tiistai 11. lokakuuta 2016

Asumisesta ja kuluista Ausseissa ja Balilla

Se ilme, kun balin taksisuhari kertoo hintapyyntönsä...(tinkitinki yli puolet pois).

Pitkään on pitänyt kirjoitella havaintojani asumisen ja elämisen kustannuksista (ei perustu tilastoihin!), kun kerran niitä on tullut tässä havainnoitua useampien kuukausien (Balilla jokusen vuodenkin) verran. Ensinnäkin on pakko sanoa, että Balin (ja monen muunkin Aasian maan, kuten Thaimaan ja Malesian) hintataso LOMALAISEN VINKKELISTÄ asumisen suhteen on saavuttamassa (osin jo saavuttanutkin) Australian hintatason, lähinnä Queenslandin lomakohteet alhaisen sesongin aikana. Tosin ulkonasyömisessä on vielä isojakin eroja, mutta esim. Pizzoista voi maksaa lähes saman hinnan (esim. 10 aud, 7€). Luonnollisesti ns. länsimaiset ruoat Aasiassa on aina hinnoiteltu turisteille, kun vertaa paikallisiin riisi ja nuudeliruokiin. Kuitenkin edullisia pieniä paikallisia ravintoloita eli warungeja löytyy takakujilta. Mopokeittiöstä saa sitten paikallisen miniruokapussin halvalla (mm. Bakso, lihapullerot), jos oikein haluaa alas budjettia.

Elämä on just niin kallista tai halpaa kuin itse haluat. Joten ei voi yleistää hintoja. Ei Lapin perukoillakaan ja Helsingissä ole saman hintaista eläminen...Tässä vain esimerkkejä...

Syöminen Balilla ja saarilla

Taustaksi, että havaintoja on tehty Kuta, Legian, Sanur, Ubud, Gilit ja Nusa Lembongan alueilla. Turrepaikkojen ravintoloissa hinnat liikkuvat muutamasta taalasta sinne kympin seudulle (7€), jolla saakin jo sisäfilettä ja kunnon kalaa. Ja kalleimmissa länkkäriomisteisissa paikoissa saa maksaa jo pari kymppiä paremmista pöperöistä täällä Balilla. Pienillä saarilla (pulau tai gili nimisiä) usein on kalliimpaa (tuplat jopa) minimarketista juomien ja naksujen ostelu kuin Balilla ja ruokapaikat samoten. Balilla iso olut on tyypillisesti 2-3€, vesipullo 1,5l 0.3-0.4€, keksipaketti tai chipsit samaa hintaluokkaa, applarimehu 1l n. 1€, paikallisviini Hatten 2.5-4€ reilu lasi, Plaka-viini 4-5€ reilu lasi eli viinit on "kalliita". Hardyn tavaratalon hetelmiä saa tarjouksesta jopa 40 cnt/kg papayaa, mutta omenat onkin 2€/kg (lienee tuotuja). 
Meillä on enempi lombok belly kuin bali belly. Denguekuume yleistyy, vältä moskiittoja!

Nasit ja meet (paik ruoat) irtoaa turrepaikoissa parilla erkillä, kun taas paikallinen warung tarjoaa samaa ruokaa jopa puoleen hintaan, jolloin näkymistä merelle tai pöytäliinoista saa tinkiä. Länsimainen ruokalista on usein yksitoikkoinen: spaghetti, pizza, sandwich, pihvi (usein ei kastiketta), hamppari, perussalaatti ja ranskikset. Vihannekset ovat yleisimmin kukkakaali, vihreät pavut, porkkana, minimaissi ja vihreälehtinen paikallisvihannes. Kuitenkin piristäviä poikkeuksia löytyy, että saa kunnon maukasta liharuokaa kastikkeilla ja rösti-, baby-, uuni- tms. perunoilla ja kunnon salaateilla. Lemppariruoka esim. siistissä Mona Lisassa Sanurissa on carpaccio-salaatti 3.5€, possunliha-kermakastike röstiperunoilla ja vihanneksilla 5€ sekä creme brulee 2€.

Kun huomaat, että drinkkisi olikin arakiin (paikallispontikka) tehtyä...

Skootteri on paras...

Kulkuvälineet Balilla

Skootterin saa Balilla alle 3.5€/pv ja halvemmalla, jos on pidempään (viikkoja) Balilla, mutta saarilla saatetaan pyytää jopa tuplaa. Me maksettiin Lembonganilla reilu 4€/pv parista viikosta. Vuokra-autoa vain harvat haluaa täällä liikenteen vuoksi. Polkupyörän saa 1.5€/pv, kahden kannattaa ottaa skootteri alle (huom. Kypäräpakko), koska se tuntuu myös turvallisemmalta, paitsi isoilla pääteillä suosittelen taksia siirtymiseen. Mittaripirssi (sininen Blue bird) kuljettaa esim. muutama km 1-2€. Usein koittavat ehdotella kiinteää 3.5€ (5 aud) hintaa pikkumatkoista. Sanur-Denpasar kenttä välin pääsee 10€. Päiväksi Balilla pirssi on kuulemma luokkaa min. 40€, jos haluaa tehdä päiväretkiä tulivuorille tai saaren muihin kaupunkeihin.
Tyypillinen pikavene saarille...

Venematkat Gileille PadangBai:sta ovat alk. 30€/hlö/menopaluu ja Sanur-Lembongan 27€/hlö/menopaluu pikaveneillä. Lembongan-Gilit Scooter-veneellä (tällä välillä ainoa pikavene) 50€/hlö/menopaluu. Päiväretkiä tehdään Nusa Lembonganille Sanurista ja Benoa Harbourista isoillakin aluksilla. Näihin hintoihin en ole perehtynyt.

Jos luitte uutisen syyskuulta Gili Cat-turistiveneen räjähdyksestä sataman lähellä, niin kyseessä on harvinainen ikävä tapaus. Eli todennäköisyys onnettomuuksiin on hyvin minimaalinen. Kun tarkistaa vielä merenkäyntiennusteet ennen varausta ("wind, weather, waves"), ettei tarvitse pelätä aallokossa. Suurempi todennäköisyys on loukkaantua liikenteessä maissa.

Asuminen Balilla

Jotkut voivat löytää kivoja edullisia villoja Airbnb:stä, mutta hinnat vaihtelevat suuresti. Isommalla porukalla hyvinkin kannattava vaihtoehto. Balilla voi lennosta saada siistin ison (n. 25 m2) mökin/huoneen kivassa uima-allashotskassa hyvällä paikalla lähellä rantaa 20€/yö (jääkaappi, tv, ilmari), kun taas jotkut maksavat muutamankin satkun yöltä isoissa rantaresorteissa, huonekoko ei välttämättä muistuta kauppahallia, mutta koristelua voi olla enempi kuin halvemmassa. Homestay ilman allasta/palveluita ei välttämättä anna samaa hinta/laatutasoa, vaikka sen saatkin ehkä halvemmalla. Esimerkkinä Lembonganin kylässä (meluisa ympäristö) homestay-huone 2-kerrostalossa maksaa 23 €/yö ja meidän merenrantamilla oleva mökki kolmen altaan resortissa ja palveluin maksaa 27€. Sanottakoon kuitenkin, että normihinta siististä huoneesta/mökistä on luokkaa 40-50€/yö perustason hotelleissa. 
Esimerkki balilaisesta länkkärikodista.

Jos länkkäri vuokraa asunnon vuodeksi täältä, voi joku sadan neliön balilaisasunto irrota 300-400 €/kk. Ei toki ihan merinäköalahuvila, mutta kuitenkin turistialueella. Modernit huvilat on sitten kalliimpia, ja vuokrat joutuu usein maksamaan 1-2 vuodeksi etukäteen. Paikallinen voi löytää tosi pienen vuokra-asunnon tai huoneen 50€/kk. Duunista (virallisen tiedon mukaan) balilainen saa minimissään n. 130€/kk, joten lopulla pitää elää. Skootterikin pitää olla, suomalainen tuttumme maksoi uudesta 1000€. Monet perheettömät paikallisnuoret asuvatkin oman ison perheensä kanssa. Meidän paikallistuttumme Lembonganilla asuu isovanhempien, setien ja serkkujen kanssa, eli 10 henkeä ulkomitoiltaan 50m2 talossa. Siinä saa sitten säästöön vähän rahaa. Hän haaveilee rakentavansa lähitontille joskus oman talon.
Meidän Lembongan mökki taustalla.

Australian asuminen

Nyt samaan hengen vetoon on todettava, että viime aikoina Ausseissa asumisemme 65 m2 siistissä kaksiossa keittiöineen ja allas-alueineen meren rannalla Surfers Paradisen hot-paikalla maksaa 400-450 aud/vko (275-300€) eli samaa tasoa kuin täällä Balilla normihotellihuone, ja taso on himppasen eri! Eli kannattaa harkita lomaa sivistysvaltiossa nimeltä Australia ja etenkin Queenslandissa, jossa on kymmeniä tuhansia loma-asuntoja tyhjillään matalan sesongin aikana. Normihinta kuitenkin lähempänä 450-550€/vko perus resort-kaksiosta. Jos olet valmis sitoutumaan puolen vuoden asumiseen, voit saada 275-300 €/vko kahden makkarin ranta-asunnon Gold Coastilta taikka Sunshine Coastilta. Kiinteistövälittäjillä voi loytyä myös 2-3 kk vuokra-asuntoja lomalaisille.
Meidän Surferin asunto.

Isoissa kaupungeissa (nämä esimerkit Melbournesta) on kalliimpaa, ja etenkin lyhytaikainen asuminen (vko-3kk). Airbnb voi antaa pienen studion jostain kaupungin ytimen ulkopuolelta 1300-1500€/kk (Brissyssä tällä voi päästä jo CBD:hen). Kuukausihinnoissa voi olla 40-50 prossaakin aletta viikkohintaan verrattuna. Kimppakämpässä huoneen voi saada 100-150€/vko. Flatmates ja gumtree vuokrasivustoina. Nämä perustuivat havaintoihimme ja kavereiden maksamiin hintoihin.

Ja sitten budjettivaihtoehto: rekisteröidy housesitteriksi (useita sivustoja), niin voit asua vahtihommia vastaan. Mutta usein joutuu sitoutumaan lemmikkien hoitoon asumista vastaan, eikä välttämättä parhailla asuinpaikoilla. Myös työtä vastaan saa turreviisumilla asua/elää (ei saa tienata varsinaisesti), jos haluaa ja löytää sopivan paikan. Saattavat olla maatilakommuuneja...

Syöminen Ausseissa

Pääsääntöisesti on huomioitu, että ravintolaruokien hinta on sama taaloissa kuin euroissa Suomessa, eli n. 30% edullisempaa.  On toki poikkeuksiakin. Ruoka voi olla kotona tehtynä joko edullisempaa tai kallimpaa kuin Suomessa riippuen ihan siitä, mikä on ruokavalio ja mistä tarvikkeet ostat (Aldi vs. Lidl, Coles ja Woolworth vs. K ja S). Meidän ruokavaliolla (mm. kunnon lihaa, kalaa, vihanneksia, hedelmiä ja salaatteja) on tullut kotimaata edullisemmaksi eläminen. Erillisistä vihannes-, juusto-, liha- tai kalakaupoista voi löytyä kauppaketjuja halvempia tuotteita (kandee tarkistaa tuotteen alkuperämaa).
2-3.5 € bissee häppäreillä, 0.7 €/kpl siipiä, hampparit (6-8 €), pihvit (2 €), yms. tarjouksia...

Ulkona syömisen hinta on täysin riippuvainen eri ruokakulttuurien ravintoloista ja niiden sijainnista, kuten Suomessakin. Irkkupubit pääsääntöisesti tarjoaa hyviä viikonpäivätarjouksia, etniset ravintolat saattavat myös olla hyvinkin edullisia. Surferilla lounashintoja löytyy esim. 7€ (täällä annoksia, ei useinkaan lounasbuffetteja, kuten kotimaassa). Happy hour-hintoja on sekä Ausseissa että Balilla. 

Viinilasi ravintolassa maksaa 5-12 aud (3,5-8€) ja iso oluttuoppi 6-12 aud (4-8€). Alkoliikkeissä on usein tarjouksia, joiden avulla saa säästöä. Ruokapuolella on paha heittää esimerkkihintoja, koska ketjuilla on omat halpistuotteensa ja kirjo on valtava. Ikävä kyllä monet herkut, kuten mutakakut ovat halpaa kuin saippua (esim. 3€ iso kakku)...Balilla herkut ovat reilusti kalliimpia...

Aussien kulkuvälineet

Kaupungeissa Melbourne ja Brisbanen lähialueet on ainakin meistä ihan hyvät julkiset kulkuneuvot, toki riippuu asuinpaikasta. Melissä juna (Myki-card) on nopein, bussi- ja ratikkaverkostot hyviä, 2.5€/matka (max 5€/pv). Brissyssä bussit ja jokilautat, samoja hintaluokkia (Translink/Go-card, ruuhkatuntihinnoittelu), paitsi CityHopper-lautta ilmainen. Sunshine Coastille ja Gold Coastille asti ylettyy saman kortin julkinen liikenne eli junaverkosto ja Surferin ratikat.

Autovuokra kannattaa min. 4 pv (pari pv sama hinta usein), reilun kokoinen (Toyota Camry) auto esim. viikoksi 20-25€/pv ilman vakuutuksia. Varmaan hinnat vaihtelee lomasesonkien mukaan, mutta edullista on silti. Bensan hinta on pyörinyt 0,7-0,85 €/l seutuvilla. Jos haluaa ajella ja turreilla kaupunkivälin A ja B, niin kannattaa tsekata ns. palautusautot (relocate), joita vuokraamot antaa muutamilla taaloillakin per väli, tosin aikarajoitettuna. Joskus jopa bensat voi sisältyä hintaan. Erillisiä nettisivuja on tähän tarkoitukseen...
Ratikka kulkee Surferissa ja muutamissa muissa cityissä.

Summarum ja vinkki

Aasia ei välttämättä ole halpa (tässä puhun yleisesti turistikohteista eri maissa), mutta parin viikon lomilla ei myöskään kannata kituuttaa budjettihuoneessa tai välttämättä syödä kujan perällä mopokattilasta (ellei halua kokea, miten paikalliset elävät).
Australia ei välttämättä ole kallis. Kahdenkin yhdessä matkaavan kannattaa tarkistaa, josko saa oman asunnon kimppakämppää tai hosteldormia  halvemmalla. Me olemme jo aikaa sitten huomanneet, että kun ei käytä kaupallisia varausvälineitä, kuten Booking tms., niin aina voi neuvotella itselleen passelin huone/asunto-hinnan, kun on viikkoa pidempään jossain. Usein saa 50% hinnoista pois ja matalalla sesongilla jopa enemmän. Ja vielä vinkki lentojen metsästäjille: tuttavamme hollantilainen tilastonikkari kertoi, että lennot on usein halvimmillaan 42 pv ennen lentopäivää ja tiistai on usein halvin lentopäivä, sama havainto itselläkin.

Sitten vielä kommenttini Working Holidaysta. Oiva keksintö Australian valtiolta saada edullista työvoimaa ulkomailta. Joskus tulee orjat mieleen, kun työolot voivat olla surkeita ja sinua voidaan yrittää kusettaa (kaikenlaisia yrittäjiä riittää). Toisaalta toki hieno mahdollisuus monelle nähdä Australiaa ja välillä tienata vähän. Tarkistaa vain yrittäjien taustat/maineen ja on tarkkana sopimusten kanssa. Suomen kannattaisi harkita myös vastaavaa tapaa saada edukasta työvoimaa. Voisiko täkäläinen 3 kk farmityöjakso olla vastaavasti Suomessa vanhusten hoidon parissa? Ensin tietysti markkinakoneisto kuntoon, että porukka haluaa Suomeen tulla...
Let's go!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puolitoista vuotta jo putkeen Suomessa, what next?

Pysäyttävä kesähetki kavereiden mökillä. Rememorable summer night moment. Aika lentää uskomattoman nopeasti. Tämäkin postaus on lojun...