lauantai 24. joulukuuta 2016

Uudeksi vuodeksi Melbourneen

Väsyneitä shoppailijoita lounaalla Pacific Fairilla (me emme ostaneet kuin ruokaa kotiin). Tired shoppers having lunch on Pacific Fair.
Puudelit sisäsiistinä ostarin suihkulähteessä. Tidy dogs (poodles) on the fountain.
Kultaiset joutsenorigamit (muovia?) uimassa lähteessä ja ihmiset lepäämässä. Golden swan origamis (plastic?) swimming and people resting.

Missä uutta vuotta viettää, kas siinäpä kysymys. Monet himoitsevat uutta vuotta Sydneyssä, The paikassa. Onhan se aina kaupunki, josta ilotulituksia näytetään telkussa. Se, missä tungoksessa ja millä majoitushinnoilla siellä voi ilotulitusta katsella, on... Hmmm. Lehdissä on puhuttu "ankkuriraivosta" uuden vuoden yönä, kun jopa tuhansia veneitä tunkee sillan kupeeseen ilotulitusta katsomaan H-hetkellä. Viime vuonna oli käsirysyä venekapteenien kesken siellä. Nimi tulee siitä, että ankkurit menee solmuun ruuhkassa. Netissäkin voi ostaa satojen ja tuhannenkin taalan venepaikkoja charter-veneisiin, jossa saat sitten (ehkä) näköalat taivaalle, pientä tai isompaa snackiä suuhun ja kuohuvaa lasiin. Jotkut maksavat jopa kymppitonnin oman veneen vuokrasta. Rahalla saa ja hevosvoimilla pääsee, vai pääseekö...? Myös asuntoja, joissa ikkunoista näkee ilotulituksen, vuokrataan suolaisin hinnoin. Suomalaisetkin etsivät kimppakämppiä facessa ja sohvan nurkkia, että pääsee uudeksi vuodeksi tuonne juhlimaan ja ruksaamaan yli bucket-listalta.

Me tylsinä ihmisinä päätettiin lentää Gold Coastilta Melbourneen ja aloittaa uusi vuosi sieltä. Ainakin tammikuu Melissä ja sitten ehkä Tasmaniaa ihmettelemään.

Ei lunta, mutta hiekkaa Gold Coastilla (tässä lenkki Miamiin). No snow, but sand on Gold Coast (here jogging to Miami).

Joulun viettoa Ausseissa

Joulu menee vanhaan malliin lähes huomaamatta, mitä nyt joku shortsipukuinen pukki on nähty Surferin pääkadulla lapsia halailemassa. Eilen Pacific Fairin ostarilla tuli lumiukko ja tonttu vastaan. Joitain isoja muovipukkeja seisoo parvekkeilla jouluvaloilla tai ilman. Täällä ei ole kovin paljoa jouluvaloja parvekkeilla. Kotimaan pimeydessä ne tietysti paremmin tuovatkin valoa. Joulu on valkoinen, rannalla. Ihmisiä rantautui rannikolle lomalle vähemmän kuin arveltiin, ja ravintolat kuitenkin pullistelevat illallistajia ja päiväkahvilaisiakin. Lämpötilat ylittävät välillä 30C ja yölläkin on yli 20C, näin kesällä. Vähän tuo Melin sää pelotti (kylmä talvi ja vieläkin epävakaa), joten vasta nyt uskalletaan lähteä sinne. Näyttää kertaheitolla pasauttavan jopa yli 35C lämpötiloja.

Täällä muuten syödään vähän sekalaisia jouluherkkuja täkäläisittäin. Paikalliset syö kalkkunaa, kinkkua karpalokastikkeella (kinkku ei ihan niin tärkeä kuin Suomessa), katkarapuja, pavlovaa (marenkikakku), vanukasta, ... Näitä ainakin näkyy markkinoitavan. Meidän jouluun (n. viimeiset 10v ulkomailla) on kuulunut usein susheja ja kevyempää ja suppeampaa ruokasettiä, koska on närästysherkkyys perus (Suomen) jouluruoista. Nyt on edelleen helppoa pitää linja kevyenä, kun on kevyttä tuoretta ruokaa tarjolla eli meren antimia. No, eksyi tuossa joukkoon prociuttokinkkua ja roast possuakin. Sitten on alla näkyvää paellasettiä ja katkis-avocado-salaattia tulossa.

Täällä jouluaatto tuntuu olevan suhteellisen merkityksetön, Joulupäivä on The päivä.
Tässä jouluaattoruokaa (testattu jo eilen), tuoreita tiikerirapuja ja merenelävä-chorizo-paellaa ja sangriaa (kuvat ennen ja jälkeen ruoan).
Here Xmas-food, fresh tiger prawns and seafood-chorizo-paella with sangria (picts before and after eating).

Merry Xmas vai onko?

Täällä oli lehdissä joulunaluspoppisaiheina

1) traumatisoituuko lapsesi, jos valehtelet, että pukki on olemassa ja asuu pohjoisnavalla, ja että vain kiltit lapset saa lahjoja, ja tuhmat saa...palkkansa.

2) saako toivottaa Merry Xmas, vai onko se rasistista muita uskontokuntia kuin kristinuskoa kohtaan. Onhan siinä "christ" mas... 
Suomen kielessä joulun toivotuksessa ei ole mitään ihmeellistä viitettä.

Eli ekaan kohtaan voin todeta, ettei mulle jäänyt traumoja... ainakaan joulupukista, vaikka yllätin pukiksi pukeutujat naapurin kylpyhuoneessa ns. housut kintuissa ja parrat lattialla, vaikka siihen asti luulin, että pukki on totta. Kerran epäilin jouluna pukin sylissä, että mistä pukki muka tietää, että olenko kiltti vai tuhma... Mutta kun pukki vakuutti, että hänellä on satelliitteja ikkunan takana, joilla hän tarkkailee, niin pakko se oli uskoa... Anyway. Jos et halua valehdella lapsillesi, niin kerro totuus...että pukki on Rovaniemeltä, eikä pohjoisnavalta! No, oikeasti jokainen saa kasvattaa lapsensa, miten tahtoo...

Tokaan kohtaan totean, että ketä tuo Merry Xmas nyt haittaa oikeesti? Täällä mentiin lehtitietojen mukaan niin pitkälle, että "Merry Xmas"-toivotuksia (esim. liehuvia lippuja kaupungilla) muutettiin "Very Merry"- tekstiksi, joka on himppasen hassua ("oikein mukavaa"...mitä?). Sitten veronmaksajat närkästyivät, että heidän rahojaan ei tuhlata tuollaiseen, niin alkuperäiset toivotukset palautettiin. No nyt sitten monet toivottavat "vuoden vaihdetta" tai "joulun aikaa" tai "juhlakauden tervehdyksiä". Miten vuoden vaihdettakaan voi toivottaa, kun eri kulttuureissa voi vuosikin vaihtua eri tahtiin... Jos nyt pilkkuja viilaillaan. Enempää en jaksa tätä ruotia, maailmassa on järkevämpääkin pohtimista. Suvaitsevuutta, puolin ja toisin, pliis...

Tasapuolisesti haluan toivottaa kaikille
Erittäin mukavaa joulun aikaa ja parempaa uutta vuotta 2017!

Hemmotelkaa itseänne!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...