Matkustelu, työtä vai lomaa?


Relax, don't hazzle. Älä häslää, rentoudu.

Pitääkö nähdä/kokea kaikki nähtävyydet?

Joskus pitkällä reissulla maailman ympäri tuli todettua, että kuukausien matkustelu paikasta toiseen tiheälläkin (tyyliin 3 yötä per paikka) siirtymäajalla on aika raskasta. Koko ajan pitää keskittyä miettimään tulevia päiviä, mistä asunnon ja kulkupelit tai palvelut löytää, millä valuutalla eletään, mitä kieltä jutellaan. Suunnittelua ja ennakointia. Vaikea on rentoutua ja elää vain hetkessä. Paikallisesta kulttuurista saa vain ripauksen moisella matkustelutahdilla. Herkästi tulee matkaväsymystä, vähintäänkin jossain kohtaa. Ja jos alkaa kertyä pieniäkin vastoinkäymisiä, niin tylsistyminen ja "kotikaipuu" (asettuminen) tulee esille nopeasti. Pienet asiat tuntuvat isoilta tien päällä, kun on toisten armoilla. Nukkumattomat (sänky tai meteli) yöt alkavat rassata. Kehen voit luottaa? Jopa yhden taalan kiistasta Aasiassa on joskus pahoittanut mielensä. Kulttuurit aiheuttavat yhteentörmäyksiä. Noista ajoista oppineena jo useita vuosia sitten vaihdoimme lomatyylin rennoksi, eli jokainen kuukauden kesälomareissu oli "älä tee mitään"-teemalla ja elä kuten paikalliset. Toki aina väkisin näkee uusia paikkoja, ainakin jos lomakohdetta vaihtaa, mutta jo toisella kertaa samassa paikassa on helppoa syöksyä suoraan lomamoodiin ilman etsintä- ja kartoitushommia (missä mitkäkin sinulle sopivat palvelut sijaitsevat).
Nemot on niin nähty jo. Nemos seen so many times.

Bucket-listat eivät oikein istu meidän matkustustapaan. Maailmassa on paljon nähtävää, ja monet nähtävyydet toistavat itseään: temppelit, kirkot, järvet, rannat, metsät, patikkapolut, merenalainen maailma,... Enempi on nyt ollut täälläkin Australiassa ajatus koestaa normielämää eri puolilla ja tutustua kunnolla paikkoihin, ihmisiin ja kulttuuriin. Toki, kun pitkään on samassa maisemassa, niin on joskus kiva ottaa auto/ratikka/bussi alle ja kävästä jossain eri paikassa, vähän kuin päivän lomareissun tekisi, vaihtelu virkistää. Välillä hengästyttää katsella täällä reissaavien workkareiden (working holiday-nuoret) matkatahtia. "mulla on viikko aikaa, joten ajattelin ajella autolla Cairnsiin (1700 km!) tai sitten ehkä kävästä parilla lyhyemmällä road tripillä"... "mä ajattelin ajaa Darwin-Ayers Rock-Adelaide". Mutta hienoa, jos on virtaa ja saa sitten fiiliksiä kokemastaan. Toki näillä nuorilla iso osa aikaa menee töitä paiskiessa (joskus kehnollakin palkalla) ja lomailuun jää vähän aikaa, jolloin on oltava tehokas, jos haluaa nähdä paljon.  Jotkut ovat niin fiksuja, että keräävät rahaa ennen reissua Suomessa ja sitten voi lomailla enempi täällä kuin töitä paiskia. Workkareiden reissuissa iso budjettiapu on kimppakyydit, joita huudellaan tuolla facen ryhmissä, kuka on minnekin matkalla. Samoin myös kimppa-asuminen pienentää yksinmatkustelun kuluja. Kyllä sitä itsekin nuorempana halusi nähdä kaikki mahdolliset nähtävyydet ja jaksoi rampata joka päivä eri turistikohteissa lähistöllä.

Asunnon metsästystä

Olemme jo olleet Surfers Paradisessa jo neljä kuukautta miinus Balilla vietetty kuukausi. Tämä on ollut juuri sitä elämän tyyliä, mistä haaveilimme: Rannalla kaupungin keskustassa lämpöisessä ilmastossa (aurinko paistaa lähes aina), kaikki palvelut käden ulottuvilla. Päivät lipuvat hyvin huomaamatta arkisin rutiinein. Työrupeamalta tuntuu aina reissussa, jos pitää miettiä uusi asuinpaikka ja etsiä sopiva majoituskohde. Helpottaa, jos on samalla paikkakunnalla, josta asuntoa etsii, koska voi käydä myös katsastamassa sopivia asuntoehdokkaita. Täällä lähistöllä sopivia alueita meille todettiin olevan Surferin jokirannat (mm. Budds Beach), Broadbeach, Burleigh Heads ja Coolangatta. Bussilla ja ratikalla sekä jalkapelillä käytiin paikan päällä, ja lopulta noista jälkimmäiset alkoivat tuntua kuitenkin meille hieman liian kaukaisilta palvelut huomioiden. Muuten jäisimme tähän Surferin ytimeen, mutta kun schoolies-koulubilettäjät tulee (katso aiempi postaus aiheesta!). Täällä olemme käyttäneet kaikkia asunnon hakukanavia, eli ensinnä varaushakukoneita netissä, jotta voi seuloa alustavasti hintoja, eli sopivia asuntoja ja alueita, joissa sitten pitää ovella vierailla saadakseen hintaa tipautettua yli puoletkin pois. Ei kannata maksaa päivähintaa, jos aikoo olla viikkoja ja kuukauden tai parikin jossain. Airbnb-hinnoittelu on mennyt ihan överiksi (kannattaa tosin ottaa vuokraajaan yhteyttä ja kysyä pitkän ajan tarjousta, jos on kiinnostava asunto), ja bookkareista ei kannata varailla mitään päivää paria pidemmäksi ajaksi (vain hädässä tai paikkakunnalle saapuessa).

Tässä hintaesimerkit ovelta vs. Bookkari
St Tropez (meidän), toi on standardi huoneisto, josta maksettiin 57 aud/yö

Palazzo colonnades, yöhinta 95 aud ovelta.

Phoenician resort, meille hinta 118 aud/yö.
Alexander, meille hinta 110 aud/yö.
Aruba beach, meille yöhinta 90 aud.

Sitten olemme kaivelleet esim. Domain-vuokrahausta eri asunnonvälittäjiä ja katsottu/soiteltu sopivia asuntoja tarkastettavaksi. Noissa on se huono, että välittäjä vetää varauspalkkion ja usein on joku iso "bond" eli vakuusmaksu halutaan, ettei huonetta hajoteta tms. Toisaalta välittäjien kautta saattaa saada hyviä/edullisia asuntoja viikkohinnalla, erityisesti kahden makuuhuoneen asuntoja, ja rakennuksista, joissa on suurin osa vakioasukkaita. Välittäjien konttoreihinkin on syöksytty sisälle, missä alueilla onkin liikuttu, jos on sattunut "Holiday rentals" silmään ohi kävellessä. Osa vuokraa lyhyen ajan loma-asuntoja, osa taas ei. Ja kun resorteista tai huoneistokomplekseista kyselee ovelta kuukaudenkin tarjousta, niin saattavat kilauttaa huoneiston omistajalle kysyäkseen sopivaa viikkohintaa. Coolangattassa oli halvimmat kuukauden diilit alle 400 aud/vko (1 makkari).
Domainista parin huoneen koristeasunto jokinäkymillä kuukaudeksi 540 aud/vko. This artistic and historical home is for rent.

Hyvänä lisänä asunnon etsinnässä isommilla paikkakunnilla on ollut suomalaisten FB-foorumit, kuten Finns in Melbourne, tai vastaavat. Joku saattaa lähteä lomalle ja tarjota asuntoaan siksi aikaa vuokralle. Esim. Melbournesta Southbankilta olisi saanut 35. kerroksen kolmion sopivalla hinnalla, mutta emme vielä päättäneet mennä sinne. Odotamme kesän tuloa...
Nämä näkymät Southbank Melbis, 490 aud/vko (suomiyhteisön kautta). This Finnish home was one option for accomodation (2 bdrms).

Välillä on jätetty joillekin respoille tai välittäjille puhelinnumero talteen, jos jotain ilmaantuu, ja useinhan ilmaantuu. Välillä ihmetellään, kukas meille nyt soittaa ja mistä päin (on niin paljon paikkoja, missä on käyty). Peruutukset ovat yleisiä ja aina löytyy huoneistoja, vaikka respan/virkailijan ensi ilme olisi nyrpeä "ei kyllä ole mitään". Se on joku taktiikka varmaan, että ensin ei ole yhtään mitään ja kohta on vain yksi asunto. Ja jos se sattuu olemaan huonossa nurkassa taloa, että ei me taideta ottaa, niin kohta onkin sattumoisin löytynyt parempi huoneisto samasta talosta. Toi on niin nähtyä peliä... Pokerinaama on hyvä omata, kun ottaa hintatarjouksia vastaan, olipa sitten kyseessä kallis tai halpa hinta. Jonkun harvan kerran täällä on törmännyt managereihin, jotka tajuavat, että täysi huoneisto on parempi kuin tyhjä. Eli ei kannata himoita korkeinta päivähintaa, jos on asukkaita tarjolla pidemmäksi aikaa rahaa tuomaan ja tyhjiä viikkoja täyttämään.

Erinomaista aikaa edullisille asuntohinnoille on täällä Queenslandissa talvikuukaudet eli toukokuusta syyskuulle. Luulisi, että etelän ihmiset tulevat tänne massajoukoin lämmittelemään, mutta kun ei niillä ole lomia. Eläkeläisiä saattaa tänne liikuskella, mutta osa niistäkin menee sitten Balille tai omistaa asunnon itse lämpöisessä. Syyskuulla on koulujen lomat, jotka saattavat vaikuttaa varaustilanteeseen. Tottakai jotkut yksittäiset tapahtumat vaikuttavat alueellisesti, kuten vaikka messukeskuksen massatapahtumat lähistöllä, kisaviikonloput (V8 autot), tms. Mutta pääsääntöisesti matalampi sesonki jatkuu joulukuun puolivälin seutuville asti. Kesäkuukaudet joulu-tammikuu ovat ns. korkeaa sesonkia, ja sitten sadekaudella helmikuusta eteenpäin on taas rauhallisempaa. Matkaajalla on hyvä olla käsillä aina kalenteri, jossa on alueelliset koululomat ja vapaapäivät merkattuna ja sitten tapahtumakalenteri. Tuosta on myös tietysti se hyöty, että jos sattuu mielenkiintoisia tapahtumia, niin niitä kannattaa hyödyntää. Joskus ihan muuten vaan on asiallista tietää paikalliseen kulttuuriin liittyvät juhlapäivät, kuten Balilla hindujen temppeli/juhla-kalenteri, plus että paikalliset lomailevat omilla saarillaan. Lisäksi Balilla huomattiin, että kiinalaisten kansalliset vapaapäivät oli hyvä olla tiedossa, eli kanssaturistien lomakaudet.

Tän limon vois ottaa asunnonhakuavuksi. This limo could be usefull when hunting houses.

Asunnon metsästys on myös täyttä urheilua, ainakin jos ei ole autoa käytettävissä. Me käveltiin muutamien päivien aikana viime viikollakin 45 km, kun kierrettiin ihan lähihuudiloita. Sitten myös bussilla ajeltiin lähitienoolle ja taas käveltiin paikasta toiseen alueella 15 km. Respojen kanssa voi treenailla enkkua, koska ne ovat usein kovia juttelemaan, ja saattavat vinkkailla sinulle hyviä muita paikkoja. Täällä on parhaat vinkit melkeinpä saatu erinäisiltä respahenkilöiltä.

Mitä löytyi, hintatietoa...

Lopulta löytyi kivasta Marrakesh-resortista pienehkö yhden makkarin huoneisto, johon kuuluu sisä- ja ulkouima-allas, sauna, gym, aamukahvit/teet ja kattoterassi. Huoneisto sijaitsee Broadbeachin ja Surfers Paradisen välimaastossa, eli rauhallisella alueella. Sanoivat, että sopivasti huoneiston omistaja sattuu olemaan poissa huoneistostaan tarvitsemamme ajan. Hintaa tulee 400 aud/vko (250 euroa).
Meidän tulevan asunnon ulkoallas. Our resort until new year, Marrakesh.

Tänne tuleville lomalaisille voi puolestaan suositella mm. Phoenician-resortia (upea keidas hyvällä paikalla) Broadbeachin keskustassa, upeat isot huoneistot ja hinta siinä 110-120 aud/yö. Meille oli vähän liian hintava, sekä siellä ei ollut näin pitkäksi aikaa huoneistoa tarjolla. Myös voi suositella lyhyemmälle lomalle Moroccan-huoneistoja Surferissa sekä Surfers Mayfair-huoneistoja Budds Beachillä (vastaava hintahaarukka). Palazzo Colonnades Surferin pääkadun varressa oli edullisin noista hyvätasoisista eli 95 aud/yö. Kuitenkin huomiona, että joka paikassa on sekä vanhempia että uudistettuja omistajansa näköisiä huoneita laidasta laitaan...
Tosta ihan keskeltä kuvaa se löytyi... New apt is in the middle of this pict.

Jonkinlainen yleissääntö on, että kauempana rannasta ja palveluista sekä matalammat rakennukset ovat halvempia. Suurin osa näkemistämme huoneistoista oli hinnoissa 95-120 aud/yö, olipa ne ihan rytöjä tai siistejä, ahtaita tai tilavia. Jotkut kamalat paikat pyytävät huoneistoistaan jopa yli 1200 aud/vko (800 e), ei mitään järkeä. Surf Parade-kadun nurkilla (oletetusti) saimme parhaat kaksiotarjoukset hintaluokassa 400-580 aud/vko. Yksi yksityisen vuokraama jokivarren kiva kerrostaloasunto (parilla huoneella ja yleisillä herkuilla) siinä nurkilla olisi ollut 540 aud/vko joulun seutuville asti, oli oikein paljon kaikkea antiikkikamaa eri puolilta maailmaa asunto pullollaan (ehkä liikaakin materiaa meille "minimalisteille")... mutta asunnon omistajassa oli jotain hälytyskelloja soittavaa (varsinainen imellys) ja tapaamisemme päättyi jotenkin omituiseen tunnelmaan, että päätimme olla ottamatta asuntoa. Vaimo oli välitysfirmassa hommissa (domainista löysimme). Sitten tosiaan 6 kk-12 kk vuokrasopparilla saisi todella upeita asuntoja mm. 510 aud/vko, Wyndham-huoneistot keskeisellä paikalla, upein näkymin, siisti, 2 makkaria. Marrakeshissa tilava hieno kolmio yläkerroksesta irtoaa pidemmäksi aikaa 500 aud/vko.

Tästä 510 aud/vko Wyndham yläkerrasta hieno kolmio merinäkymin. There was lux home in upper floor.

Muut oheistarpeet

Kuntosaleja käytiin alkuun täällä kiertelemässä ja vertailemassa, netti (google maps) siinä haravoinnissa apuna. Paikalla oli hyvä nähdä, miten täydeltä sali näytti, ja millainen varustelutaso oli. Hinta ja lyhyet maksuperiodit oli tietysti yksi tekijä. Lopulta päädyimme kk/vko-sopimusmalliin WickedBodz-salin kanssa, joka sijaitsee Surfferin pääkadulla keskeisellä paikalla, meiltä 200 m päässä. Hinta 50-60 aud/kk/nekku, ja usein saadaan olla ihan keskenään salilla. Vetäjä on entinen Sydney Roostersin rugby-pelaaja, joka oli vuosia PT:nä Lontoossa ja asiakkainaan Madonnaa ja muita julkimoita. Täällä hän kertomansa mukaan löysi unelmiensa asuinpaikan, vaikka tulot tippuikin, enempi harrastuspohjalta tää salitoiminta. Jäsenmäärä rajoitettu jonnekin 160 tienoille, fiksua.
Mukavaa rentoutua surf clubilla, vaikka sataisi. Ei näihin maisemiin tympiinny. Relaxing on surf club on nice rainy day.

Summarum

Oikeastaan tästä löpinästä voi tiivistää, että matkailu voi olla työtä, etenkin jos ei ihan hulluja halua maksaa asunnoista, matkoista, jne. Ja jos kaikkee haluu tehdä edukkaasti. Toisaalta niiden eteen tehty työ saa hyvän tuntipalkan, jos onnistut saamaan edullisen diilin. Mitäpä muutakaan sitä pidemmällä lomalla tekee kuin kartoittelee vaihtoehtoja ja käyttää aikaansa tuntemattomien ihmisten kanssa höpöttämiseen. Ja toki joskus jaksaa spurttailla nähtävyyksiä, mutta vastapainoksi pitää olla lepoa. Rahalla saa ja hevosella pääsee, eli jos haluat aikaasi säästää enempi lomailuun, niin rahaa tiskiin ja pääset helpommalla ja nopeammin tulokseen. Edelleen lyhyemmän loman viettäjälle (viikoista kuukauteen) voi suositella höllempää kukkaroa, ettei tarvitse aikaa käyttää rahan säästöön. Normiduuneissa lomakulut on nopeasti tienattu takaisin! Sitten kun oikein spurttaat kaikki nähtävyydet lomalla läpi, niin maittaa taas normiarki (tasaista tahtia).

Kommentit

  1. Huh huh, aina mulla tulee hiki, kun mä luen näitä sun juttuja. Olette te kovia touhuamaan! Mutta joo, vähän sama meininki meillä täällä Thaikkulassa: asunnon etsimiseen saa kyllä helposti uppoamaan viikon jos toisenkin, vaikka kuukaudenkin. Täällä myöskään managerit sun muut ei ymmärrä sitä, että parempi täysi asunto vähän alemmalla hinnalla, kuin tyhjä. Musta tuntuu, että täällä ennemminkin tehdään niin, että jos talo on ollut tyhjillään vaikka pari kuukautta, niin sitten nostetaan hintoja. Menetetty tulohan pitää saada takaisin ;). Ihan pimeetä.

    Mua on kyllä kovasti ruvennut kiinnostamaan myös Australia...saas nähdä...

    VastaaPoista
  2. Heidi, mä voin kuvitella ton hinnan noston, koska Aasiassa rahalle ollaan niin persoja, eikä logiikka toimi aina, kuten meillä. Siellä kaikenlaista kauppaa saa paremmin syntymään, kun vilauttelee vähän seteleitä. Toisaalta taas täällä kiinalaiset respat herkemmin tiputtelee hintoja kuin paikalliset.
    Onneksi kuitenkin aina löytyy tahoja, joille raha kelpaa. Noi booking-hinnat kyllä puhuu edelleen sen puolesta, että etukäteisvaraukset sitä kautta on rahan tuhlausta monessa paikassa. Täällä ollaan niin vanhakantaisia, että iso osa asiakkaista (aussit) käyttää puhelinta, joten kalliit hinnat jätetään turreille. Jatkossa varmaankin pistellään uudelle paikkakunnalle sähköpostikysely, mistä saa asunnon meille sopivaan hintaan (näyttö sitten paikan päällä valituista).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti