torstai 22. syyskuuta 2016

Myrkkysavustusta Lembonganilla

Tämä roihahtelee välillä kunnolla. This produces lots of toxic gas, when burning for days.

Täällä Nusa Lembonganilla (kuten muuallakaan Indonesiassa) ei oikein jätteenkäsittely ole hallussa. Vinkkinä vaan suomalaisille jätespecialistifirmoille, jotka kaipaa vientiä! Eli tyypillisesti jätteet kootaan yhteen läjään (per yrittäjä/majoitus/perhe), ja läjä tuikataan tuleen sopivalla sateettomalla kelillä. Läjät sitten kytee pitkin viikkoa tuottaen savua lähiympäristöönsä. Joskus näkee erillisiä muovipullovuoria, mutta usein myös muovit poltetaan seassa, eli myrkkykaasut pääsee vapaasti ilmaan. Jännää, ettei tajuta, että lasipullot ja tinatölkit ei ihan haihdu savuna ilmaan. Ollut tässä joinain päivinä pinna kireellä noiden kärypesien kanssa, koska majoituksemme takana on kaksi jätekasaa tuprutellut jo päiviä. Tuuli kun kääntyy meidän möksälle, niin olo on kuin savumakrillilla, ei pal naurata. Yksi yö mentiin toiseen vapaaseen mökkiin nukkumaan, kun meidän tupa muistutti savustuskoppia. Kävi ihan kurkkuun tuo perhanan savu. Jotain tosi myrkyllistä kärysi, henkeen meni.
Valmiiksi savustettua nautaa. Smoked beef by burning garbage.

Sitten kyseltiin, onko toi hotellin touhua, niin kaikki sanoi, ettei voi tehä mitään, joku muu polttelee. Yksi oikeasti vajakki tyyppi tuli jätekasojen ohi ja nauroi meille ihan hullun kiilto silmissä ja osoitteli hotellimme suuntaan, että savut sinne vaan. Eli voipiko olla niin, jotta joku naapuri on suivaantunut hotellin bisneksistä tai onko jonkun maat lunastettu tuon omistajan toimesta alta pois ja haluaa kiusata turisteja. Tuo onkin vaikuttanut täällä majailevien länkkäreiden määrään, koska Tripadvisorissakin sai lukea karvaita savukommentteja. Sen sijaan jutut tylystä Tanis Villan henkilöstöstä tuntuvat oudoilta, kun meillä on ollut ihan toisenlainen kokemus.
Puukin palaa hyvin, mihkäs muuhun sitä käyttäis, kun savun tuottamiseen?! Wood also is burned as it is not needed?!

Anyway, maanantai taisi olla oikea turbopolttopäivä saarella (eräs paikallistuttumme kertoi), kun ajeltiin skootterilla, niin piti pistää "sisäilmakierto päälle" eli pidätellä henkeä. Harmi, ettei meidän mökin Sharp-ilmastointivempeleessä ole sisäilmakiertoa, vaan ilmeisesti se imee ilman möksän ulkopömpelin kautta, joka suattaapi olla savuverhossa. Toivoa sopii, että tulisi joku rankkasadekuuro, joka märkäisi noi jätekasat, tai sit nappaan vaahtosammuttimen hotskan seinältä ja tyhjennän tonne taikka uima-altaan veden pinta saattaa laskea roskakorikaupalla ens yönä. 
Uutta jätettä autokaupalla ikuisiin nuotioihin. New trash to the fire.

Tuli muuten yks päivä vastaan joku ruskeapukuinen viranomainen motukalla jätekasojen vieressä, kun ihmeteltiin naama mutrulla saastekasaa. Ukko vaan naama näkkärillä morjesti ja viittasi kintaalla, niin normaalia toi touhu on. Singaporen näkyvyyskin on joskus paljon riippuvainen tuulen suunnasta, kun Indonesia koittaa savustaa lähinaapuriaan... Koettu on kerran Sinkussa tuo savu, ettei edes aurinko päässyt läpi ja Marina Bay Sandsin n. 200m korkeelta terdeltä ei nähnyt about mitään savun läpi...Räyhhh!!! En tykkää!

Miten Malesian Perhentian saarilla tää hoituu? No lähes joka päivä tulee saarelle valtava proomualus, joka kerää jätteet ja vie mantereelle käsiteltäväksi. Et semmottis, ja täällä jotkut turret yrittää päästä Zen-tunnelmaan vetämällä raikasta meri-ilmaa keuhkoihin... Joopajoo. Aina kun käryää, niin skootteri pärisee muualle saarelle, mutta yöt toivon mukaan ei enää ole savuisia möksällä.
Kaukana kavala savumaailma (raikas meri-ilma). Far away from smoke (fresh sea air).
Tulis nyt se sade ja sammuttais... Wish it was raining (to stop burning)...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliko ennen kaikki paremmin?

Aloinpa tässä miettiä sanontaa "Ennen kaikki oli paremmin". Oliko millä tavalla ja onko oikeasti kokonaisuutena? Mitkä asiat on m...