perjantai 27. huhtikuuta 2018

Malesian saarilemmikit

Viherlisko portailla. 
Green lizzard on the stairs.

Täällä mökillä on vaikea (kuten Suomessakin mökillä) olla törmäämättä kaikenlaisiin eläimiin. Suurinta osaa on hauskaa seurailla pitkin päivää, mutta osa saa kyllä kenkää harjalla samantien, kun mökkiimme eksyy. Tämmöisiä ulosheitettäviä ovat torakat, muurahaiset ja hämyt. Ja kerran jäi lepakkokin loukkuun mökkiimme, kun mentiin nukkumaan ja lyötiin ikkunat ja ovi kiinni. Yöllä havahduttiin ylimääräiseen lentäjään vessareissulla ja avattiin ovi, jotta se pääsi ulos. Kas tässä eläinten kirjoa:

Hämähäkit

Hyppyhämikset, jotka muistuttavat etujalkoineen skorpionia, olivat eksyneet toisen laatikostomme nurkalle. Yleensä ne karttelevat toisiaan, mutta ilmeisesti nyt on niiden parittelukausi. Saivat mennä ulos kuhertelemaan. Hyppäsivät niin isolla loikalla jonnekin lattialautojen väliin, ettei ehtiny harjalla edes huitaista. Ovat vaarattomia ihmiselle. Sikäli pitäisi antaakin hämyjen paritella, kun naaras saattaa hotkaista uroksen jälkiruoaksi, jääpä vähemmän hätisteltävää.

Talohämy. House spider.

Isompi talohämis säpsäytti vaatenurkkauksessa. Otin kuvan ja Juha antoi lähtöpassit. Onneksi harmiton tyyppi.

Torakat

Näitä on kaksi vain tavattu viikkojen aikana. Toinen melkein jäi kekon hampaisiin. Piti nuijia itse, kun kekko puraisi hutiin. Toinen torre vietiin mukissa pihalle. Näitä jos nuijii, niin väitetään, että ne erittää ainetta, joka houkuttelee lajitoverit hätiin.

Geckot

Päikkärit vessan oven takana.
Geckos sleeping behind the bathroom door.

Hävettää myöntää, että jaan tyynyni geckojen kanssa. Tyyny on hyttysverkon sisäpuolella sängyn päätynäni pystyssä seinää vasten, en käytä nukkumiseen. Geckot viihtyvät päivällä tyynyn ja seinän välissä, varsin makoisa nukkumapaikka niille vissiin. Eräs päivä yksi tokay-geckomme säikäytti meitsin perusteellisesti, kun se oli piiloutunut mun roikkuvien vaatteiden alle, ja ponkaisi seinää ylös, kun tuli ottamaan vaatteita.

Ei kiitos sittenkään, liian iso ötökkä!
No thanks, too big bug for me.

Isäntägeckomme koisii aina vessan oven ja seinän välissä piilossa. Muut isommat geckot liittyvät joskus seuraan. Pienin tokay-geckomme oli piilossa mun seinällä roikkuvan kylpylaukun takana. Pitää olla muuten laukut kiinni, ettei ylimääräisiä lemmikkejä pääse reissuun mukaan. Joskus geckot saattavat huudella paritteluhuutoja ("geckoo-gekkoo-koo"). Todistettavasti parittelua on tapahtunut seinällämme pariinkin otteeseen. Muutamana aamuna on herätty lattia- ja seinäralliin, kun 4 geckoa on jahdannut toisiaan. Liekö reviirin puolustusta vai paritusjahtia vai molempia. Välillä ne putoavat seinältä ja kuuluu kops, jonka jälkeen ne juoksevat lattialla. Meinasin yks ilta astua pikku geckon päälle partsilla.

Perhoset

Perhonen, asummehan Perhosmökeissä.
Butterflies as we stay in Butterfly Chalet.

Perhosia on eniten, joka puolella eri kokoisia. Isot pikkulinnun kokoiset mustakeltaiset tai mustavalkoiset liihottavat niin nopeasti, ettei kuvia ehdi ottamaan. Nää pienemmät keskittyvät kiertämään lähikukat hitaammin. Viime aikoina kymmenien pikkuperhosten parvet ovat leijuneet betonikäytävillämme. Ne ilmestyivät ihan päivässä tyhjästä.

Isompia pöriläisiä on muutamaa lajia, enimmäkseen pölyttelevät, harvoin edes lähestyvät ihmistä. Paarmoja tai ampiaisia/mehiläisiä ei olla nähty. Sudenkorennot tulevat laumoina mökeille pörräämään sateen jälkeen. Eivät koskaan tule sisälle tai edes terassille, jännä juttu. Englanniksi Dragonfly (naapurin enkkutyttö opetti).

Oravat

Niitä riittää, juoksevat katoilla, terasseilla, sähkölangoilla ja puissa. Uskomattoman pitkiä hyppyjä mm. katolta puuhun hännän avulla tasapainottaen. Roskapussiin tulee reikiä, jos pussi jää ulos (pidetään sankko päällä). Naapureiden parvekkeilla orava pörrää kuin robotti-imuri haeskellen purtavaa. Ja huomattiin yksi aamu, että sandaaliemme remmeistä oli purtu paloja. Onneksi ei oltu purtu kokonaan hajalle. Pidetty sittemmin sisällä sandaalit.

Olen varma, että oravat nauravat, siltä se kuulostaa ainakin välillä. Joskus ne tappelevat ja jahtaavat toisiaan ympäri puuta ja hyppivät puusta pusikkoon peräkanaa.

Hiiret

Hiiriä liikkuu joskus pimeässä lähipihoilla. Jotkut eivät vie ruoanjätteitään roskapussien keruupaikoille, vaan jättävät mökkien eteen pusseissa, niin hiiret kiertelevät etsimässä syötävää. Pari kertaa on meinannut polulla tallata pikkuhiiren päälle. 

Sauvasirkat

Sauvasirkka (pienempi).
Stick cricket (no so big).

Nää on niin lystikkäitä otuksia. Koko vaihtelee 10-30 cm välillä. Muistuttavat oljen kortta tai tikkua vartaloltaan. Niiden tappisilmät (tikun päässä) seuraavat hyvin tarkkaan, jos lähestyy kameran kanssa. Sympaattisen näköisiä, kuin ET (avaruusolio 80-luvun elokuvasta). Piti kerran geckoa torua, kun meni nappaamaan palan yhdestä sirkasta juuri, kun kuvasimme sitä. Kerran seinälle lensi n. 30 cm sirkka, jota tuijotettiin ihan ihmeissään, miten noin iso tikku voi lentää.

Muut sirkat

Vihersirkka. Green grasshopper.

Vihreitä isoja hepokatteja ja erilaisia heinäsirkkoja on paljon. Noi hepokatit on hurjia, kun ne on niin isoja (n. 5-8 cm). Välillä geckot saalistavat noita, ja tuntuu, että vähän liian iso ateria purtavaksi. Ne on muuten erehtyneet hyökkäämään isompien kuoriaisten kimppuun ja sitten perääntyneet. Olisko geckoilla heikko näkö (aistivatko vain liikettä)?

Lepakot

Lepakko kuvattuna terassikattoa vasten.
Bat flying on the terrace above hammock.

Nämä lentelevät harmittomasti, mutta välillä saa varoa, kun ne lentävät ikkunasta sisään ja toisesta ulos ja kaartelevat monta kierrosta terassilla tai sisällä. Isoimmat fox-lepakot (pää muistuttaa kettua) onneksi liitelevät vain ulkona. Yksi normilepakko tosiaan jäi loukkuun sisälle kerran yöksi. Saa olla tarkkana iltaisin, kun sulkee ilkkunoita.

Pari kertaa on lepakko käynyt sentin päässä naamasta pyörähtämässä. On ne tarkkoja suunnistamaan.

Viherliskot

Toinen lisko. Another lizzard.

Nää on ketteriä upeita veikkoja, joilla on isot takajalat ja takajalan varpaat, ja jotka vaihtavat väriä ympäristön mukaan. Näitä on nähty puissa kiipeilemässä sekä maassa. Hienoa seurata. Nekin seuraavat meitä katseellaan, jos olemme lähistöllä. Pirskatin pitkä häntä (N kertaa kroppa). Loikkivat hauskasti maassa.

Monitoriliskot

Aamupalanäkymä.
Monitor lizzard on Ewans yard.

Näitä näkyy lähinnä päätalolla jätteitä syömässä (kuljetusta oottavat roskat). Välillä liikuvat mökkiväleissäkin. Lähinnä vain metrin mittaisia pieniä. Muuten saarella on lähes 3 m mittaisiakin liskoja, eniten Amelia-ravintolan takana. Rantojen ympärysmetsissäkin voi törmätä. Köntystelevät eteenpäin kuin krokotiilit. Myös aamupalalla Ewansissa seurataan syönnin lomassa edustalla pyöriviä isoja ja pienempiä liskoja.

Käärmeet

Puukäärme Tiomanilta (kuva kaveriltamme).

Pronssiselkäkäärmeen pää vas. alalaidassa.
Bronzeback snake, head on low left.

Eräs työntekijä saarella sanoi, että täällä on tavattu iso python. Yleinen käärme taitaa olla bronzeback snake eli pronssiselkäkäärme. Näimme sellaisen peukalon paksuisen metrisen ja harmittoman käärmeen Ewansin pihalla. Naapurimme oli törmännyt isompaan versioon kylävaelluksellaan, sammakkoa syömässä. Vihreitä puukäärmeitäkin täällä kuulemma löytyy. Kaverimme törmäsivät sellaiseen tuolla etelämpänä Tioman-saarella. Ystävämme oli juuri hetkeä ennen sanonut, että toivottavasti törmätään mieluummin puukäärmeeseenkuin kobraan. Huikeen näköinen soluttautuja. Piti silmiä hieroa, onko tuo todella käärme, eikä kasvi.

Kotkat ja muut linnut

Pari kotkaa asuu tuossa jossain yläpuolella viidakossa puun latvassa korkealla. Seuraillaan päivisin, kun ne liitelee ja saalistaa tuossa meren yllä. Upeita ja isoja mustavalkoisia otuksia.

Kolibrin näköisiä minilintuja pörrää joskus kukissa mettä imemässä.

Pääskyjä asuu jetty-laitureiden kattorakenteissa eniten.

Lempilintumme tai hauskin lintu on magpie (varmaan täällä samanniminen kuin Australiassa, joskin hieman eri lajike), eli jonkun sortin harakka. Äänivalikoima on uskomaton, eli voi kuulostaa puutarhasaksilta tai vihellellä ja matkia ihmisen vihellystä. Toisinaan onkin käyty hauskoja vuoropuheluita noiden kanssa metsässä kävellessä tai mökillä. Toisinaan itse yritän matkia sitä, jonka jälkeen sävelvärssy tuntuu menevän aina vaan monimutkaisemmaksi, kuin se haastaisi minut.

Muurahaiset

Täällä on kaiken kokoista ja väristä murkkua pihoilla ja joskus sisälläkin. Mitään ruokaa ei voi sisällä säilyttää (avattuna), kun murkut löytää tiensä paketteihin, minimurkut jopa uudelleen suljettuun Pringles-purkkiin. Naapurimme mietti, mikä eläin syö siltä mangot yöllä. Liekö hiiriä sisällä?

Kissat

Kisu tarvii hoivaa. 
Kitty needs you.

Jonkun verran on kulkukissoja ja jonkun omia. Jotkut hoivaavat kisua viikon ja lähtevät pois, ja kisut jäävät mouruamaan mökin eteen. Näin meidän mökeillä kävi, onneksi toi alempi kisu päätti lopulta luovuttaa, eikä ole näkynyt sen koommin. Ei ole kiva yöllä tai aamulla herätä sen mouruamiseen, joka kuulostaa kiukuttelevalta pikkulapselta. Koiriahan tällä saarella on nähty vain yksi, sekin ulkomaalaisen omistama, koskapa muslimiuskonto pitää koiria likaisina.

Anna ruokaa! Give me food!

Tämmöistä menoa täällä luonnon keskellä on. Nyt huomenna tulee jo yhdeksän viikkoa täyteen saarella. Välillä tuntuu, että tänne on kotiutunut, ja aiemmat valituksen aiheet pienentyneet suhteessa muuhun olemiseen. 

Vielä loppuun matonen rannalta, jota ei parane hipelöidä, koska usein sata-ja tuhatjalkaiset Aasiassa ovat myrkyllisiä. Tästä en tiedä, mikä toukka on kyseessä, mutta hauskannäköinen.

Toukka rannalla. This worm was on the beach, avoid touching all worms!

2 kommenttia:

  1. Paljon samoja kuin meillä täällä. Noita tokay-gekkoja ollaan nyt häädetty tästä meidän talolta, kun ne ovat niin kovia paskomaan ja meillä on täällä ulkokeittiö. Ei teillä ole siellä näkynyt helvetin isoja koppakuoriaisia? Meillä on nyt joku sesonki meneillään ja ne säikäyttelee kyllä ihan huolella, kun lentävät päin näköä yllättäen. Onneksi meillä on noi turvakoirat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oukei. Meiän geckot kävi enimmäkseen tarpeilla kylppärissä, hehe. Juu, oli isoja mustia pöriläisiä, mut ei ne eksyny naamalle, lenteli lähinnä talon nurkilla kukasta kukkaan. Sit oli joku yksittäinen ilta lentomurkkuparvia lampuissa ja siivet lattialla aamulla. Mutta enimmäkseen huvia seurailla eri eläimiä.

      Poista

Oliko ennen kaikki paremmin?

Aloinpa tässä miettiä sanontaa "Ennen kaikki oli paremmin". Oliko millä tavalla ja onko oikeasti kokonaisuutena? Mitkä asiat on m...