torstai 5. lokakuuta 2017

Ihmissuhteet ja suvaitsevaisuus

Kuvia on vähän vanhojenkin reissujen varrelta, mitä nyt osui silmiin ja tuli mieleen..

Lombokin saarilla paikallisten tuttujen kanssa.
Indonesian friends in Lombok.
Aamupalalla voi juuttua viideksikin tunniksi suustaan kiinni (Koh Lipe).
Long breakfasts with friends can take 5 h.


Pitkillä matkoilla ja ulko- ja kotimaassa pätee yksi sääntö: ole avoin ja suvaitsevainen ja tutustu ihmisiin. Et voi koskaan tietää, miten mielenkiintoisia ihmisiä tapaat, ennenkuin annat mahdollisuuden. Olemme muutaman kerran karvaasti erehtyneet arvioimaan ihmisiä ulkonäön perusteella ja joutuneet toteamaan olevamme pahasti väärässä. Eräänkin kerran ihmettelimme Fijillä vahvasti tatuoitua pystytukkaista blondattua mieshenkilöä, että mikähän huumeveikko tuokin mahtaa olla. Iltanuotiolla yhdessä istuessamme tähtitaivaan alla selvisi, että hän on tehnyt (ja tekee edelleen) avustustyötä Afrikassa ja kuunnellut, kuinka ihmisiä huutaa teltoissa kuollessaan malariaan. Ei olisi voinut enempää kouraista sisimmässämme tuossa kohtaa. Tunnemme edelleen tämän ulkomaisen pariskunnan ja olemme seuranneet heidän elämäänsä ja perheen rakentamista. Hienoja ihmisiä!

Parasta on ulkomailla juuttua juttusille ihmisten kanssa tuntikausiksi. Ja jos siihen yhdistyy hyvä ruoka, niin sen parempi. Joskus pienillä saarilla tapaa useasti samoja henkilöitä ja naapurimökkien asukkeihin on helppo tutustua, kun asuu viikkojakin rinnakkain. Usein myös kokoamme mukavaa porukkaa ympärillemme järjestämällä majoituksia vapautuvista naapurimökeistä, mikäli tapaamme asuntoa etsiviä paikalle saapuneita turisteja. Eräs tauti matkoilla on puheripuli, paitsi pitää muistaa kuunnella puhujia, koska niin saa enemmän irti elämästä. Jokainen kuultu kertomus on kuin oma kokemus, joka kasvattaa ja kypsyttää. Joskus tapaa aivan erilaisia ihmisiä, kuin ko. kulttuurin edustajalta on itse odottanut, mikä avartaa taas kerran maailmankatsomusta. Stereotypiat on romutettu useaan kertaan ja toisaalta joskus poikkeus vahvistaa säännön.


Australialaisten kanssa iltaa istumassa Kuala Lumpurissa.
Partying with Aussies on KL.Usein matkustaessamme vietämme paljon aikaa paikallisten kanssa ja koitamme sopeutua maahan maan tavalla. Pyrimme asumaan lähempänä paikallisia kuin ylhäisessä yksinäisyydessä  eristyneissä korkean tason hotelleissa. Kieltä opettelemme parhaamme mukaan ja juttusille heittäydymme tilaisuuksien tullen. Kulttuuriin pääsee tutustumaan mm. paikallisten juhlatilaisuuksien kautta, kun onnistuu kutsun saamaan. Myös paikalliset mielellään kertovat, kuinka he asuvat arjessa (mm. isomman suvun kera pienessä talossa), joskus voi myös päästä näkemään paikallisten vaatimattomia koteja. Myös netti auttaa kulttuurin ymmärtämisessä.

Usein hyvä alkaa kiertää ja kun olet ystävällinen kaikille, voit saada taloudellistakin vastinetta avoimuudelle, mm. asuntojakin järjestyy. Se nyt tietysti ei ole ensisijainen tavoite, mutta usein tulee kylkiäisenä. Samoin myös itse auttaisin mielelläni ihmisiä, jotka tulevat tutuiksi. Tietysti länsimaisessa kulttuurissa erot ovat pienempiä ja sopeutuminen helpompaa... Australiassa pääsimme asumaan eri ihmisten koteihin joko jaetusti tai kokonaan kahdestaan, mikä antoi mukavaa näkökulmaa normaaliin paikallisarkeen. Saimme tutustua eri ihmisten arkielämän kulkuun ja maailmankatsomukseen. Hyvin avartavaa! Vaikka joskus olimme hyvin erilaisia kanssa-asujia, niin suvaitsevaisuus auttoi näkemään elämää toisen silmin.Paikallislapset (Bali, Lombok) ovat aina mukavia.
We like to meet local kids (Bali, Lombok).

Olemme matkoillamme saaneet lukuisia ystäviä, joita voi seurata netin kautta. Parhaillaan katsomme Balilta suoraa levynjulkistustilaisuutta Ubudin riisiterasseilta, kun tuttavamme muusikko Gus Teja julkaisee uuden ihanan (rauhoittavaa balilaista huilumusiikkia) albuminsa. Ihmeellinen on tämä virtuaalimaailma.

Lornessa grilli-iltaa viettämässä sveitsiläiskavereiden kanssa.
Grill night with Swiss friends on Lorne.

Matkoiltamme kaipaamme aina sosiaalisuutta ja ihmisiä. Siksi on vaikeaa ajatella asuvansa paikassa, jossa ei olisi sosiaalista elämää ja ystäviä. Tällä iällä saa vieläkin kavereita, mutta hyvien ystävien saaminen on haastavampaa. Edelleenkään emme karsasta muita suomalaisia ulkomailla ollessamme, jos he ovat positiivisia ja elämänmyönteisiä ja suvaitsevaisia. Joku tuttumme sanoi kerran, että maailmassa on ns. ikävää sakkia vain pienimurto-osa, ja niitä yleensä pystyy välttelemään, ainakin lomilla.

Karibialaisten kanssa viettämässä Australiapäivää. Australia day celebration with the caribbeans.

Yhteistä kaikille eri maissa tapaamillemme paikallisille ihmisille on, että he ovat pohjimmiltaan hyvätahtoisia. Auttavaisuuteen törmää joka paikassa, myös pyyteettömään sellaiseen. Joissain tapauksissa on haistettavissa, että rahan tarpeessa oleva näkee hyötyä tilanteessa tarjotessaan palveluita. Sekin on ok, jos molemmat hyötyy. Arvostamme suoraa puhetta ja tarvittaessa tarjoamme myös vastapalveluksia.

Ystävien kanssa AussiAvoimissa Kontista kannustamassa.
Supporting Kontinen on AO tennis tournament.


Ihmiset on matkailun suola. Ihmisiä on mukavampi tavata kuin keskittyä pelkkiin nähtävyyksiin. Jokainen ihminen jättää itsestään jotain sinulle ja parhaimmillaan muokkaa sinua ihmisenä. Monilta voi oppia jotain. Joskus tuntuu, että sattuma on olemassa, kun tapaat joitain ihmisiä. "Yhdeksän oivalluksen tie"-kirja ottaa tällaiseen kantaa. On monta kertaa ollut niinkin, että ihmiset suosituksillaan johdattavat sinua matkalla kokonaan uusiin paikkoihin. Voiko olla sattumaa, että monta ihmistä peräkkäin suosittelee juuri samaa kohdetta. Silloin on pakko tarttua tilaisuuteen. Muista myös kysyä, miksi jokin paikka on erityinen. Kaikilla ei ole sama maku, mutta joskus on syytä yrittää myös avartaa omia kohdemieltymyksiään. Paras paikka/kokemus maailmassa voi olla juuri se, missä et ole vielä käynyt. 

Ystävien kanssa voi harrastaa urheilua, tässä Ausseissa. Sporting with friends, here in Australia.

Tämä australialainen haitutkija on yksi mielenkiintoisimmista tapaamistamme ihmisistä.
This Australian shark researcher is one of the most interesting guys we've met.


Haista pääsee aasinsiltaa pitkin siihen, että myös eläinten tapaaminen reissussa on antoisaa, etenkin kun meillä kummallakaan ei ole koskaan ollut lemmikkejä. Luottamuksen voittaminen puolin ja toisin, ja tutustuminen ja jälleennäkemisen riemu. Tunteisiin vaikuttavaa sekin ja sosiaalista seuraa, vaikka eläimet kommunikoivat eri tavalla kuin me.


Eläinystäviä, joista tuli meille aika läheisiä.
Animal friends who became very close.

Elämä on kivaa kavereiden kanssa! Life is better with friends!

3 kommenttia:

 1. Oi että, ihmiset ovat niin parasta <3

  Elämä on tienviittoja täynnä ja mun täytyy ehdottomasti lukea toi yhdeksän oivalluksen tie taas uudestaan.

  Joko teille on uusia tienviittoja ilmaantunut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei ole tupsahtanut uusia ideoita. Odotellaan merkkejä... Teillä tais nyt loksahtaa homma kohdilleen, joten nauttikaa ankkuripaikastanne auringossa ja viidakossa!

   Poista
  2. No höh, mä niin odotan mitä tuleman pitää ;)

   Poista

Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva). Hygge/enjoying includes great smells. Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele ...