Kiinalaiset valloittaa paikat

Kiinalaiset tulee taas, ei tähän ravintolaan, kiitos (tuoli). Chinese are coming for day trip...

Olemme tässä jo useammassakin maassa seuranneet, miten kiinalaisten vaurastuminen näkyy turismissa. Vaikka he eivät tyypillisesti rakasta aurinkoa, niin he haluavat kokea samat paikat kuin me, jotka olemme vapautuneet matkailuun jo aiemmin. Täällä käydään takuulla samaa henkien taistelua kuin muissakin paikoissa siitä, myydäkö sielunsa ja maansa kiinalaisille, joilla on rahaa tarjota.
Tää piti olla ainoa rauhallinen allas, jonne päiväturret ei pääse... Our hotel pool (the quiet one).

 Meidän hotellilla, kuten muutamilla muillakin on kiinalainen sopimusbusiness päiväturisteista tai yhden yön turreista. He liikkuvat aina suurina kymmenien ellei satojen ihmisten laumoissa, ja minne he rantautuvat, niin jotkut muut paikalla olevat saattavat ahdistua. Meidän kahdella altaalla niitä kelluu kymmeniä samassa läjässä parhaimmillaan. Toki plussana on sanottava, ettei peruskiinalainen örvellä ja juopottele, päinvastoin kuin monen muun maan perusturisti (pakettimatkalainen). Pitävät hauskaa muilla tavoin. Ja vielä sivuhuomiona, täällä muiden maidenkin turistit harvemmin juopottelee, koska alkoholi on kallista suhteessa esim. ruokiin (verotus).
Älkää jättäkö ponia rannalle! Don't live this pony on the beach!

Ikävää on seurata heidän kertakäyttökulttuuria, eli päivän jäljiltä jää jätettä paljon. Mm. pyyhkeitä päätyy roskikseen, ja eilen seurasimme tapausta, että nuori pari oli ostanut yksisarvisen ilmatäytteisen ponin tytölle. Ottivat kuvia kapistuksen kanssa rannalla ja kun olivat lähdössä, otti poika ponin raahattavakseen, mutta luovutti parin metrin päässä ennen portaita. Eivät viitsineet tyhjentää sitä tai viedä täytettynä. Siihen jättivät rannalle odottamaan, että nouseva vesi pyyhkäisee ponin avomerelle jätteeksi. No, kun kaikki muut poistui rannalta, me tyhjättiin poni ja otettiin mukaamme. Ehkä annamme sen jollekin lapselle käyttöön.
Päiväturreille ponttooni. Pontoon for daytrippers.

Toinen seikka, mikä on tyypillistä, he ostavat hyvin vähän ruokia tai juomia. Omat on mukana ja Kiinasta asti tuotuja, voi päätellä etiketeistä. Nuudelikupit tyypillisesti syödään hotellin altaalla, jossa kellutaan sitten pelastusliivit päällä tai hypitään kuin pienet lapset. Molotus alkaa aamusta ja uikkareita ripustellaan puutarhan puihin kuivumaan. Joku häpy ja muiden huomioiminen puuttuu. Eräät kanssa-asukkimme kertoivat, että ne jopa tunkevat sinun aurinkovarjon alle (lähes syliin), jos olet saanut rannalta paikan. Eilen pyyhkivät käsiään meidän rantapyyhkeisiin kysymättä... En sano, että kaikki ovat samanlaisia, mutta iso osa (mm. reviirikäsite on pienempi kuin meillä). Toki muunkin maalaiset turret osaavat häiriköidä, kuten Sanurissa huomattiin.
Päiväretkeläiset viettävät päivää snorklausretkellä, banaaniveneellä, liitovarjolla ajellen ja altaissa kelluen. Osa ottaa laivareissun Nusa Dualta isolle ponttoonille päiväksi huvittelemaan.
Huippuresortti kiinalaisille? Chinese house.
Tämä kaatis on nurkilla. This is the view for chinese...

Tuolla kun ajeltiin mangrovemetsän laidalla, missä lähinnä rytöä ja kaatopaikkakin, niin lähellä kaatista löytyi kiinalaisille rakennettu kerrostalo, josta tuli mieleen joku vankila, koska ympärillä oli betonimuurit ja päällä piikkilankoja. Täällä tuntuu yleistyvän paikallinen partneri-kiinalainen pyörittää-bisnekset, jossa on rakenneltu hyvin hulppeita komplekseja, joita markkinoidaan lähinnä kiinalaisille. Kiinalainen yksin ei saa omistaa täällä esim. maata, joten paikallisia tarvitaan.
Saaren länsi-pohjoispäässä rakentuu kiinalaisrahalla hulppeeta hotellia. Chinese money to build new big hotels.

 Esimerkkinä tästä Jungut Batun päässä eli päärannan pohjoispäädyn uusi hotellikompleksi, jonne tulee 92 huonetta. Alta on raivattu kylän asutusta, vieressä vielä siistimishommaa. Kyläläisasunnot tekee ison kontran ja varmaan julkisivut tulee muuttumaan. On tää saari hyvin kaksijakoinen...kaunis ja karmee samaan aikaan riippuen, mistä kulmasta katsoo. Toivoisi, että edes osa rahoista päätyisi paikallisille. Toki rakennushankkeiden ja muiden muodossa ainakin.
Tää on hienon hotskan vieressä, kylän asutusta. This is next to the fancy hotel.

Sitten loppuun iso kysymys kuuluu, saako kiinalainen kokea kaiken sen hyvinvoinnin ja kuluttamisen riemun, mitä me muut olemme tehneet jo vuosikymmeniä?

Kommentit