Hengenvaaralliset Rip Current ja Freak Wave

Tässä nyt pieni tutkijaluonne nostelee päätään, kun näihin asioihin on törmännyt matkoilla ihan käytännössä. Merivirtaukset ja niistä juontuvat aallot voivat tehdä tepposia sekä uimareille, sukeltajille tai vedessä liikkuville aluksille. Ehkä on hyvä tiedostaa, mistä nämäkin vaarat juontavat juurensa.

RIP virtaus

Rip Current vie uimarin pois rannasta.
Rip Current takes the swimmer out of the beach.

Australiassa ollessa meille tuli uimarannoilla hyvin tutuksi Rip Current-käsite, koska siellä on niin paljon rantoja ja uimareita ja surffareita. Kirjoitin aiheesta silloin postauksen:
http://slowdowntodownunder.blogspot.my/2016/10/surf-ja-surf-club-kulttuureista.html
Nyt on palattava astialle. Kuvat ovat enimmäkseen netistä.

Sekä Balilla (eritoten Nusa Lembongan/Ceningan) ja täällä Perhentialla olemme seuranneet, miten turisteja on hengenvaarassa, kun mennään uimaan väärään paikkaan, jossa virtaus vie uimarit rannasta avomerelle päin. Täällä Perhentialla ei mitenkään turisteja varoitella aiheesta (ei kylttejä tai tiedotteita), eikä mitään liputuksia harrasteta rannoilla, saati hengenpelastustoimintaa. Olisi edes pelastusrengas rannalla... RIP Virtaus syntyy usein kahden hiekkasärkän väliin, jossa keskiosa saattaa houkuttaa uimareita syvyytensä ja pienten altojen vuoksi. Vuorovesi vaikuttaa myös virtauksen voimakkuuteen. Todellakin se kohta rantaa, jossa on vähiten vaahtopäisiä aaltoja, on se petollisin. Kapeimmassa kohtaa RIP virtausväylää on ulosvirtaus voimakkaimmillaan. Hetkessä ja huomaamatta uimari ajautuu kauas rannasta. Ei pitäisi räpiköidä virtausta vastaan, vaan uida rannan suuntaisesti sivulle ja ulos virtauksesta. Long Beachillä on juuri tällainen vaarallinen hiekkasärkkäasetelma keskellä rantaa.

Aasialainen tyttö melkein hukkui

Elvytys käynnissä tuolla rannalla. 
First aid on the beach for a girl who almost drowned.

Olimme tänään pöyristyneitä Long Beachillä kävellessä, kun näimme omin silmin pari tyttöä pelastettavan rantaan. Ilmeisesti toinen oli ollut tulossa sukeltamasta rantaa kohti ja saanut krampin jalkaansa, ja toinen tyttö raahattiin puolitajuttomana rantaan uimasta. Kramppityttö selviytyi hetken levolla rannassa. Uimarityttö lyhistyi kokonaan lähellä rantaa, jolloin taluttajat ottivat tytön kantaakseen. Joku urhea länkkärimies pelasti tämän aasialaisen tytön hukkumasta pelastusrenkaan avulla (mistä lie renkaan löytänyt). Mies yski itsekin rannalla saatuaan vettä henkeen. Tytön keuhkoissa oli vettä ja hänet kannettiin rantahiekalle ja pistettiin kyljelleen yskimään vettä pois. Hän oli aika lailla tolkku pois. Länkkärinaiset pitivät huivia aurinkosuojana tytön päällä. Paikallisia oli runsain joukoin paikalla (myös ilmeisiä sukellusohjaajia), mutta vain länkkärit auttoivat makaavaa tyttöä, muut katsoivat ja jopa nauroivat, ja pojat leikkisästi potkivat takaviistossa toisiaan. Kohta pari länkkäriä juoksi hakemaan jotain punaista salkkua läheisestä sukelluskeskuksesta. Seurasimme sen verran etäältä, ettemme olleet varmoja, onko kyseessä sydämen käynnistin. Täällä ei ole lekureita kuin kylässä. Salkkua ei ilmeisesti kuitenkaan käytetty. Jonkin ajan kuluttua tyttö alkoi elpyä ja nousi hissukseen ylös ja porukka hajaantui... tilanne oli ohi. Vastaava tapaus koettiin Ausseissa, että pari aasialaista tyttöä pelastettiin vesilelujen kanssa hätään joutuneena Surfers Paradisen rannalla.

Hollantilaistytöt merihädässä

Pian katsottiin samaan virtauksen suuntaan rannalta merelle, jossa oli kolme nuorta tyttöä uimassa aalloissa ja lähellä pari poikaa vartalolaudoilla. Katsoimme heti, että tuosta ei hyvää seuraa, ja pian yksi tytöistä huitoi ja huusi apua (huuto ei kuulunut rannalle, hän kertoi jälkikäteen). Tytöt joutuivat virran vietäviksi ja turhaan yrittivät uida vastaan. Ei auttanut viittoilla, että uikaa sivusuuntaan. Pojat lähtivät apuun lautojen kanssa ja muutama rantaan tullut sukeltaja syöksyi sukellusvarusteineen aaltoihin takaisin. Tytöt saatiin rantaan jonkinmoisen ryhmätempomisen seurauksena. Yksi tyttö yski ja sanoi, että veti hädissään keuhkoihin vettä. Paniikki iski, kun ei päässytkään rantaan päin. Kaksi kaveriaan saatiin myös väsyneenä rantaan. Kysyimme, tiesivätkö he, mikä rip current on ja selostimme, mistä on kyse. Ja kerroimme, että täällä harva se päivä pelastetaan useita henkilöitä hukkumasta ja jokunen (kertoi vuosia täällä työskennellyt filippiino) kuoleekin vuosittain. Tytöt olivat hyvin järkyttyneitä. Kiittelivät auttajiaan, lautapoikia ja sukeltajia.

PÄIVITYS 19.4.2018: Eilen hukkui arabiopiskelijoiden 12 hengen porukasta yksi mies Long Beachillä:

Eikö voisi varoittaa turreja?

Selkeä T-paitaliputus?
Is this red T shirt a clear message?

Paikalla oli muutama resortin edustaja (paikallisia), joille sanoimme, voisiko tänne rantaan pistää kyltin varoittamaan hiekkasärkkien välissä olevasta virtauksesta. He vaan tuumasi, että kyllähän tuon nyt tietää. Sanottiin, että ei todellakaan ihmiset voi tietää, jos eivät ole täällä olleet, ei kaikki ole niin fiksuja, että näkee virtausalueet. Ne vaan naureskeli. Sanottiin, että ei ole naurun asia. Monen kanssa asiasta juteltiin, kun oltiin yhtä perhettäkin varoitettu menemästä sinne virtaukseen lasten kanssa, mutta yleinen asenne paikallisilla oli, että hallituksen pitäisi tehdä jotain. Ihan käsittämätöntä! Mikä voi olla niin vaikeaa?! Yksi kaveri sanoi, että on tuolla punainen t-paita nyt varoittamassa siitä. Olivat bambukepin päähän kiinnittäneet t-paidan ja keppi sojotti metsän reunassa kaukana rannasta, ihan kuin joku siihen kiinnittäisi huomiota. Raahasivat sen rantaan, kun me asiaa taivasteltiin. Sitten ne paikalliset alkoivat huudella vedessä kahlaaville ihmisille, ettei sinne saa mennä... Huonoa mainetta saarelle, jos porukkaa hukkuu. Myöhemmin (kuvan ottohetkelläkin) nähtiin, miten aina vaan meni uimareita tuohon virtausalueelle uimaan punaliputuksesta huolimatta.

Tämä kyltti toimisi parhaiten.
This kind of sign could be enough.

Tämän päiväinen vahvisti myös käsitystämme aasialaisesta vastuunotosta ja ajattelusta. Eräs skottilainen sukellusope meille kertoi pari viikkoa sitten, että paikalliset sukellusopet on hyvin taitavia ja tietää esim. sukelluspaikkojen virtaukset täsmälleen, jne. Mutta jos joku sukeltaja joutuu virran vietäväksi tai muuten vaaraan, niin opettajat eivät tee mitään, vaan sukeltajat ovat näiden kanssa omillaan. Perin outoa! Ja koska Aasiassa ajatellaan vain tätä päivää, eikä tulevaisuutta, niin kenties ennaltaehkäisy on ihan outo käsite.


Merivirtaukset sukeltajille, uimareille ja pikaveneille (aallot)

Merivirtaukset menevät usein kuunkierron ja kalenterin mukaan, ja sukelluskeskuksissa ollaan usein tietoisia sukelluskohteiden virtaustilanteista. Virtaukset voivat olla sivuttaisia tai syvyyssuunnassa. Syvyyssuuntaiset virtaukset voivat eritoten olla vaarallisia sukeltajille, koska jos sukeltaja joutuu virran viemänä yli 30 metrin syvyyteen, riski sukeltajan tautiin kasvaa (typpeä alkaa kertymään kehoon syvällä). Erityinen vaara korostuu, jos virtaus tuo syvältä takaisin lähelle pintaa liian nopeasti (typpi ei ehdi poistua kehosta, ja tauti iskee). 

Gili Meno, houkuttelevan tyyntä saarten välissä.
Gili Meno, looking so calm (but strong currents).

Uimareille tällainen syvyyksiin vievä virtaus on myös vaarallinen. Esim. Lombokin Gilin saarten välissä on todella kovat virtaukset, jotka toisinaan aiheuttavat koskimaiset näkymät saarien välille. Joitain vuosia sitten kaksi suomalaispoikaa päätti uida saarelta toiselle lyhyen matkan, kun taas tyttöystävät menivät veneellä vastasaarelle odottamaan. Tytöt olivat hädissään, kun poikia ei kuulunut määränpäähän. Yrittivät saada etsintäapua suurlähetystöstä, jota ei ollut tarjolla. Toinen poika jaksoi uida 6 h ja katosi virran mukana ja toinen löytyi 18 h päästä avomereltä kalastajan toimesta ja saatiin pelastettua. Lue lisää:


Myös sukeltajat ovat kertoneet syvyyksien taisteluista Gileillä ja Nusa Penidalla. Kannattaa välttää uhkarohkeita vetoja ja selvittää olosuhteet, minne on menossa sukeltamaan tai uimaan. Koskaan ei voi olla liian varovainen.

Yksi maailman vaarallisimmista virtausalueesta, Lombok Strait.
One of the most dangerous currents on earth, Lombok Strait.

Kartta Nusa Penidan, Ceningan ja Lembongan virtaussuunnista.

Lombok Strait on yksi (jos ei jopa top1) maailman voimakkaimpia virtauspaikkoja (syvyys 4000m-200m), josta aalto-ongelmaa toisinaan tulee mm. Bali-Gilisaaret venematkoilla. Ja koska tuo Penidan vieren virtauskohta on kapein, niin siitä lie juontuu nuo sukeltajien kokemukset siellä.

Faktaa lisää:


Freak Wave tai Rogue Wave, jättiaalto

Toinen vaaranpaikka mereltä esim. Balilla on Freak Wave, eli jättiaalto, joka voi syntyä satunnaisesti ja pyyhkäistä kallioilla seisovia ihmisiä mennessään. Näin on tapahtunut mm. Nusa Penidalla, kun vastanainut pariskunta oli kalliolla ja morsian (Perthistä) huuhtoutui mereen. Kalastamaan kallioille menevät tai selfie-tikun kanssa reunoilla taiteilevat turret ovat vaarassa. Kannattaa siis pitää veteen jonkunmoinen turvaväli.


Tässä yli 18 m aalto kuvattuna sen jälkeen, kun se ohitti laivan.
This 18 m wave hit and passed the ship (pict taken after hit).

Jättiaalto syntyy, kun aalto vyöryy voimakasta veden vastavirtaa vasten. Tai vaihtoehtoisesti kaksi aaltoa yhtyy (nopeampi saavuttaa hitaamman). Nusa Penidan reunoilla eritoten on hyvin voimakkaita merivirtauksia (sukeltaminen vain hyvin kokeneille suositeltavaa). Yksi maailman vaarallisimpia paikkoja jättiaaltojen suhteen on Etelä-Afrikan rannikolla Agulhas, jossa voimakas virtaus kulkee etelän suuntaan vasten Etelämantereelta tulevia aaltoja. Myös avomereltä tulevat aallot voivat kasvaa jättiaalloiksi tullessaan rannikon mataliin vesiin. Esim. Norjassa on tällaisia paikkoja paljon rannikolla. 1.1.1995 Norjan öljynporauslautalla nauhoitettiin jopa yli 25 m aaltoja. Enimmäkseen tällaiset jättimäiset Rogue-aallot (yksittäisaallot) syntyvät avomerillä ja vaikuttavat siellä seilaaviin laivoihin. Todella huonoa tuuria, jos jättiaalto osuu rannalla olevaan ihmiseen. Satelliittikuvista on voitu jälkikäteen etsiä jättiaaltoja, ja vuoden 2013 satelliittikuvista löydettiin maailmalla yli kymmenen 25 m ylittävää aaltoa. Hassua sikäli, että eräs johtava tutkimusryhmä/tutkija löytyy Suomen Aalto-yliopistosta.

Risteilyalus sukeltaa jättiaaltoon.
Cruise ship meeting the Rogue wave.

Summasummarum: En sano, että maailma on vaarallinen paikka ja oma amme kylppärissä olisi yhtään turvallisempi, mutta ole tietoinen meren vaaroista...


Kommentit

  1. Jep, juuri näin. Yhtenä päivänä jopa täällä Chawengilla puolen tunnin sisään pelastettiin kolme raavasta nuorta miestä rip currentin takia. Yksi näistä kavereista oli jo vajonnut meren syvyyksiin.
    Onneksi kaikki selvisivät hengissä, mutta olivat kyllä kovasti ihmeissään mikä heihin iski.
    Nämä on niin turhia hukkumisia, kun ihmiset eivät tiedä kuinka toimia ko tilanteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä näin. Monissa paikoissa Aasiassakin noita virtauksia on erityisesti sadekaudella. Yksi saksalainen tyttö sanoi, että ei tuolla mitään vaaraa ole, kun eilen just uin siellä, kun varoteltiin. Kuitenkin se just hämää, kun virtaus vaihtelee jopa kellonajan mukaan saati eri päivinä tai viikkoina.

      Poista

Lähetä kommentti