sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Sunshine Coast, Mooloolaba ja muu aurinkorannikko


Näkymä asunnostamme kanaalille.
View from our apartment to the canal.
Tämä näkymä lohdutti Suomen finaalitappiota jäkiksessä aamulla.
This view was comforting us on the morning or the lost to Canada on ice hockey.

Brissystä tosiaan (viittaus edelliseen postaukseen) helposti pääsee tänne aurinkorannikon Buddinaan junalla (Landsboroughin asemalle) ja bussilla (Mooloolabaan päin ja vaihto Caloundran suuntaan). Tää kanavahaara Buddina on Kawanan ostoskeskusten nurkalla, joten hyvin näppärä paikka.  Mooloolabaan on pyöräilymatka (reilu 4 km), onneksi on pyörät käytössä. On ihanaa aamuisin herätä kanavan veden kimmeltäessä ketunhäntäpalmujen välistä. Saatiin oma kaksio erään suomalaisperheen upean talon kyljestä. Perhe on todella mukava, ja isäntä veikin meidät golfaamaan tokana päivänä. Ajettiin Finnish Roadille, eli suomalaisilla on täällä oma katu, jossa on meille tehty muistomerkkikin. Ekat suomalaiset on tänne rantautuneet jo 1800-luvun lopulla. Tämä aurinkorannikko on suomalaisille kuin Floridan Palm beach eli mm. eläkeläisten kehto. Onhan täällä lämmintä ympäri vuoden. Tänne lähelle on myös juuri rakenteilla (alkoi v2012, aukeaa virallisesti 4/2017) valtava yliopistollinen sairaala, jossa tulee olemaan myös opetus- ja tutkimustoimintaa. Projekti on reilut 2 miljardia AUD. Kokonaisuudessaan tämän lähialueen terveyspalveluiden kehittämiseen käytetään yli 5 miljardia AUD, koko eteläisen pallon puoliskon suurin terveydellinen rakennushanke. Myös Suomesta oli valtuuskunta täällä tuomassa meidän osaamistamme tutuksi. Eräs paikallinen tutun tuttu näytti myös olevan joukossa. Hänen firmansa toimittaa vanhuksille lihasharjoitteluvälineitä, jotka on siis erityisesti suunniteltu ikäihmisille. Tuossa hankkeessa olisi voinut olla saumaa myös suomalaisille terveysalan IT-firmoille, mutta ei tainnut mikään suomifirma ehtiä apajille. Duunia olisi tarjolla muutamalle tuhannelle terveysalan ammattilaiselle.
Lisäinfoa:
https://www.health.qld.gov.au/scuhospital/, Project Deliverystä löytyy projektin tietoja
http://oceansidesales.com.au/wp-content/uploads/2015/12/MWP_11_Dec.pdf kehityshanke

No, mutta tuonne muistomerkille ajaessa sattui iso musta käärme luikeltelemaan maantielle. Vedettiin liinat kiinni käärmeen päällä, peruutettiin ja kappas, käärme katosi kokonaan näkyvistä, kuin taikasauvan iskusta. Koitettiin tiirailla aukeille tiepenkoille, minne se ehti muka vilahtaa. Epäiltiin monta tuntia, että käärme lyöttäytyi salamatkustajaksi auton alle tai moottoritiloihin. Kuulemma ne saattaa mennä sinne joskus lämmittelemään. Kiva hyppiä auton ovista ulostautuessa kauas, kun pelkäsi, että se nappaa auton alta jalkaan. On nääs tuokin myrkkykäärme, kuten kaikki käärmeet täällä, enempi ja vähempi vaarallisia/tappavia. Kivasti alkoi katsella kaikenlaisia puskia kentälläkin, mistä voi käärme puikahtaa. Isäntä on kuulemma jotain pythoneita joskus golf-kentällä viskellyt hännästä. Ei kuulosta ihan mun harrastukselta. Kertoi hän, että tuolla muistomerkillä oli joskus naisten vessassakin iso python, eikä kukaan uskaltanut sinne mennä. Kotiin päästyä isäntä suihkutteli painepesurilla autoa, mutta ei siltä mitään lieroa putkahtanut. Missä lie hypännyt ojaan, ettei me nähty sitä. Täällä vaan todetaan tyynesti, että kiristysside vain puremakohdan yläpuolelle ja sairaalaan, siellä sitten vastamyrkyt annetaan analysoituun puremaan. Vähän yhtä iso juttu kuin hyttysen purema...
Median puutarhahämy ja iso verkko.
Our garden spider and the great net.
Toinen hämy makkarin edessä. Another spider in the front of our bedroom.
Sitruunapuu, ruohosipuli ja must kasvit.
Lemon tree, grass onion and other plants.
Omat hetelmät puusta, joka muistuttaa isoa kaktusta.
Dragon fruit from our yard, the tree is like a huge cactus.

Siitä päästäänkin aasin siltaa hämyosastolle. Olihan Suomen iltapäivälehdessäkin juttua aussilaisesta raksamiehestä, joka meni bajamajaan asioille, ja siitä punainen leski (vaarallisin hämis) nappasi munaskuikkeleihin. Ehkä se rukoili, että poista kipu ja jätä turvotus, mutta sairaalareissu tuli ja vastamyrkyt kehiin. Tarkemmin ei kerrottu, millaiset oireet tuosta seurasi... Tässä asunnon nurkilla asuu pari mojovaa hämyä (kuvat ohessa), tiikerijalkainen ja pallokroppainen omissa verkoissaan. Ihan perus puutarhahämyjä. No, kun ei niitä häiritse, niin ne ei häiritse meitä. Sitruunat poimitaan parista pihapuusta teehen ja veteen yms. Täkäläinen hanavesi maistuu ja haisee hieman villasukalle, joten lisukkeet on tarpeen. Isäntäväkemme on hommannut itselleen vesiautomaatin, joka suodattaa veden hyväksi. Sitten löytyy mausteita, mm. kaffirlimeä ja sitruunaruohoa, ruohosipulia ja persiljaa. 

Auringonlaskun kanoottireissu kanaalilla.
Sunset canoe trip on the canal.
Muuttuvat värit. Changing colours.
Täysikuu kanaalimme yllä.
Full moon rising over our canal.


Me ollaan myös käyty kanootilla ajelemassa, kun eräskin ilta sattui aivan upea auringonlasku. Meren rantaan on jotain kilsan matka, nopea polkasta. Siellä on pitkät pätkät hiekkarantaa, jonka hiekka narisee jännästi kun liu'uttaa jalkaa siinä. Ääni on kuin röpösellä pyykkilaudalla hieroisi jalkaa. Vain muutamia ihmisiä voi nähdä lähirannalla. Caloundra on etelään isompi paikka, jossa on paljon loma-asuntoja. Siellä pitäisi käydä, koska maisemat on upeat, kun siellä on Pumicestone Passage, eli merellinen kansallispuistosuikale Bribie-saaren ja mantereen välissä. Tuonne saarelle voisi suorastaan kellua laskuveden virran aikana. Se onkin Seppo Jokisen rikoskomissario Koskisen seikkailupaikka, joten mielenkiintoinen siltäkin osin. Saari on luonnonpuistoa itsessään, hyvin hiekkainen ja kaunis, kehui eräät siellä asuvat joskus Balilla tavatessamme.
Mooloolaban rantaa. Mooloolaba beach.
Mooloolaban rantareitillä. Mooloolaba walking route.


Sitten tuo pohjoisen puolen Mooloolaba on meidän mielestä kivan viihtyisä rantabulevardeineen ja rantoineen. Ennen reissuun lähtöä me vähän vitsailtiinkin kaveripiiriin, että meidät saattaa löytää joskus myöhemmin Mooloolabasta, ja täällä sitä nyt ollaan. Sitten käytiin bussilla myös Mooloolaban takana Maroochydoressa, joka on hiemana isompi lomakeskittymä. Siellä joenvarressa oli kivat isot kauppakeskukset, jossa myös ravintoloita paljon "laiturilla". Ocean streetillä löytyy myös ravintoloita vierivieressä, mutta me päädyimme kuitenkin syömään Mooloolaban thaikkupaikkaa Thai Lotus, jossa olikin hyvät curryruoat. Täällä on niin monessa paikassa tarjolla vehnää, burgereita, shipsejä ja muuta roskaruokaa, mutta nyt on taas kaivannut aasialaisia ruokia. Tämä Sunshine Coast joskus tuntui, että saattaisi olla liian turistinen kohde meille, koska katsastamme lähinnä kaupunkialueita, joissa voisi kuvitella vaikka asuvansa joskus. Saa nähdä, päättyykö tämä kuherruskuukausi jossain kohtaa...
Maroochydore Plaza ostoskeskus (shopping center) joen varressa.
Cantina (mexican) on Maroochydore.

Lauantaina oli saunapäivä, ja oli ihan mahtavaa päästä kunnon löylyihin sekä pulahtaa uima-altaaseen, jossa on 24 C vesi. Virkistää, mutta tarkenee. Eräs tunnettu triatlonisti Pirkkalasta on muuttanut lähistölle 10 kk sitten perheineen (hän treenaa ja vaimo käy töissä), ja isäntäväki sattuu olemaan heidän hyviä tuttujaan, joten he tulivat myös saunomaan tänne. Mukavaa olikin rupatella heidän kanssaan tänne muuttamisesta, ja syötiin myös porukalla angushärkämakkaroita, kanaa, riisivihannessekoitusta ja salaatteja. Ja illan kruunasi marjapannarit ja toffee-jäätelö.
Yöllinen kisastudio. Following ice hockey on the middle of the night (4 am).
Nyt tässä sitten ihmetellään, minne suunnistetaan reilun viikon päästä, kun tämä asunto on varattuna muille, ja täytyy vaihtaa paikkaa. Täytyisi muutenkin tämä kesä ja syksy suunnitella Suomeen menoineen piakkoin, että saa lennot kohdilleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliko ennen kaikki paremmin?

Aloinpa tässä miettiä sanontaa "Ennen kaikki oli paremmin". Oliko millä tavalla ja onko oikeasti kokonaisuutena? Mitkä asiat on m...