tiistai 5. kesäkuuta 2018

Lomakausi alkoi Naxoksella

Morsio seisoo Grottan rinteellä.
Bride standing on Grotta cliff.

Sitähän ihan kuvitteli vielä viikko sitten, että ei ole sesonki vielä alkanut ja että Naxos on vielä salainen helmi saariston kätköissä... Joku paikallinen totesi pari päivää sitten, että ai olette niin kauan sitten olleet täällä viimeksi (6v), tämä oli silloin ihan erilainen. Kuulemma vuokra-autoja on sesonkina liikkeellä niin paljon, että tiet on tukossa. Osa teistä joudutaan sulkemaan, kun ei kävelijöiden sekaan autolla mahdu. Nyt alan ymmärtää. Silmät aukeni eilen ja tänään havahtumaan, että turrekausi on alkanut. Tai no ei mitään ryysistä vielä, mutta matkatoimistot näyttää aloittaneen pakettimatkat näin kesäkuun alussa. Maanantaina kun tallustelin lenkillä vanhan kaupungin poikki ja peräleipomoon, ihmettelin katujen pullistelua autoista ja ihmisistä, hyvä kun ajoittain sekaan mahtui. Sitten näimme vilaukselta esim. Tui-pakettimatkavirkailijoita ja tänään rannalle mennessä asia vahvistui. Emme rannalla ole poikenneet kuin ekalla viikolla eli kolme viikkoa sitten. Nyt julkinen bussi oli aika pullollaan rantaturreja, ja Plakan rannalla revähti silmät ammolleen.

Löytyi vapaatakin tilaa. We found free space on Plaka beach.

Viimeksi saatiin olla lähes yksin rantsuilla, niin hiljaista oli, ja nyt oli rannat täyttyneet aurinkotuoleista ja varjoista, ja Plaka oli hyvin miinoitettu tanorektikoilla ja nakupelleillä. Meiän rauhaisa Naxos on pilalla! Kääk, kohta ollaan samassa pisteessä kuin Mykonoksella, että pyyhkeelle saa etsiä tilaa. No, se nyt tuntui kärjistäen tuolta. Kyllähän jossain Mykonoksella oikeasti pyyhereiät alkaa olla mahdottomia elokuussa... Vähän kun tottui tuohon tyhjästä tupsahtaneeseen ihmismassaan (olemme edelleen nuorimmasta päästä), niin alkoi nauttia rannasta ja uinnista. Nythän on ollut myös aika tuulinen viikko takana, että senkin puolesta nää tyynet kelit vetää porukkaa hiekalle. Vähän aikaa jaksoi porottaa pyyhkeellä ja ihmetellä himoruskettujia, kunnes oli pakko hinata ahterit Aegean Pool Bariin lähistölle. Varjoa kiitos!

Aegean Pool Bar, Plaka.

Ihanaa, että täällä on nää allasbaarit lisääntyneet sitten viime lomailun. Tässä puolen kilsan säteellä on 4-5 allaspaikkaa, jossa voi ihan normihintaisen tarjoilun ohessa pulikoida altaassa tai vaikka syöksyä mereen, joka kimmeltää vieressä. Paikallinen Alfa-vehnäolut ja pizza maistui hyvälle uinnin päälle, ja frappet vielä sitten loppuun iltapäivän auringossa roikkutuoleilla. Elämä maistui taas suloiselle. Kyllä silti tuntuu, että kaupungissa asuminen on järkevämpää kuin rannalla. Sen verran vähän rantaan ja aurinkoon makaamaan on kaivannut. Parilla eurolla bussi kuljettaa lähes kotiovelta rantsuun, helppoa vai mitä. Kumma, miten koomiselta tuo aurinkotuoleissa makoilu taikka nakuna pitkin rantaa tallustelu näyttää. Itsekin joskus lomilla harrasti samaa. Täällä näkee usein "Sekaisin Marista"- rusinatyyppejä, joille mikään ei riitä...

Tämän blogin alkuosan kirjoituksen jälkeen kun on mennyt päivä, niin ei täällä nyt niin hirveetä turreryysistä ole, tuntui vaan kontrastina hiljaisuudelle. Itse asiassa tänään selvisi, että koululaisten lomat alkoivat Naxoksella, ja siitä voi juontua jonkinlaista liikehdintää paikallisittain ja eritoten alkuviikosta. Virallisesti koululomat alkaa puolesta kuusta vasta... nyt Naxoksen koululaisilla on kolmen kuukauden loma, kertoivat lapset aamulla uimapaikalla. Syyskuussa takaisin.

Koululaisten loma alkoi. School holidays started here.

Joku muukin uimassa. Somebody else swimming, too.

Ja sitten meidän iso lähisupermarket Koutelieris avautui ison rempan jälkeen, ja oltiin ihan täpinöissään, kun siellä on niin superit valikoimat. Juustoja, makkaroita, kinkkuja ja ihan kaikkee. Pelkkiä kuivahedelmiä ja pähkinöitä on irtotavarana useampi hyllysetti. Kahdessa kerroksessa kyseinen kauppa. Piti ostaa halpaa parman kinkkuakin, ja täti niin ohuita herkkuviipaleita meille teki, ja otettiin melonia mukaan. Kyllä tänne voisi helposti taas tulla kuukaudeksi jos toiseksikin, vaikka ensi keväänä. 


Yammy, Koutelieris supermarket.

Omat kotisafkat. Self made snacks.

Juhakin on niin kotiutunut vanhan mallin kuntosalille Genesikseen. Mä taas harrastan mieluummin lenkkeilyä ulkona. Oma keittiö auttaa himpun vähentämään ulkona syöntiä, vaikka mitään lämpöisiä ruokia ei kyllä itse kokkailla. Kunnon kreikkalaiset perinnepöperöt syödään ulkona. Kleftiko, giuvetsi, mussaka,...ja jänispaistiakin, aah! Kotona salaattia, hedelmiä ja aamupalat. Vähän sitten vielä perusmeininkiä tähän loppuun kuvien muodossa.

Kuntosali, ilmastointina ulko-ovi. Local old fashioned gym, aircon=outdoor open.

Kivat kukat. Nice flowers.

Kiva piha tääkin. Nice yard, too.

Naiset kokoontuu. Local womens meeting.

Tyypillinen mopedi korilla. Typical moped with the basket.

Kahvila satamassa. Cafe on the harbour.

Suosikkimme Bossa cafe. Our favourite Bossa Cafe.

Pikku kappelisaari satamassa. Little chapel island on the harbour.

Takapuoli vanhasta kaupungista. Back side of the old town.

Aamulenkkiläinen. Morning walker/runner.

Taverna Kastro, old town.

Halloota, kuuluuko? (puh.kopit yhä käytössä) 
Hello, anybody? (old phonebooth still in use)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...