lauantai 7. tammikuuta 2017

Mornington-niemimaan rantakierros


Kartasta saanee kuvaa, millä alueella liikuttiin. Alakuvan ylärantaviivaa ja vähän alavasempaakin tuolta kaposelta kohtaa. Mornington Peninsula map below, where we explored the beaches.

Tyypillinen Melbournen sääilmiö: ensin öisin on vilu ja nyt sitten päivisin jopa yli 35 C. Päätettiin ottaa auto alle ja ajella Morningtonin niemimaalle ja Sorrentoon. Parasta on aina itse matka kohteeseen, ja meilläkin Sorrento jäi vain ohiajorooliin, tällä kertaa. Aiemmin lähes vuosi sitten käytiin Sorrentossa ja parilla Morningtonin viinitilalla. Nyt keskityttiin luonnollisesti rannikkoon. Niin paljon kuin Great Ocean Roadia kehutaan, niin Morningtonin jälkeen niemimaalla löytyy C783- ja B110- rantatie, joista upea meri pilkahtelee ja puskat ja rantamökit. Ei siis kannata posautella motukkateitä, ellei ole joku hoppu kohteeseen. 
Mornington park.
Mornington Yach Club.

Mornington-kylä (1) on todella vireä ja viihtyisän oloinen alue, C782-tien läheisyyteen rakentunut turistikeskittymä. Myös rannassa jahtiklubin läheisyydessä (Fisherman's bayn yläpuolella) on pari viihtyisää terassia. Jahtiklubilla oli hieno ravintolaterassi ja rannat siinä ympärillä ovat suosittuja. Rantakoppeja (päiväkäyttöön) löytyy näiltä rannoilta paljon enemmän kuin tunnetusta Brightonin turistirysärannasta. Jahtiklubia edeltä Mornington Park oli mukava paikka ja klubille päin mentäessä löytyi punaisia hiekkatörmiä ja hienoja näköaloja kukkulalta. Fishermanin lahdella oli lähinnä muutama koiran ulkoiluttaja. Lähes kaikkialla rannoilla oli kärpäsiä kimpussa häiritsevyyteen asti, korvissa, nenässä, silmissä... Eivät purreet, kuten jotkut hiekkakärpäset tekee.Mt Marthan rantapätkä. Mt Martha's east side beach.

Rantauduttiin kylmälaukun kanssa evästämään Mt Martha beachille (2), ihan pohjoispään mökkien reunaan. Vesi oli niin houkuttelevan kirkas ja tyyni, että talviturkki lähti. Pakko virkistää itseään välillä vedessä. Harmi rannoilla on, että harvoin on varjopaikkoja tarjolla, eli lähes kaikilla on iso varjo tai katosrakennelmat omasta takaa. Ja lähes kukaan ei tule rannalle ilman isoa esky-kylmäarkkua, jossa on päivän eväät kylmänä. Ei tuolla kauaa pysty makoilemaan pyyhkeellä, hullun touhua, kuumottaa. 50-kertoimen rasvakin täällä vaikuttaa pliisulta. Välillä jonkun koirat kävi ruokaa kerjäämässä ja kerran ravistelivat märät turkkinsa meidän päälle. En ihan tykkää noista irtokoirista, joita omistaja ei pitänyt hallussa (viereinen ranta on virallista koira-aluetta vasta).

Mt Martha beach (other side). Toispuol rantaa.

Mt Martha Cliff side. Kalliopuoli.

Seuraavaksi ajettiin hienoa rantatietä marttarannan toiseen päähän ja taas oli niin upeet näkymät, että piti parkkeerata hetkeksi kuvaamaan. Täällä on muuten ihan hitokseen autoja parkissa rantatien varressa, lähes koko matkan Sorrentoon asti. Näin perjantaina alkoi iltapäivästä tulla jo pientä ruuhkaa. Martha Cliffin (3) jälkeen vesi näytti myös kallioineen niin siistiltä, että käytiin hyvin kapeen polun kautta tarkistamassa nekin maisemat. Nippu miehiä oli veneineen pulahtaneet veteen.
Safety beach. Friday feeling...

Seuraava parkkiruutu odotti sattumalta Safety beachillä (4). Tuolla oli porukkaa kuin pipoa (marttarannan eteläpääty oli lähes yhtä ruuhkainen), varjotilaa vierivieressä, ihmisiä virvokkeiden kera... Selkeästi ranta laiskimmille ja eniten rantatavaraa roudaaville, koska tie/parkkipaikat oli vieressä ja autolta pääsi muutaman metrin kävelyllä rantaan. Plussaa tällä rannalla oli, että traileriveikot pääsee pudottamaan veneet ja vesiskootterit vesille täällä, sekä vesi itsessään oli upeeta täyshiekkaisella uimapohjalla. Täällä oli perjantaimeininkiä. Safety beachiltä alkaa yhtenäinen piiiitkä rantaviiva kohti Sorrentoa.

Pasautettiin seuraavaksi McCraen Colesiin hakemaan evästä eli snackia ja kahvia ja lisää vettä. Auringossa parikin metriä kävelyä oli aika hikistä. Ruuhka tien varsilla tiivistyi loppua kohti. Sirkus ja tivolikin bongattiin Rosebudissa. Majapaikat huuti No Vacancyä (täynnä). 

Ah näitä puita! Wonderful trees on Rye.

Mökkielämää. Cottage life.
Rye's beach area.

Jossain Ryen (5) kohdalla rantatietä heitettiin auto tien viereen pusikon juureen varjoon ja loikattiin tien yli rantapuuston alle. Hieno puukuja, josta hipsittiin jonkun rantamökin editse todella matalan veden rantaan. Porukka kellui vedessä, joka oli varmaan lähempänä 30 C, koska oli niin matalaa. Vähän matkaa tallusteltiin savihiekkarantaa ja katseltiin mökkiläisten perjantain viettoa ja lasten iloista peuhausta vedessä.


Sorrento back beach.

Aika ajella ilmastointi päällä letkan mukana Sorrentoon. Päädyttiin sen läpi ajamaan Sorrento back beachille (6) eli valtameren rantaan. Se on kyllä hieno mesta. Kalliota ja meressäkin kiva iso lohkare, kuin kadonnut apostoli (kalkkikivipilari) Great Ocean Roadilta. Vaellusreittejä kulkee yläkummuille puskien läpi. Varmasti hienoja näköalapaikkoja. Ilta-aurinko kivasti kääntyy näiden etelärantojen suuntaan laskiessaan. Täältä löytyi suihkutkin. 


Koonya beach.

Morningtonin niemimaan näkymä kartan kapealta osalta. View to Mornington peninsula (thin part on the map).

Pakko oli vielä katsastaa läheinen valtameriranta Koonya beach (7), joka oli aika autio muutamaa tallaajaa lukuunottamatta. Hiekkaa riittää ja puskareittejä tallottavaksi pitkin rannikkoa. Jotenkin luonnonläheinen ranta. Parkkipaikalta näki kapean Morningtonin niemen yli sisämeren puolelle (panoramakuva).Arthurs Seat.

Brisbanen tennistournee telkussa oli alkava taas iltaysiltä, mutta päiväretkeilijät päättivät romuttaa aikataulut ajamalla serpentiinitiekoukauksen Arthurs Seat-näköalapaikalle (McCraen kulmilla) Olivat tehneet sitten viime käynnin (vajaa vuosi sitten) Eagle-kabiinihissiradan kukkulalle. Tyhjillään kulki. Muutamalta näköalapaikalta voi serpparitien vartelta ihailla Morningtonin niemimaata ja auringonlaskua. Vasta-aurinkoon ei saa oikein tolkkua niemekkeestä, joten paremmat näköalat ja hienompi merimaisema on päiväsaikaan. M11-moottoritietä olikin näpsää ajaa takaisin kotia kohti väsyneenä ja suolaveden kyllästämänä. Jos menette huudeille, niin kandee kävästä samalla parilla Red Hillin viinitilalla. Tällä kertaa ei ollut tarvis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...