perjantai 1. kesäkuuta 2018

Naxoksen ihana vanha kaupunki

Vanha kaupunki, rakkautta joka kävelyllä

Ihania taloja. Nice houses on Old Town.

Aamuisin ollaan käyty kävelyllä, joka lähtee hotelliltamme Windmilliltä Agios Georgios-kaupunkirannan laitaa pitkin ja siitä merenrantaa kaupungintalon editse. Purjeveneitä, valtavia autolauttoja, kahviloita ja merta ihaillen kävely jatkuu rantapromenadia pitkin varsinaisen autolauttasataman ohitse kohti Apollonin temppelikukkulaa


Pelkistetty esimerkki lenkkireitistä.
Example of our morning walk.


Agios Georgios lahti. City beach.


Laivoja satama-alueella. Lots of boats every day.


Tuolta vasemmalta rantaa pitkin kävellään (näkymä ravintola 1739:stä).
Morning walk there on the sea front (view from restaurant 1739).

Jos tuulet suo, eli ettei tukka irtoa päästä ja aallot Grottan puolelta kastele, niin voidaan käydä tuolla Apollonin temppelikukkulallakin haistelemassa ihanaa yrttimäistä kasvien tuoksua ja ihailemassa raunioita. Siitä on kiva palata takaisin ja kääntyä bussiaseman ja matkatoimiston nurkilta kohti vanhaa kaupunkia


Apostolis ravintola, restaurant.

Ihania kahviloita ja ravintoloita putkahtelee vanhassa kaupungissa, kun vaan kurkistaa kulman taakse. Harva se päivä eksyy ihan uusille laduille ja löytää hyvin mielenkiintoisia näkymiä. Pelkästään rakennukset ovat hirmu vanhoja, ja kapeiden kujien portit ja niiden katot ihailun arvoisia. Tuntuu, että vanhaan kaupunkiin ihastuu aina vaan syvemmin, mitä enemmän sitä oppii tuntemaan.


Labyrinth viiniravintola, wine restaurant.
Compass ravintola, restaurant.

Labyrintiksikin voi kujia kutsua, kun voi joskus eksyä. Kahviloissa on kiinnitetty hyvinkin pieniin yksityiskohtiin huomiota. Ja milloin sisustus tai maisemat on spesiaaleja, milloin ympäröivät kasvit upeita (esim. viiniköynnöksiä rypäleineen tai kukkivia pensaita). Osa paikoista on niin tuoreita (alle 5 v), ettemme ole mitenkään voineet niihin aiemmilla reissuilla törmätä. Osa taas toiminut kymmeniä vuosia. Pelkästään paikallisen ruokakaupan löytäminen pieneltä kujalta voi olla ihmettelyn arvoista.


Kujan ruokakauppa. Grocery store.


Vanhaa ja luksusta, majoituksia

Usein pörrätään ympäriinsä vanhan kaupungin kujilla, Juhan kellon GPS-käyrät näyttävät hauskoilta suhmuroilta. Lisäksi perustalojen sekaan mahtuu majataloja pilvin pimein. Kaikki eivät edes itseään mainosta kyltein, eli jos kysyy naapurirakennuksen hotellista huvikseen huoneita nähtäväksi, niin saatetaankin näyttää ei-niin-hotellin-näköisistä rakennuksista vanhoja huoneistoja, joiden hinnat ei nyt paljoa päätä huimaa (esim. 45 € yö). Osa voisi toimia museona, sen verran historiallisia esineitä ja huonekalujakin löytyy. Jolandas Castle House (kuudelle hengelle 150 m2, syyskuussa 170 €/yö) on esimerkki upeasti fiksatusta vanhasta asunnosta, jota turreillekin Bookingin kautta vuokrataan. 

Voimme kuvitella, miten tänne tulevat amerikkalaisetkin haukkovat henkeään vanhassa kaupungissa, kun mönkijäajeluiltaan malttavat keskittyä kaupunkitutkailuun. Liekö siellä katseltu Mammamia-elokuvaa, kun täällä niin paljon on jenkkejä nyt.


Jolandas Castle House vuokrattavana, for rent on old town.


1739 näköalaravintola

1739 ravintolan sisäänkäynti. Entrance to 1739 restaurant.

1739 panorama ravintola, restaurant.

Paikallista IPA-olutta. Local IPA available.

Kävelyllä havaitsimme uuden mainoskyltin näköalaravintolasta 1739, jonka päätimme katsastaa. Ohi kävellessä oli pakko pysähtyä antiikkikauppaan, johon satuimme kurkistamaan uteliaisuuttamme. Siitä seuraavassa kappaleessa, mutta tähän väliin hienot maisemat tuolta 1739 ravintolasta, jossa kelpaa kaffea lipitellä ja ihailla upeita maisemia eri suuntiin. Tuonne kannattaa mennä pelkästään maisemia katselemaan, koska siellä on erillinen näköalaparveke, eikä se maksa mitään.  Merkillistä Naxoksella on, että missä vaan upeissa puitteissa voit kahvitella tai nauttia mitä vaan ihan vakiohintaan kuin muissakin ravintoloissa ja kahviloissa. Täällä ei vielä onneksi ole hinnoiteltu turistiextralla näitä hienoja kohteita.

Näkymät myös Grottan suuntaan.
Views to Grotta, too.


Antiikkikauppa ja vanha asunto

Löysimme siis sattumalta vanhan kaupungin kukkulalta ihmeellisen upean paikan, antiikkikauppa, jonka yläkerrassa omistaja itse asuu. Hän oli keräillyt ympäri Eurooppaa tuonne kauppaan kaikkea vanhaa antiikkia, ja koostanut pari huonetta sen ajan kalusteilla sekä rekvisiitoilla (mm. morsiuspukukin) kuvaamaan, miten entisaikaan herrasväki asui. Paikka (se asunnon alakerta) oli silloisen palvelusväen ihka oikea entinen asuinpaikka. Yläkerrassa asui itse herrasväki, silloinkin.

Antiikkikaupan sisäänkäynti.
Entrance to antique shop.


Antiikkikaupassa. Inside antique shop.

Ikkunoistakin oli jo upeat näkymät yli kaupungin, kun kerran linnoituskukkulalla oltiin. Voi vaan kuvitella, miten upeat näkymät omistajan asunnosta siinä yläkerrassa on. Kaupasta löytyi (ei tosin myytävänä) mm. vanhoja Acropoliksen pylväitä, niitähän temppeleitä rakennettiin useille Kreikan kukkuloille, eli tännekin Naxokselle joskus ammoisina aikoina. Sitten Venetsialaiset tulivat tänne ja pylväät ilmeisesti kaatuivat taisteluissa. Tuo antiikkikauppa pelkästään seinineen ja kattoineen oli ihan mahtava paikka vierailla, saati se irtaimisto. Niin paljon historiaa. Kuvasaldo on hiukka rajallinen, kun eivät halua turistien kuvailevan siellä.


Kivien seassa kukkia ja kasveja

Mun lempikasvi. My favourite flowers.

Luonnon katto. Nature roof of restaurant.

Mikä myös täällä kaikkialla viehättää, on kukkivat pensaat ja köynnökset, jotka kehystävät kivasti kaikkia vanhoja ja uudempia taloja ja terasseja. Nuo punakukkaiset köynnökset on mun lemppareita. Myös viiniköynnökset sun muut puut toimivat useiden ravintoloiden kattona tai roikkuvat pienin rypäletertuin terasseilta. Täkäläisillä on myös usein parvekkeet täys ruukkukasveja ja yrttejä. Mikäs siinä, kun on pitkä kesä eikä talvellakaan halla iske.

Ruukkukasveja tarpeeksi. 
Many flowers are decorating houses.

Ja ne yrtit, tässä mun basilika (ja Paros-viiniä). 
Wonderful herbs everywhere, my basil here (and wine from Paros).


Historian havinaa ja  Kreikan mytologiaa

Pari sanaa Naxoksen historiasta.  Edellä mainitut Acropoliksen jäänteet eteläisessä Panormoksen kyläpahasessa ovat vuodelta noin 25000 eKr, eli himppasen kaukaa historiasta, neoliittiselta aikakaudelta. Täällä on paljon tehty arkeologisia kaivauksia. Korkein vuori täällä on Mount Zas (1004 m), jonka nimi tulee Zeus-jumalasta, joka väitteen mukaan olisi elänyt kyseisen vuoren luolassa. Kreikan mytologiassa Wikin mukaan Kreetaa kuitenkin sanotaan Zeuksen kotisaareksi ja siellä sijaitsevia luolia... Väitetään myös, että viinin jumalatar Dionysos olisi ollut tämän saaren suojelija. Onhan tämä saaren maaperä hyvinkin hedelmällinen. Apollonin temppeli (Naxoksen portti) on vuodelta 530 eKr. Zeuksen poika Apollon on mytologian mukaan syntynyt naapurissa Deloksella. Nämä mytologiatarinat on tarinoita, mikälie totta. Grotta ja tuo Palatian alue (jossa em. temppeli on) ovat olleet kuitenkin asutettuina jo 3000 eKr, kaivaukset ovat kertoneet siitä. 

Naxoksella löytyy paljon jäänteitä bysanttikaudelta ja siis keskiajalta (vuodet 330-1453), ja tietysti sen jälkeiseltä ajalta. Tämä on ollut Kreikan historiassa tärkeimpiä saaria. Milloin on oltu osa Rooman valtakuntaa ja milloin Ottomaanien vallan alla. Turkkilaisten vaikutuksia ei täällä pahemmin näy. Kastro eli linnake vanhan kaupungin kukkulalla on 1200-luvulta. Venetsialaiset tulivat tänne niihin aikoihin, ja merirosvot joutuivat väistymään. Venetsian hallintaa kesti vuodet 1204-1537Tämä historia ja kaikki vanhat rakennukset ovat juuri sitä, mitä esim. Australiassa kaivattiin. Ja ruoka ja muu kulttuuri. Harmi tietysti, että vuosisatoja sitten täällä tuhoutui paljon vanhaa sotien tuoksinassa.


Vanhan kaupungin linnan alue.
Old town castle area.

Myös Sagkrista, 8 km päästä Chorasta, löytyy Demeterin temppelirauniot, jotka varmaan monelta turistilta jää katsomatta (khöm!), kun ei niitä täällä kauheasti hehkutella. Itsekin vasta tuli ko. kohde havaittua vahingossa. Sekin on rakennettu 530 eKr. Demeter oli Kreikan mytologiassa maanviljelyn jumala, mikä sopii myös Naxoksen saaren luonteeseen.

Markkinakoneistot eivät ole tänne vielä ehtineet kunnolla, joten mielenkiintoista nähdä, miten Naxos kehittyy turistikohteiden listalla. Jotenkin haluaisi, että se ei seuraisi Mykonoksen ja Santorinin turistipolkuja, vaan säilyisi tällaisena piilotettuna helmenä...

Vanhaa kaupunkia. Old town.


Hylättyjä taloja. Empty old houses.

Rantabulevardista seuraava katu.
Behind the sea front boulevard.

Pienet kujaset. Small alleys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...