torstai 27. lokakuuta 2016

Surf- ja surf club-kulttuureista


Broadwater Parklands puistossa.
Surffarien paratiisi? Paradise for surfers?

Surf Clubit ja Life Saving-pelastustoiminta

Täällä näkee lyhennettä SLSC surffiklubien kyljessä ja muuallakin, joka tarkoittaa Surf Life Saving Club. Samoin kuin Sunshine Coastilla on täällä lähes parin kilometrin välein Surf Clubeja rannassa. Kun liityt jäseneksi (vuosimaksu n. 10aud eli 7e), niin saat jäsenalennukset omassa surffiklubissa, yleensä 10-20% ruoasta ja juomasta. Pääset ilman rekisteröitymisiä muillekin klubeille vapaasti vilauttamalla korttia. Pariskunnan kannattaa liittyä eri klubeihin, jotta saa kahteen alennukset... Surffiklubilla on useampi tehtävä tässä yhteiskunnassaEi ole useinkaan niin, että surffarit ovat niitä, jotka juoksevat lauta kainalossa päivän päätteeksi klubille, vaan enemmän keski-ikäiset ja vanhemmat viettävät siellä aikaansa. Ehkä johtuu myös siitä, että juomat ja ruoat ovat aika edullisia klubeilla, joissa myös näkee syntymäpäiviä vietettävän (functions-nimellä ovat nämä yksityistilaisuudet täällä).

Life Saving toimintaa. Action on the beach.


Lapsesta alkaen paikalliset kiinnittyvät klubeihin osallistumalla Life saving-toimintaan, eli aloittavat uinnin ja hengenpelastuksen vaahtosammuttimen kokoisina. Kilpailujakin järjestetään kaiken ikäisille, ja tapahtumat ovat isoja ja arvostettuja. Klubilla löytyy usein myös surf-lauta- tai kanoottivarasto, jossa jäsenet voivat väleneitään säilyttää. Yksi kirjoittamaton sääntö taitaa olla, että ilman kenkiä ei pääse mihinkään ravintolaan täällä, vaikka kuinka luonnolliselta tuntuisi hipsutella varpasillaan rannalta klubille. Tähän olemme pari kertaa törmänneet itse. Ihan sama, missä slippereissä kuljet, kunhan jotain on jaloissa. Joka kerta, kun menee klubille, pitää joko näyttää jäsenkortti tai rekisteröityä vieraaksi eli lähinnä täyttää lappu, jossa on nimesi ja allekirjoituksesi sekä päiväys. Vaikka et ole jäsen, niin silti voit nauttia suhteellisen edullisesta ravintolatarjonnasta sekä upeista maisemista. Klubien seinillä näkee usein kunniamainintoja klubista itsestään tai sen jäsenistä, jotka ovat ansioituneet joko pelastustoimissa tai surffauksen merkeissä. Historiajuttuja ja historiallisia kuviakin löytyy, joita on mielenkiintoista katsella. Vanhimmat surffiklubit ovat 1900-luvun alkupuolelta asti. Wiki kertoo, että Australian vanhin Life Saving Club olisi Sydneyn Bronte (1903), ja sitten Sydneyn Bondi (1907), täkäläisittäin Kirrassa on satavuotisjuhlat tänä vuonna. Kirrassa oli vuonna 1937 haihyökkäys, jossa kaksi nuorta surffaria kuoli (toista ei löydetty), jolloin osavaltion hallinto heräsi Queenslandissa rahoittamaan pelastustoimintaa eli klubeja.
Southport Surf Club, Main Beach.
Syömässä samalla klubilla. Eating on Southport surf club.

Kovin nuorta porukkaa ei klubeilla näy. Keski-ikäiset ja vanhemmat tulevat joko aamusta aamupalalle tai päivällä drinkeille ja lounaalle, ja illalla illastamaan vaikka koko perheellä. Viikonloppuisin saattaa meno yltyä aika railakkaaksi live-esiintyjineen. Näin ainakin muutaman kerran Mooloolaban Alexandra Headlandin Surf Clubilla pääsimme todistamaan.

Northcliffe Surf Club terrace.
Rainbow bay Surf Club, Coolangatta.
Tweed Heads and Coolangatta Surf Club terrace.
Baaritiski, joka on tehty vanhoista surffilaudoista, Rainbow bay SC.
Bar desk made of old surf boards, Rainbow bay SC.

Tämän alueen lempiklubimme on toistaiseksi Northcliff Surf Club, jossa on aivan ihana terassialue. Main beachillä Southportin klubi ja Broadbeachin Kurrawa ovat myös hienoja ruokapaikkoja kivoin näkymin. Coolangattassa on myös pari kivaa surffiklubia, Rainbow Bay ja Tweed Head Coolangatta. Tyypillistä klubeille on, että klubeilta on parhaat merinäköalat ja aukeavat isot ikkunaseinät. Näin itärannikolla on harvempia klubeja, joissa pääsee ihailemaan iltapäivän aurinkoa tai auringon laskua. Coolangattassa se onnistuu.


Surffikulttuuri

Tämän erottaisin surffiklubikulttuurista, koska surfer dudet on kokonaan oma ryhmänsä porukkaa. Surffaus on monelle elämäntapa tai osa arkipäivää. Osa voi olla jopa ammattisurffareita, jotka etsivät isoja aaltoja ympäri palloa. Lautailu on paras aloittaa longboad-pitkälaudalla, joka on vakaampi aloittelijalle. Kevyemmät ja lyhyemmät (teräväkärkiset) laudat näyttävät näppäriltä kaikenlaiseen aallolla peippailuun, mutta vaativat hieman enempi taitoa. Isoissa "linkoaalloissa" voi olla houkutus lähteä surffaamaan, mutta lingon tehoa ei parane aliarvioida. Se heittää sinut kohti pohjaa, ja kun pyörit veden alla, et pian tiedä, missä suunnassa pinta on. Toki on upean näköistä, kun kehittyneet surffarit vetelevät usean metrin linkoaallon ("barrel") sisässä pitkän matkaa. Noosassa vuosia sitten opimme surffikilpailuissa, että laudan pintaan voi hieroa voidetta. Ei suinkaan luistovoidetta pohjaan, vaan pintaan pitoa jalkojen alle.

Tämä on se pitkä lauta, long board.
Surffikoulu menossa. Surf courses available.

Jo Californiassa 8 v sitten ihailtiin tyyppejä, jotka ennen työ- tai koulupäiväänsä tulivat rannalle joko surffaamaan tai heittäytymään aaltoihin ilman lautaa. Täälläkin surffarit syöksyvät veteen joko märkäpuvulla tai ilman heti auringon noustua. Yleensä tuuli kovenee puolen päivän aikaan ja tyyntyy taas illan tullen. Parhaat aallot on usein iltapäivästä.

Surfer dudes.
Punakeltaliput kertoo uima-alueen, punainen lippu kieltoalueen.
Red-yellow flag tells swimming area, red flag for forbidden area.
Uintikielto, ei tarkoita, että rannalle ei voi mennä.
No swimming today, beach still available.

Ranta-alueet on kelta-punaisin lipuin rajattu uimareille ja surffarit eivät saa sillä alueella sotkeentua aaltoihin. Sanonta uimareille kuuluu "If we cannot see you, we cannot save you" eli pitää näkyä uintivalvojan (Lifesaver) koppiin, tai pelastaja ei voi auttaa/nähdä sinua. Surffareille on merkitty kieltoalueet, joissa ei saa surffailla. "Ui lippujen välissä" ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitää uida hiekalla lippujen välissä...hehe. Sitten on olemassa kyltit lippujen tuntumassa, joissa kerrotaan veden lämpötila, nousu- ja laskuveden ajankohdat, virtausten voimakkuus ja suunnat sekä muuta huomioitavaa. Lisäksi on erillinen lippu, joka kertoo, mitkä ovat uintiolosuhteet, voiko lainkaan uida (punainen lippu). Ranta voidaan myös sulkea uimareilta ja kalastajilta erillisellä kyltillä, mikäli löytyy terveyttä vaarantavia tekijöitä, kuten että on bongattu vedessä hai, krokotiili, tappavia meduusoja, poikkeuksellisen rankat meriolosuhteet tai jokin muu vaara. Kahdesta ensimmäisestä syystä on useammankin kerran tässä kuussa suljettu itärantoja.

Infotaulussa uimareille tietoa. Keltainen varoituslippu.
Information for swimmers.Yellow flag is warning.

Surffareiden ja uimareiden pitää tuntea Rip Current eli RIP virtaus, miltä se näyttää ja tuntuu, että osaa välttää sinne menemistä, ja osaa päästä ulos siitä tarvittaessa. Lippujen välisellä alueella ei usein ole vaaraa, mutta silti liian kauas ei kannata polskia. Jos joutuu RIP virtauksen viemäksi pois rannasta, on syytä lakata räpiköimästä vastaan ja koittaa uida sivusuuntaan (rantaan nähden) ulos virtauksesta, jonka suunta on suoraan pois rannasta. Kerran näimme tuossa rannallamme, kun eräs aasialainen heikompi uimari joutui virran viemäksi pullean vesilelunsa kanssa. Hengenpelastaja nappasi laudan, juoksi veteen, kauhoi aallokossa ja sai hänet vedettyä pelastuslaudan päälle. Toiminta oli kuitenkin aidompaa kuin David Hasselhoffilla Baywatchissa. Rantaan päästyään tyttö itki kaveriaan vasten säikähdyksestä.


Surffaus on itselleni vielä teoria-asteella, koska olen käyttänyt vain body boardia eli kevytlautaa, jolla ajellaan aallolla etuperin makaamalla. Pliisua touhua.

Wanna be - suffareille löytyy sanasto, jotta ymmärtää paremmin, mistä dudet puhuu:

Pokies-paikat

Tämän jutun jatkeeksi sopii maininta Pokies-klubeista/ravintoloista, joissa pääosassa ovat peliautomaatit, pelikupongit/vedonlyönti sekä telkkarit, joista voi vaikka Suomen V5-raveja tuijotella viikonlopun ratoksi tai miksei tietysti viikollakin. Näille klubeille on myös tyypillistä edullinen juoma- ja ruokatarjonta. Paikalliset viikonloppuisin kasahtavat joukolla paikalle. Myös functions eli yksityistilaisuudet ovat ostettavissa näissä paikoissa. Yleensä noi paikat on hieman tylsän oloisia sisustukseltaan. Täällä uhkapelaaminen on yllättävän suosittua. Keski-ikä taitaa näissä pelipaikoissa olla alempi kuin kotimaamme hedelmäpeliautomaateilla. Viimeisimmän uutistiedon mukaan Australiaan yritetään ajaa Pokies-vapaa-maa politiikkaa, eli että luovuttaisiin näistä peliautomaateista, koska uhkapelaaminen on täällä todellinen ongelma. Ausseissa on 20% kaikista maailman peliautomaateista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...