolallakin olin suorastaan kiitollinen yhdelle apinalle, joka puri sähköjohtoa niin, että meteli taukosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliko ennen kaikki paremmin?

Aloinpa tässä miettiä sanontaa "Ennen kaikki oli paremmin". Oliko millä tavalla ja onko oikeasti kokonaisuutena? Mitkä asiat on m...