tiistai 25. huhtikuuta 2017

Perth, vähän kuin South Australia


Scarborough beach.

Saavuttiin Perthiin Tigerairilla Melbournesta keskiyön jälkeen. Uber kuulemma ja näemmä toimii hyvin, kun päästiin jokusen minuutin odottamisen jälkeen Scarboroughin kaupungin osaan. Hinta oli noin 45 aud (31e, vajaa 30 km). Kuski esitteli meille matkalla kaupungin ohi hienon Crown-casinokompleksin ja uuden rakennettavan 60000 katsojan stadikan. Isoimmat kaivosbuumit on takana, ja meininki vähän tasaantunut, ja kuulemma asuntojen hinnat vähän laskeneet.
Scarborough beach. Hiekkaa piisaa.

Asusteltiin muutama päivä samassa asunnossa suomalaispariskunnan kanssa, kunnes toimitettiin heidät lentokentälle Suomen matkalle. Siksi ajaksi vuokraamme heidän omakotitalonsa, joka sijaitsee 1,5 km rannalta. On kyllä mukava fiilis asua useampi viikko taas rannan lähellä Melbournen kuukauden jälkeen. 
City view. Kaupunkinäkymä.

Muutaman päivän täällä asustelun jälkeen tuntuu, että kaupunki on saman kokoinen kuin Adelaide ja hiekkarannat saman tyyppisiä: valkoisempaa hiekkaa ehkä, mutta vastaavia dyyni-puskarantoja. Hyvin maaseutumaista oloa. Cityssä ei varsinaisesti ole seikkailtu vielä, mutta cityviewiä on katseltu cityssä asuvien suomalaisten parvekkeelta käsin. On nää tapaamamme suomalaiset (töissä täällä) kyllä mukavia. Käytiin illastamassa porukalla tuolla ennenkuin taloisäntämme lähtivät Suomeen.
Alueellinen ostoskeskus. Shopping center.

Täällä on talvi himppasen lyhyempi kuin Melbournessa, kestää kylmää (8-19C) kuulemma muutaman kuukauden. Tällä hetkellä näin vapun kynnyksellä lämpötilat ovat kymmenisen astetta korkeammat kuin Melbournessa, edelleen meidän mielestä kesässä ollaan (Suomen hellelukemissa). 

Rantapuskissa on jatkuvasti varoituskylttejä käärmeiden olemassaolosta. Ilmeisesti ne luikerot lymyää näkyvillä enempi kesäaikaan.Ulkoilijan unelma. Fabulous activities outside.

Täällä on aivan upeat pyöräilyväylät rantapuskissa, ja tietysti lenkkeilyynkin sopivia. Otettiin 5 viikon salikortit hintaan 55 aud/nekku Revo-salilta tuosta rannan tuntumasta. Ihanaa päästä pumppaamaan!Scarboroughin allasravintola. Nice pool restaurant on Scarborough beach.

Trigg-beach, kallioita

Trigg-beach, rocks. Kiviä rannassa.

Käveltiin isäntäväen koiran (lähti jo hoitoon reissun ajaksi toisaalle) kanssa lenkillä läheiselle Trigg-beachille, jossa löytyi upea pieni kivisaareke ja mukava uimapoukama. Täällä on muuten rannoilla surffarin unelma-aallot (usein yli 3 m korkeat), paitsi myös isoja valkohaita. Juuri viikko sitten Esperancen upean valkoisella rannalla (täältä reilu 700 km etelään) 17-vuotias surffityttö kuoli haihyökkäykseen. Ihan järkyttävää! Harvinaisia nuo hyökkäykset, mutta jokunen vuodessa täällä (kuin itärannikollakin) kuitenkin. Tuo Trigg-beachin alue vaikutti hienolta kallioineen ja rantakahviloineen. Talot täällä rantakadun varressa on hienoja. Tästä Scarboroughin asuinalueesta tulee mieleen Glen Waverley Melbournessa: korkeuseroja, tenniskenttiä, hienoja omakotitaloja ja puistikoita. Paitsi, että Glenissä ei ole rantaa lähellä. Ja täällä puolestaan tuntuu puuttuvan suburbeista ravintola-alueet (on vain ostareita tiuhaan), mitä Melissä löytyy. Rannoilla täällä on mukavasti kahviloita ja ravintoloita. Kuulemma pertsalaiset harrastaa enempi BBQ:ta (kotona syömistä) kaveriporukalla kuin finediningia.

North beach.

Western Australian osavaltiossa on suuret etäisyydet, iso ero South Australiaan, jossa kaikki tuntui olevan lähellä. Margaret River on tunnettu viinialue täällä, jonne selviää muutaman tunnin ajomatkalla. Samoin pohjoisen Pinnacles-kivimekkaan. Mahdolliset muut lähikohteet ovat city (Kings Park), Cottesloen ranta, Rottnest Island, Fremantle, jne. Sitten kauempana pohjoisessa on Kalbarri, Ningaloo Reef ja Exmouth sekä etelässä Denmark, Albany ja Esperance. On tää aika kaukana kaikesta muusta Australiasta, mutta olisi täällä hienoa luontoa kaikkialla... Ja lentämällä pääsee.

Hillary's Boat Harbour, viihtyisä ranta-alue
Hillaryn venesataman rantaa. Hillary's Boat Harbour beach.

Näin yleisenä vapaapäivänä (Anzac-day, veteraanien muistopäivä) oli Hillaryn venesatamassa Scarboroughin pohjoispuolella hitokseen porukkaa. Terasseja ja ruokapaikkoja sekä lasten leikkipaikkoja ja suojaisa uimaranta löytyy tuolta kesäisen päivän viettoon. Ei me nyt ihan uimaan menty eikä edes pitkään vesiliukumäkeen tai haipomppulinnaan, mutta terassille. Nautittiin tuulensuojassa auringosta, oluesta ja viinistä sekä pizzasta.  Venähti paikallisen meiningin ihmettely auringonlaskuun asti. Ensin tuntui, että palvelu on tylyä, mutta se olikin vain sen tarjoilijan ongelma. Olimme kuulleet, että täällä saatetaan olla tylyjä. Osa johtunee siitä, että täällä asuu rikasta porukkaa, jotka voi olla vastapuolisesti ynseitä...

Hillary's Boat Harbour.

Sunset over harbour. Aurinko laskee satamassa.

Katsotaan, miltä jokusen viikon päästä tuntuu, mutta nyt on aika mukavaa täällä olla, kun on noi salirutiinit ja asuntoasiat kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...