sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Perth, maalainen business-city

Perth view from Kings Park.

Pertsaa on vaikea kuvailla. Ehkä ensin tulee mieleen business ja pieni city. Oltiin tarkoituksella viiden korvilla autolla liikkeellä, että nähdään, millainen elämä on ruuhka-aikaan cityssä. Puoli viisi oli aika rauhaisaa, ja näytti että alueella Esplanadin nurkilla on vain konttoreita, eikä muuta... Elisaberth Quay keskustan etelälaidalla oli vähän tylsä niin hienoksi sijainniksi meren/joen lahdella. Vain karuselli lapsille pyörimässä, tunnettuja monumentteja pari ja muutama kahvila/ravintola. Nopeasti nähty. Tosin kannattaa kurkata nurkan taakse, jossa The Lucky Shag terassi on laiturilla itään päin suunnattuna.


Elisabeth Quay, waterview (bit boring place). Tyypillinen kuva paikasta.

Elisabeth Quay, other side. Katse kaupungin suuntaan.

The Lucky Shag terrace.

Siitä käveltiin St Georges Terrace katua pitkin London courtille, joka oli sisäkuja, josta tulee Eurooppalainen tunnelma vahvasti esiin. Viehätyimme kovasti, paitsi että siellä on enimmäkseen turistikrääsää. Hey Street Mall on kiva kävelykatu toisella puolen kujaa. Vastaava Murray Streetkin tuntui vilkkaalta keskuskadulta terasseineen. Kuulemma myös itäisen Perthin jokipoukamassa on myös mukavia paikkoja.

London Court, european style. Kuin Euroopassa.

Ajeltiin Wellington Squaren ympärillä, jossa leiriytyneenä aukiolle oli iso joukko aboriginaaleja. Tarkemmin netistä kaivettuani asiaa nämä leiriytyvät abot ovat olleet useampivuotinen riesa lähiasukkaille. Ei voi siis tuota lähialuetta suositella asumiseen. No muutenkin itselle tulee mieleen, että rannan läheisyydessä on mukavampaa aloitella päivää...


Business city. Pukumiesten kaupunki.

St Mary's Cathedral, hieno kirkko.

Old and new combined. Uutta ja vanhaa.

Viideltä kun pukukansa ulostautui lasipalatseistaan, niin kadut täyttyivät ihmisistä. Silti mitään tukoksia ei liikenteessä päässyt syntymään. Näyttää, että ruuhkat on enempi 2-tien suunnassa kohti pohjoista. Osa ihmisistä rantautuu terassille päästämään työt irti päästä.

Kings Park, valtava puisto

Jos menee Kings Parkiin, joka muuten on ihan valtava puisto, niin sieltä korkealta hahmottaa, miten Perth on vesien ympäröimä ja laajalle hajautunut. Puiston parasta antia onkin näin pienellä käynnillä maisemat korkealta ja eteläpuolinen kävelysilta, jolta aukeaa kivat näkymät meren/joen lahteen. 


Walking bridge, nice brewery views. Panimonäkymät kävelysillalta.

Sanoisin, että puisto sopii juoksuun ja pyöräilyyn mainiosti. Melbournen Botanical Gardeniin verrattuna tuo kasvitieteellinen puutarha tuntui aika luonnonmukaiselta ja vähemmän suunnitellulta, tietysti kun on hirrrveen iso. Uutena vuotena sieltä varmaan näkee hienot ilotulitukset. Muutenkin tuo näkymäpuoli oli parasta antia. Autolla pääsee puiston ympäri ajamaan ja voi mennä ns. kohteisiin suoraan, eli sopii myös urbaaneille ihmisille.

Pyöräilijöille löytyy Swan-joen varrelta pitkää baanaa. Joen varrella itäpuolella on myös Crownin kasinokompleksi, jossa on kuulemma Melbournen Crownin tapaisia palveluita.

Views to east. Näkymät itään.

Kings Park, east side. Itäisellä puolella.

Nice entrance (east/city side) to park. Kiva itäinen sisäänkäynti puistoon cityn puolella.

West side. Länsipääty.

Northbridge, ravintola-keskittymä

Kävästiin arkena puoli kuuden aikaan tuolla kaverimme mainostamassa ravintolakaupungin osassa. Se sijaitsee Perthin rautatien ja aseman pohjoispuolella. Paljon siellä olikin tarjontaa aasialaisista ja eurooppalaisista ravintoloista alkaen. Hieman aasialainen roheus (ei supersiisti) vallitsee alueella.  Jänniä haahuilijoita saattaa tulla vastaan. Sporttibaari, iso panimoravintola sekä irlantilainen että iso enkkupubikin löytyy. Ja yksi kiinalainen korttelikin. Ihan mukavan oloinen alue,mutta noin arkena tosi hiljainen. Elokuviinkin pääsee ja pelihalli auttaa ajan tappoon.

Northbridge area. Kuvat alueelta.

Leederville, viihdealue

Erittäin näppärä ja siisti ravintola-alue luoteispäässä, jossa myös juna-asema vieressä. Oxford Streetillä on tarjolla mereneläviä (fish marketkin), pintxosta yms. Newcastle Streetillä (sivukatu) on myös kiva Garden-ravintola, ja irkkupub oli erinomainen paikka istua terassilla kavereiden kanssa (oli muuten herkullista Swan Valleyn punkkua). Vielä ei ole tullut tästä otettua kuvia...

Täällä asuva kaverimme vielä mainitsi, että Cambridge Streetillä Wembley-West Leedervillen alueella löytyy muutamia hyviä paikkoja myös.

Ja jos vielä tähän soppaan lisätään Hillary's Boat Harbour (löytyy blogista), niin nälkää ei tartte Pertissä nähdä.

Perthissä on jotain remontteja ja rakennustyömaita, jotka vähän sotkee maisemia. Jotenkin hieman sekava olo tuli siellä verrattuna Adelaiden selkeyteen. Mutta Perthin alueessa on paljon hyvää ja rentoa menoa. Ranta-lifestyle onnistuu täällä hyvin. Lisäksi hintataso asunnoissakin on ollut laskemaan päin, ja kuvitelmat kaivosbuumin ylihintaisesta citystä on aika harhaa, kun vertaa muihin isoihin aussikaupunkeihin. Muutoin (ruoka yms) hintataso on aika peruskaupunkien tasolla. Mielenkiintoinen tämäkin osavaltio, voi suositella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...