tiistai 24. tammikuuta 2017

Australian avoimet tennisturnaus

Australian Open, Melbourne Park
V2008 vs v2017, same same but different...

Onpas ollut aika haipakkaa jo toista viikkoa eli cityyn muuton jälkeen. Ollaan tavattu N kpl vanhoja ja uusia tuttuja, tenniksen kera tai ilman. Tässä tennisturneesta juttua.

Australian Avoimet, lyhyt oppimäärä

Kyllä tehtiin ekana turnauspäivänä sellaisia amatöörivirheitä, että...
1) olisi pitänyt ostaa liput (netistä) etukäteen
2) olisi pitänyt muistaa ottaa pipot mukaan
3) olisi pitänyt täyttää vesipullot kotona lähtiessään

Ekasta mokasta juontui noi pari muuta tarvetta. Elikkä pönötettiin tunti lippujonossa, jossa kiilaajia riitti. Ja aussimyyjät kun kyselee luukulla kuulumisia, niin mikään homma ei etene. Ja jengi (myös me) osti eri päiville lippuja ja säätö niiden lippusysteemin kanssa (paikkojen valintoineen) oli aika verkkaista. Tiedettiin, että AO-alueella löytyy paljon vesipisteitä, mutta kun aurinko porotti jonottaessa, lämpöä yli 30C ja janotti, kuumotti ja vaikka mitä. 50-kertoimen rasvasta huolimatta iho meinasi punottaa. Pinna kireellä, kun hyvät ekat pelit alkoivat jo klo 11 ja puoli tuntia myöhästyttiin jonotuksen takia. Kun saat ostettua liput, niin ehei... Ei ole vielä lippuskannerille/portille asiaa, vaan jonotat muiden lipullisten kanssa sitten toisessa jonossa kassien tarkistukseen ja kehon skannaukseen ja sitten vasta portilta pääsee sisälle. Turvamiehet kyllä huumorillaan koittivat piristää: "Onkos leidillä shampanjaa mukana?" "Valitettavasti ei" "No, pelin jälkeen toivottavasti saa sitä"... Hienovaraista kysellä, ettet vaan koita tuoda omia alkomaholeja. Ticketek:sta kandee etukäteen hommata mobiililiput puhelimeen, niin säästyy osasta jonotusta...

RLA, Rafael Nadal vs. Mayer.
Kontinen pelaa show court 7:lla.
MCA, Istomin vs. Dimitrov.
HA, Kontinen&Peers vs. Columbians.

Alkomatuotteet ja lasit ja tölkit ovat pannassa, muovipulloja/virvokkeita ja muuta evästä saa tuoda. Esky-laukut kielletty ja maiden liput/bannerit yms. saa olla max 1m x 1m (nähtiin kyllä isojakin lippuja). Eli enää esim. normaalia Suomen lippua ei saisi tuoda. Arvatkaapas, millaiset jonot oli ilmaisilla show courteilla eli isoilla ulkokentillä? No karmeet tietenkin. Nykyisin samalla Ground passilla (yleisaluelippu) pääsee Hisense-areenalle ylemmille katsomoalueille (toka viikolla pääsi alakatsomoonkin eli kaikkialle), joten sinne sitten. Jonot oli sielläkin niin kivat, että tunnin jonotuksen jälkeen lyötiin hanskat tiskiin. Sanoivat, että sisään pääsee, kun joku tulee ulos eli jonossa tunteja vielä... Oli yli 70000 katsojaa ekana päivänä, joten melkein vois suositella ekan päivän skippaamista. Kuulemma aina sama juttu nykyisin. Ti ja ke oli väljempää ja to ja pe alkoi taas porukkaa olemaan. Kun lämppis kipusi 35C asti, niin kummasti harveni jengi.

Kontisen kanssa. Finnish player.
Tennisfanit.
Aluekartta, Melbourne Park. Map of AO area.

Hinnat kisoihin

Perusaluelippu on 45 aud (31€), jolla siis pääsee ulkokentille katsomaan harkkasessioita, oikeita pelejä ja Hisense-areenalle. 5 pv yleislippu on 4 erillispäivän hintainen. Emme ottaneet lippuja kuin päivä kerrallaan. Kympin joukkoon rankatut pelaajat lätkii palloa pääareenalla Rod Laver Arenalla=RLA (ekaviikon liput alk 87 aud) ja Margaret Court Arenalla=MCA (ekaviikon liput alk 66 aud). Hisense Arenalle=HA saa ostaa alakatsomoon paikkoja, jotka on alk 97 aud. Ei ihan kannatettavaa, jos voi muilla lipuilla saapua paikalle ajoissa. 

Jos ostaa erillislipun (istuinpaikan) areenoille, pääsee tietysti kaikkialle, minne yleislipullakin. Huomioitavaa, että Rod Laver Arenalle on aamu- tai iltalippu erikseen. Jälkimmäisellä pääsee alueelle vasta klo 17, kun taas aamulipulla voit jäädä koko päiväksi alueelle.  Toi Hisense on pienempi areena noista, eli pääsee lähelle pelaajia. Rod Laver on suurin noista. Show court 2 ja 3 on isoja ulkokenttiä. Sitten on N kpl pienempiä kenttiä ulkona. Ekalla viikolla on hyviäkin pelejä ulkona kenttälipulla, joten se on paras aika olla läsnä. Toka viikolla tapahtumat keskittyvät sisäkentille, ja ulkona lähinnä voi seurailla pelejä screeniltä syöden ja juoden ja loikoillen. Voi olla joidenkin vanhojen starojen näytösotteluita ulkona. Monet melbournelaiset tulevat hengailemaan kisoihin ja etenkin viikonloppuisin kisoja katsomaan. Väliviikonloppuna yleislippuhinta nousi 60 aud:iin, joten kannattaa jo ostaa kunnon lippu areenalle noilla hinnoilla (MCA:lle 66 aud).

Loppua kohti hinnat yleensä nousevat, paitsi yleislippu. Loppupeleihin kandee jo hyvin ennakkoon ostaa liput, jos ei halua riskeerata lipun saantia. Kuumana päivänä on syytä varmistaa varjokatsomoon lippu, ettei tarvitse kuuppa punaisena paistua esim. 36C helteessä aurinkokatsomossa. Areenoilla kun ei tuule, niin auringossa porotus voi käydä kropan päälle. Ylähyllyt muistuttavat saunaa, Hisense on kuumin paikka. Liput saa Ticketek:sta netistä helposti pankkikortilla puhelimeen (mobiililiput skannattaviksi). Lippuja myydään myös porteilla ja keskustan Federation Squaren lippukojussa. Lisäksi lippuja välittää Viagogo, josta voi saada edullisiakin lippuja toimituksella (UPS, email) tai noudolla.


Palvelu- ja ulkoalueet. Service and outdoor area.

Palvelut kisoissa

Ruokaa ja juomaa on about riittävästi. Usein ruoka- ja juomapisteet ovat erikseen. Areenoilla löytyy joka puolelta palvelutiskejä sekä ulkoa erikseen. Löytyy muutamia etnisiäkin ruokia perusmätön lisäksi. Perusruokia ja alkojuomia saa kympillä. Sitten on tuottajia, joilla on omat mainos- ja juomapisteet, kuten Jacob's Creek, Aperol Spritz, Coopers, yms. VIP-osia on niin ulkona erillisinä koppeina kuin areenoilla katsomon yläosissa. Myös fine dine-sisäravintola löytyy Rod Laverin vierestä.

Isoja screenejä oli puolen tusinaa nurmi- ja ravintola-alueilla areenoiden lisäksi. Osan edessä oli rantatuoleja tai jotain muita löhöpaikkoja tai terasseja. Jos sataa kaatamalla, niin porukka enimmäkseen pakkautuu areenojen yleisiin tiloihin, joissa löytyy telkkareita katseluun ja palvelut. Vessoja on niin ulkona parakeissa kuin areenoilla kaikkien saatavilla. Jonot usein hyvin pieniä, jos ollenkaan. Juomapisteitä löytyy useasti samassa yhteydessä tai erikseen, joissa oman pullon voi tankata kylmällä vedellä. Sitten on AO-myymälöitä pari. Hyvin toimii palvelut, mutta ajoittain oli pitkiäkin jonoja. Ekana päivä lähinnä tai erätauoilla.
Hyvät burgerit. Nice burgers.

Tauko- ja jonopolitiikkaa

Hisensella jaettiin paluulippuja, jos olet jo paikan napannut ja menet tauolle. Olikohan 30 min aikaa palata. Pääsee siis eri jonosta (ensin) sisään kuin ekaa kertaa areenalle saapuva, jos siis tulet yleislipulla sisään. Vapailla alueilla/ulkokentillä jonotat porteilla paikkaa, kunnes sopiva erätauko tulee ja paikkoja on vapaana vielä. Kaikilla on oltava istumapaikka, seisoa ei saa kenttien laidoilla (paitsi pienimmillä ulkokentillä ihan sivussa). Joskus sisään pääsee vain, jos joku tulee ulos, jos katsomo on jo täysi. Siksi pitäisi must see-peliin mennä ajoissa etukäteen (pari tuntia ennen). Auta armias, jos joku nimekäs tähti tai aussi pelaa suosikkipelissäsi, niin ryysis on odotettavissa yleislipuilla. Ekana perjantaina joutui yli 2h jonottamaan Hisenselle pääsyä, kun Andy Murray pelasi siellä. Taisi olla vastaava jonotusaika ekana päivänäkin. Jostain syystä aussit on jonotuskansaa, ne vaan höpöttää ja nauttii juomia jonossa, eikä haittaa, jos joku tahvo ulkomaalainenkin etuilee... Joskus tuntuu, että ne on täällä ihan muusta syystä kuin tenniksen takia. Etenkin viikonloppuisin. Vähän sama kuin Melbourne Cup-laukkakisat, että pitää näyttäytyä...

Me ollaan paljon nähty eri tuttuja täällä ja tavattu uusia suomalaistuttujakin, kun mm. Kontisen nelinpeliä on oltu katsomassa. Tunnelma on kiva, kun porukalla kannustetaan. Kontinen on ollut selfiekuvissa oikea linssilude. Ruusuvuoren nuori poikakin pelasi nelinpelissä hienosti.
Aussifanit järjestivät niin hauskaa improesitystä, että tennispeli meinasi terassi-ihmisiltä jäädä toiseksi. Funny Ozzies organise performances outside.

Kulkuyhteydet

Ratikalla 70 pääsee keskustasta Flindersiltä tennisalueelle ja kävelyreitin varrella on bändi/viihdealue, jossa on esiintyjiä ja kaikenlaista viihdettä tenniskansalle tarjolla. Kulkeminen tökki pahasti kaupungin suunnasta päivänä, jolloin joku sekopää nuorimies kaahasi autollaan keskuskadulla kävelijöiden päälle. Viisi kuoli ja kymmeniä loukkaantui. Keskusta suljettiin koko päiväksi ja julkiset kulkuneuvot keskustassa seisoivat. Helikopterit pörräsivät paikan yllä muutaman tunnin. Richmondin ja Jolimontin juna-asemat ovat lähimmät, joista on kävelymatka tennikseen. Periaatteessa Federation Squareltakin on kävelymatka, jos ei ole kiire.

Oheistunnelmaan pääsy ilmaiseksi

Jos ei halua ostaa tennislippuja alueelle, niin voi fiilistellä tennistunnelmaa esim. Federation Squarella Flindersin aseman vieressä. Siellä on iso screen ja usein löhötuoleja, joissa voi rentoutua ja seurata tennistä. Myös hyviä ravintoloita löytyy ympäristöstä. Vaihtoehtoisesti voi etsiytyä mukavaan sporttibaariin joko Fizroyssa tai South Yarrassa.

Kaikkiaan tennisturnee on mahtava tapahtuma ja lippuja saa hyvin vielä portilta (ehkä kuitenkin päivää paria ennen voisi ostaa jo), eikä ne maksa maltaita. Mutta loppupeleihin kandee ostaa ennakkoon lippu, sen verran hintavia ja kortilla. Voi suositella!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...