maanantai 18. tammikuuta 2016

Should I stay or should I go? (jäädä vai lähteä, siinäpä pulma)

On hyvin helppoa jämähtää paikalleen, kun alkaa tuntea asunnon (jossa keittiö) kodikseen, tuntee talohuoltoporukat, löytää omien lähikorttelien palvelut ja tutustuu naapurustoon. Ensimmäisinä päivinä jo juteltiin muutamien tässä rakennuksessamme (Taragon residences) asuvien naapurien kanssa. Iso osa asuu täällä vuokralla, osa omistaa asuntonsa, ja pieni osa tuntuu olevan meitä turreja. Yksi intialaisperäinen tyttö esitteli meille toimivan yleisen saunan (toinen oli rikki) ja viereisiä naapureita morjestellaan tämän tästä, jotkut kun asuu jatkuvasti ovet auki. Täällä pitääkin tuuletella paljon, ettei kämppä pääse ummehtumaan, etenkin sadepäivinä. Eilen esteri tuli taas käymään, eikä siitä päässyt eroon viikonloppuna. Satoi, tuuli ja ukkosti eilen, kuten ed. päivinä. Mun haave olikin päästä näkemään salamointia täältä 20. kerroksen kämpästä. Hyvin on toteutunut (juuri nytkin).

Aika pelkistettyjä nää paikallisten asunnot tässä vieressä, toimivuus on pääasia monella ja telkku pitää olla iso. TV ja pesukone vierekkäin korkean kananmunapinon kanssa on vähän hauska näky, mutta toisaalta asunnot on aika pieniä. Täällä ei pal sisustella, vaikka Ikea näkyykin meidän partsilta. Riisikeitin löytyy varmaan kaikilla, kuten meilläkin.

Normipäiväkuvaus meidän KL-elämästä seuraavana.

Aamiaishedelmät lähikorttelin mummolta. Ihana saada tuoreet hedelmät pilkottuna parilla eurolla muovipussillinen erilaisia. Kahvit ja muut lisukkeet haetaan SevenElevenistä tai lokaalista marketista talon nurkalta, yksi kioski alakerrassakin. Kävi muuten yksi päivä niin, että Juha halusi kokeilla, miten paljon valtava Jack fruit eli jakkihedelmä painaa (tais olla yli 20 kg), nosti sen maasta ja shortinkit ratkesi haaroista. Pakko oli samantien rantautua naapurin Berjaya Time Square-ostarille hakemaan uudet housut, jotka löytyikin n. 10 min tutkailulla Matsudasta.
Aamuun voi kuulua myös paikallinen enkun kielinen aamulehti Star, ehkä aamutelkkua.
Aamuhetelmät. Morning fruits.
Hetelmämyyjältä tuoreeltaan. Fresh from fruit seller.
Jakkihetelmä, joka ratkaisi housut.
Jack fruit, tore Juha's pants when lifting.

Tutustumista naapurustoon/paikkoihin (mm. ajanviettoa esim. Petronas-tornien puistossa ja katsoen ulkojumppakerhojen meininkiä). Toissa päivänä kierreltiin noita takapihan kortteleita, jotka ei yläilmoista käsin näytä kovin trendikkäiltä (kiinalaisvoittoista). Sieltä löytyi autotalli-painotaloja toinen toisensa perään (nämä korttelit on erikoistuneet tuohon), joissa jyrisi muutaman kuution kokoisia offset-painokoneita. Näin vanhana paperinteon experttinä tuli hyvinkin kotoisat tunnelmat. Tyypit viittoili välillä lähemmäs katsomaan, miten mainoksia, hääkutsuja ja käyntikortteja syntyy, ylpeenä esittelivät omia tuotoksiaa. Hienoja kultauksiakin menikin nauhana korttien reunoille.

Offset-painokone, pienpainamo.
Offset press machine, many blocks with this business.

Paikalliset ovat välittömiä ja aloittavat keskustelun yleensä heti kyselemällä mistä ollaan ja ovat kiinnostuneita mm. meidän kylmästä talvesta.  Ei ne kyllä ole lunta nähneet ja pakkaslukemat on jotain ihan mystisiä, missä kukaan ei voi asua.

Nähtävyyksiä olisi monia, joista iso osa on jo nähty 8 vuotta sitten, kun 2008 vuoden alkua vietettiin täällä KL:ssä. Löytyy Petronas-tornit, KL-torni, valtavia kauppakeskuksia, Merdeka-aukio rakennuksineen, China Town, Little India, ruokakortteleita, perhos- ja lintupuistot, jne...
Petronastornien puiston suihkulähdenäytös.
Petronas tower park fountain show.
Petronas towers

Ruoan metsästys (päivällä enempi). Tähän voi palaa aikaa, jos ei ota takeawayta, kun haluaa mielellään jonkun siistin paikan (ei ihan halvimpia paikalliskojuja), jossa ilmari ei hönkyile liikaa, ja joka ei ole liian kallis/kliininen. Sushi king on ollut oivallinen mesta. Hyvä, terveellinen ruoka, joka täyttää vatsan alle 5 e/nenä tee-juomineen ja jälkkiskakkuineen. Johonkin väliin voi napata ison Boostin smoothin (mango-passio on listan kärjessä). Joskus syödään länkkäriruokaa esim. ostarissa. Hyvä iltamesta oli Pavillionin sakemannipaikka, jossa on kuten monissa muissa noissa paikoissa Happy Hour kasiin asti, että ruokajuoman saa edullisesti. Iltapalaa on usein otettu takeawaynä, ettei tartte lähteä ulos syömään. Vielä tarttis mennä Changkat Bukit Bintangin kuuluisalle ravintola/live-musakadulle, ku jaksais.

Tarpeelliset ostokset. Tämä voi olla ruokaa, puhelinkortti, tai muuta, kuten vaatetäydennystä/vaihtoa taikka kenkiä. Ostin uudet sandaalit ja saatiin uusi ja TOIMIVA puhelinkortti. Ihanaa saada soittaa Suomeen n. 5 cnt/min. Maxis oli tuo hyvä operaattori, kun U mobile oli ihan peräkartiosta (3 e/min).

Huvitukset. Tähän olisi hyvät mahkut tuossa viereisessä Berjayan keskuksessa, jossa löytyy mm. 48-ratainen keilamesta (6-8 RM/peli), lyhyt ja pidempi välinen jousiammuntarata, sisähuvipuisto (mm. hiton pitkä ja korkea vuoristorata, 51 RM/pv), elokuvat, pelihalleja, live-musapaikkoja (mm. tuolla Bukit Bintangin lähinurkilla)...ja tietysti kotisohva ja telkku, jossa suosikkikanava on ollut Go Asean, jossa matkaillaan Aasiassa. Ja tänä aamuna tuli lapsille suunnattu hauska enkun kurssi, josta oli kyllä meillekin iloa (TUTOR TV tuottaa kansalaisille kaikenlaisia kursseja, kuten matikka, talous,...). Meillä toimii myös kotona Wifi ja puhelinkortissakin on myös netti ja HotLinkillä (Maxis) on ilmaiset some-nettiyhteydet (mm. Whatsup, Skype ja FB). Eli jos luotto loppuu kortilta, niin noi ilmaiset appsit toimii silti verkolla.
Ostarin sisähuvipuisto.
Amusement park on shopping center.
TUTOR TV tarjoaa opetusohjelmia.
Studying via TUTOR TV.

Suunnittelu. Tätä pitäisi tehdä piankin enempi, että minne ollaan aikomassa ja mahd. millä aikataululla. Tämä vähän sotii avoimen suunnitelman meininkiä, mutta toisaalta lennot on aina kalliimmat, mitä myöhemmäksi varaukset jättää. Sitten taas voi ajatella, että olemisen pidentäminen Aasiassa taas kompensoi kasvavia lentokuluja vs. Aussiasuminen. Vaikea lähteä, kun kaikki on niin mukavasti kohdillaan täällä. Teeplantaaseille ei täällä ainakaan nyt mennä, kun tuo sade mutaa kaikki maaseudun vaelluspaikat ja moskiitot varmaan lisääntyy.
Pitäis kattella asuntoja Airbnb:ssä.
We should find apartment on Airbnb.

Tää city-elämäkään ei hullummalta tunnu pitkän rantapätkän jälkeen, kun kaikki on käden ulottuvilla. Vähän on smokea välillä ilmassa ja usvaa/kosteutta, rakennusmiehet paukuttaa tuolla alhaalla näin viikonloppunakin ja viikonloppuna kuului ulkoilmakonsertin ääniä enempi ja vähempi tuulesta riippuen. Kaikkeen tottuu. Autojen äänet on aika pientä tässä. Junakin suihkii nurkilla.

Pyykkäystä, saunaa, uintia. Tänään näitä kaikkia. Alakerrassa on siis kuntosali (ohhoi, eipä ole tullut käytyä juoksumatollakaan edes), saunat ja uima-altaat. Tänään sniikkailtiin naapurin Furaman altaalle muina miehinä, josko vois porottaa hetken siellä ulkoilmassa. Noh, esterihän se perhana osui taas paikalle ja just kun olin saanut voiteet iholle ja hyvän asennon, niin alkoi ropista iholle. Evakuoiduttiin kotialtaalle ja pisteltiin Sawo-sauna (suomalainen Filippiineillä) päälle. Sitten kun meidän keittiössä on pesukone, niin pisteltiin se hyrisemään. Vähän vaan ohjeiden luku jäi vähälle, että Attack-pesujauhetta "lusikallinen riittää" isoon määrään. Siitä sitten tuli annosteltua himppasen liikaa jauhetta, eli Attack teki atakit. Liekö siitä johtui, että jossain kohtaa kone alkoi pulputella lokeron kautta vettä lattialle useamman litran. Äkkiä pyyhkeet kaikki käyttöön, että saatiin estettyä pahempi vesivahinko. Piti toinen kerta vielä pestä, että saatiin ne vaahdot veks.

Esteri pilasi allaspäivän.
Rain stopped sun bathing.
Sauna.
Meidän allas. Our pool.

Vaarallisen vahvaa ainetta.
Dangerously strong powder.
Vesi tulvi koneesta vaahdon vuoksi.
Water floaded out from machine because of foam.Olemisen sietämätön keveys, sitä tää on parhaimmillaan ja pahimmillaan.  Katsotaan, mikä päivä tuo nokka alkaa näyttämään alaspäin kohti Aussilandiaa. Juha aina sanoo, lainaten Pelle Miljoonan kappaletta,  vapaus on suuri vankila. Noh, sitä voi itse kukin miettiä, kun nyt pitää palata telkun pariin, tulee Top dive sites ohjelmaa Go Asean-kanavalla.

Jäädä roikkumaan vai lähteä?
To stay or go?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...