sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Balin coworking spacet eli etätyöpaikat

Bali etätyöpaikkana

Hubud coworking space.

Oletko haaveillut etätyöstä lämpöisessä ja mieltä rauhoittavassa paikassa? Oletko kenties tietotekniikkaviikari, kielenkääntäjä, toimittaja, kirjailija, muusikko, taitelija vai muuten vaan irroitettavissa työpaikastasi viikoiksi tai jopa kuukausiksi, mikäli vaan nettiyhteys pelaa? Nyt on aika koputella työnantajaa olkapäälle ja avata keskustelu mahdollisuudesta tehdä tuottavaa etätyötä ulkomailla. Bali on vuoden ympäri erinomainen työympäristö: edullinen, ystävällinen ja lämmin ympäristö. Sadekaudellakin talviaikaan on usein miellyttävät kelit, koska pilviverho suojaa kuumalta paahteelta ja sadekuurot tuovat vaihtelua keleihin.

Jos sinulla on perhettä, on syytä selvittää virka-, vuorottelu-, vanhempainvapaan tai palkattoman tai palkallisen loman käyttömahdollisuus. Lasten koulun korvaaminen kotiopetuksella tai kenties vaihto-opiskelu saattaa olla mahdollista lyhyen ajan. Mitään ei saa, ellei yritä!

Vaihtomahdollisuudet Balilla:

Sitten vaan tutkimaan, missä löytyy sopiva etäpiste sinulle. Tässä ainakin viisi Balilla löytyvää maksullista etäpistettä (mm. Kuta, Changgu, Ubud, Sanur). Uudempiakin hubeja löytyy... tämä listaus on vuodelta 2015:

Tämäkin voisi olla työnäkymäsi (Monyet cafe, Ubud)...
This could also be your office view...

Tai tämä (Tosca restaurant, Sanur). Or this.

Toki et välttämättä tarvitse kallista maksullista etätyöpistettä jatkuvasti, koska kahviloissa ja ravintoloissa löytyy useimmiten langaton netti, jopa parhaimmillaan kymmenen megojen linja (Sanurissa mm. Tosca:ssa nopea verkko). Myös joissain hotelleissa saattaa olla lähes yhtä nopeita verkkoja kuin hubit. Pientä napostelua tai juomaa vastaan voit käyttää linjoja ilman erillisiä lisämaksuja. Usein kuitenkin maksullisia työtiloja mainostetaan verkottumis- ja sosiaalisina paikkoina. Etenkin jos olet riippuvainen verkon toimivuudesta. Ja sitten asiaa maksullisista hubeista eli yhteistyötiloista. Mielestäni nämä pisteet ovat hiukka hintavia muille, kuin todella ammattimaisille hyväpalkkaisille työläisille.

Coworking spacet Sanurissa ja Ubudissa

Kumpul Sanur. Lähtevien osasto on ilmastoitu.
Kumpul Sanur. Departure space is having an aircon.

Työtila, coworking space Kumpul, Sanur.

Kumpul hinnasto, Kumpul member prices.

Kävimme vierailulla sekä Ubudin hubissa eli Hubudissa, (nykyisin siellä on ainakin toinen hub tarjolla) että Sanurin ruotsalaisomisteisessa Kumpul coworking spacessa (vastaava verkkonopeus, mutta sattumoisin oli verkko alhaalla juuri). Meistä Sanurin piste ei lähellekään yltänyt Ubudin viihtyvyystasolle. Hubudin bamburakenteinen ympäristö onkin valittu Forbesin maailman parhaiden yhteistyöpisteiden listalle.

Hubud hinnasto, price list.

Hubudilainen voi valita useista vaihtoehdoista, millaiseen työtilaan asettuu. Taksat riippuu netin käyttöajasta ja jäsenyyden pituudesta. Voit toki tehdä hommia offline kuinka paljon tahansa, mutta nettiaika ratkaisee hinnanNettinopeus on luokkaa 50M/50M, linjat kahdennettuna eli siis hyvin stabiilina yhteytenä (vaikka nopeus saattaakin vaihdella, Balilla kun ollaan). Voit tulla tekemään hommia joko tunniksi, päiväksi tai pidemmäksi aikaa. 


Työpäivävisio Ubudin Hubudissa

Ubudin apinametsän porteilla lepää inspiroiva co-working space, Ubudin hub eli Hubud. Marigold-kukkasin koristellut puuportaat johdattavat sinut Jl Monkey Forest katutasosta ylempään todellisuuteen. Sandaalit jäävät ulos kenkätelineeseen törröttämään, kun työpäivää aloitteleva hubudilainen astuu sisään ovesta. Kotoisa puusta rakennettu työtila avautuu vastaanottotiskin takana. Respa ottaa vastaan tulijan ja mahdollinen uusi asiakas tai Hubud-member rekisteröidään kirjoihin. Ilmastoitu yläkerta. Aircon upstairs.

Partasuinen tulija tervehtii respan poikaa ja tassuttelee shortsiasussa varpasillaan yläkerran työtilaan pieni laukku olallaan. Oven takaa löytyy kevyesti ilmastoitu tila, jossa on säkkituoleja sekä perinteisemmän näköistä pöytätilaa. Koodarimies asettaa läppärinsä pöydälle ja naputtelu täyttää hiljaisen huoneen. Pian paikalle saapuu hoikka ruskettunut nainen rantakassin kanssa. Kassista pilkistää joogamatto. Hän moikkaa partasutia ja he vaihtavat muutaman sanan toistensa eilisistä päivistä. Selvästikin he ovat tuttuja keskenään, co-workereitä. Nainen heittäytyy puoli-istuvaan asentoon säkkituoleille ja avaa läppärin polviaan vasten. Välillä hän selailee kännykkäänsä ja välillä läppäriä. Toisinaan hän pomppaa ylös tuolistaan ja venyttelee itseään. Hän saa puhelun ja syöksyy toiseen paikkaan puhumaan. Yhteistyötiloissa ei ole sallittua puhua Skypellä, puhelimella tai muilla välineillä. Silence, please. Mm. Skypeneuvotteluita varten löytyy erillinen tila, Skype Booth.

Meeting room.

Muutama kaveri rantautuu yläkerran pieneen kokoushuoneeseen, jossa he vaihtavat ideoitaan saman alan asioista. He ovat työskennelleet täällä jo kuukauden ja huomanneet tekevänsä samankaltaista työtä. Molemmat ovat nettikoodareita ja ilmassa sinkoilevat tekniset sanat, joista ulkopuolisen on vaikea saada selvää.

Ulkotilassa. Outside space.

Ulkotilan näkymät. 
Views on outside space.

Lounasaikaan muutama nainen on istuutunut samaan pöytään keskenään. Molemmat ovat bloggareita, jotka ovat tehneet hommia useista eri maista käsin. Jatkuvasti he palaavat Ubudiin, koska rakastavat joogaa ja tunnettu Yoga Barn sijaitsee kivenheiton päässä Jl Bengosekanilla. Lisäksi he ovat innostuneet superfoodista, ja Hubudin terveelliset lounasvaihtoehdot ovat saaneet heidät pysymään täällä aina myöhälle iltapäivään asti. Aamuisen joogasession ja aurinkotervehdyksen jälkeen on mieli virkeänä päivän kirjoitteluun.


Minikeittiö. Kitchenette.

Partasuu pistää läppärin kannen kiinni ja lipuu ajatuksissaan rappusia alas kahvipisteeseen. Hän kiehauttaa vettä, sipaisee teelusikallisen pölyävää balikahvia kuppiin ja lurauttaa maitoa sekaan ja hörppii äänekkäästi kupista. Ulkotilasta käyvä tuulenvire tarttuu hänen partaansa sitä heilauttaen ja samalla karvaan lämmin hien haju leviää keittiötilaan. Siirryn ulos. Partasuti istahtaa ulkotilan seinustalle ja tuijottelee riisipelolle. Peltomaisemissa ulkotilassa viihtyy pari muutakin etätyöläistä. Pellon toisella puolella partasuti erottaa nuoret naiset Nyoman Karsa Bungalowsin allasalueella aurinkoa ottamassa. Kolme apinaa rapistelee Hubudin katolla. Ne ovat taas matkalla Apinametsästä viereiselle isolle huvilalle etsimään ruokaa. Pari apinaa loikkii pellonreunassa menossa hotellin altaalle. Joku pahaa aavistamaton turisti on unohtanut eväänsä pöydälle, ja apinat ovat selkeästi päättäneet hyödyntää turistin altaaseen pulahdushetken. Partasuti mumisee jotain itsekseen ja bloggarinaiset vilkaisevat häntä terveyskulhojensa yli. Puheensorina ulkotilassa tuo sosiaalista tunnelmaa vaihteluna hiljaisiin työtiloihin. Muutama päivän aikana ilmaantunut hubudilainen juttelee keskenään ulkotilan säkkituoleissa ja imee mangosmoothia, kun puheeltaan ehtii.

Training and events.

Events.

Siirryn alakerran sisätilaan. Takana kokoushuoneessa on menossa luento (katso Events!), ja luennoitsija kirjoittelee white boardille tussilla koodin pätkiä, kun muut silmät kirkkaina kuuntelevat. Nuori aasialainen mies pyyhkii hikeä isossa työtilassa. Lämpötila on kohonnut tänään sellaiseksi, että tuuletustila on paikko vaihtaa yläkerran ilmastoituun työtilaan. Hän nappaa kannettavan kainaloonsa, koppaa kahvikupillisen keittiönurkkauksesta ja siirtyy portaikkoon. Kahvia lurahtaa portaalle, mutta respan poika käy heti pyyhkäisemässä sen pois.

Hubud cafe view.

Kahvila alkaa täyttyä vierailijoista. Hubudilaiset kerääntyvät pöytäryhmien ääreen vaihtamaan mietteitä päivän päätteeksi. Muutama kaveri sopii huomiseksi palaverin, yhdessä on syntynyt uusia ideoita. Ihmisiä tulee ja menee. Osa ilmaantuu töihin vasta iltapäivällä. Aamupäivä on mennyt skootterilla ajellessa maaseudun rauhassa puolison kanssa. Osa siirtyy perheen pariin illaksi. Päivä on vilahtanut hujauksessa Hubudin bamburakenteisessa "cybertaivaassa".

Apinoita ympäristössä. Monkeys around.

Partasuu astuu ovesta ulos, nappaa varvassandaalit jalkoihin ja kävelee portaat alas. Viheltäen hän kävelee myyntikojujen ohi ja väistelee kadun varren apinoita ohittaessaan Apinametsän portin. Huomenna on uusi päivä. Nyt voisi maistua huurteinen Laughing Buddhassa hyvän funk-live-musiikin tahdissa. Onhan tämä koodari myös basisti, joka tuntee täkäläiset bändit. Huomenna on uusi päivä.

Työpäivän voi päättää vaikka musaa kuuntelemalla.
Laughing Buddha live-music after workday.

2 kommenttia:

  1. Työnomadius ja coworking on ihan huippu juttu! Mä oon viimeisimmän vuoden tehnyt diginomadina töitä enkä vaihtais päivääkään. Tietty tä vaatii tietynlaista joustavuutta kun kiinteää kuukausipalkkaa ei ole vaan kuukausitilot vaihtelevat projektien mukaan. Mä oon nyt tehnyt töitä kahdessa eri valtiossa ( en kylläkään Balilla) ja oon tsekannut ja löytänyt tilat https://www.matchoffice.fi/coworking. Tsekkasin, et niillä on näköjään Suomessakin jotain. Ehkä kun menee taas Suomeen vois kattoo sieltäkin jotain, ettei tartte tehdä kotona töitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että sulla on mahdollisuus etätöihin! Niin, parhaimmillaan noissa tiloissa saa sosiaalista elämää ja jopa yhteistyökumppaneita. Mukavaa kesän alkua, missä sitten matkaatkin!

      Poista

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...