Miltä Suomi maistuu?

Päällimmäiset fiilarit


Soutamassa mökillä. Rowing on the cottage.

Olen miettinyt välillä sanontaa ”Oma maa mansikka, muu maa mustikka”. Kumpi noista marjoista on parempi? Vai tuleeko sanonta siitä, että kelle mikin marja on parempi kuin toinen? Tarkoittaako se sitä, että molemmat ovat marjoja, eri makuisia ja värisiä, eri ominaisuudet, mutta ei voida sanoa, kumpi on parempi? Kenties ne ovat vaan erilaisia, kuten nyt eri maat on keskenään. Joskus tykkää mustikan mausta, jos on tarpeeksi syönyt mansikkaa, ja joskus taas kaipaa mansikkaa mustikoiden jälkeen. Joka kerta Suomi tuntuu erilaiselta, kun tänne palaa reissulta, erilaiselta kuin lähtiessä. Erityisesti pidemmältä (minimissään useita kuukausia) reissulta palatessa tuntuu, että on palannut ihan erilaiseen maahan. Erilaisella tarkoitan sitä, että me nyt satumme asumaan täällä susirajalla pohjoisessa, vähän erilaisessa maassa. Kontrasti korostuu, kun viettää aikaansa Aasiassa tai Euroopan ulkopuolella muualla. Tai toki myös Etelä-Eurooppa tuntuu hyvin erilaiselta kotimaahan verrattuna. Syitä seuraavassa... piti palata vuoden takaisiin paluukirjoituksiin, jotka oli yhtä höttöö ja sekavaa mielentilaa. Ehkä olo on nyt levollisempi, joskin vielä hiukka sekavahko...


Vihreää luontoa ja valoisia öitä

Erilainen on tietysti ilmasto sekä luonto. Talviaika tuo omat haasteensa fyysisesti ja henkisesti. Suomen asukastiheys on niin löysä ja luontoa mahtuu joka väliin, joten jo pääkaupunkiseudulla lentokentältä Tamperetta kohti lähtiessä tuntuu, että tämäkö sitä tiheää Etelä-Suomea, eihän täällä asu paljon ketään. Pöheiköt seuraavat toisiaan ja vettä vilahtelee auton ikkunasta tämän tästä. Vihreys suorastaan häikäisee silmiä kesäisin. Kenties siksi eritoten pääkaupungin ulkopuoliset ihmiset ovat aika enempi ja vähempi erakkoja. Toki kasvukeskuksissa on urbaania meininkiä, mutta kesäkuukausien ulkopuolella ne tuntuvat kuolevan väenvähyyteen. Ihmiset viettävät aikaansa lähes ympäri vuoden sisätiloissa. On tullut huomattua itsestä, että urbaanista ihmisestä eli minä on tullut luonnonläheinen. Aiemmin en voinut kuvitellakaan, että viettäisin aikaa jossain mökillä ilman kaverilaumaa, kuten tein viime kesänä ja tänä kesänäkin. Pakostikin hieman erakoituu ulkomailla, kun sitä läheistä kaveripiiriä ei ole siellä. Toisaalta se on hyväkin asia, että osaa itsekseen tai kaksinkin viettää aikaa.


Tampereen Mältinranta, city beach.


Pyynikillä hellepäivä. Hot day on Pyynikki beach.

Valoisat yöt on herkkua, kun voi pyöräillä myöhäänkin kotiin luonnon valossa. Mökillä ei tarvitse kynttilöitä tai muita valoja ennen elokuuta. Laiturin nokassa on kivaa mietiskellä auringon jo laskettua.


Mökkiä arvostaa, ja puhdasta luontoa ja vettä

Helsingin kauniissa saaristossa. Helsinki archipelago, so beautiful.

Luontoon pitäisi mennä säännöllisin väliajoin, jotta saa kaupungin pölyt karistettua mielestä ja antaa itselleen rauhaa ajatteluun. Tähän yhdistettynä liikunta tekee hyvää pääkopalle sekä kropalle. Olen nauttinut suunnattomasti siitä, että voi asua järven läheisyydessä ja lähteä lenkkeilemään ja kävelyille järven rantaa pitkin tai vaihtoehtoisesti lammen ympäri puistomaisiin maisemiin. Kuin botanical garden, mutta vain ihan tavallinen puisto, koska Suomessa puistot vaan ovat niin hyviä, että kauneutta riittää luonnon omasta takaa. Olen oppinut arvostamaan raitista ilmaa eritoten Aasian oleskelun jälkeen, ja sitä, että puhdasta suolatonta vettä on läsnä lähes joka paikassa. Missä muualla maailmassa voi luonnossa peseytyä ja saa kanisterikaupalla juomavettä ilmaiseksi huoltoasemilta?! Ei ole tarvetta pullovesille, ei niiden raahaamista kaupasta kotiin. Saati, että näkisit tyhjiä pulloja ja jätettä kasakaupalla pusikoissa, joiden ohi kävelet tai pyöräilet. Se siisteys on kaikkialla, sitä osaa arvostaa. Tietysti on muitakin siistejä maita maailmassa, mutta omamme on kärkikastia.

Ja kummasti on mökillä viihtynyt, vaikka siellä on täysin hiljaista ja pelkkää luontoa, ja olemme keskenään puuhastelleet siellä. Mökillä näkee kättensä jäljet, mikä on todella antoisaa. Viikate on heilunut, kattoa on paikkailtu ja raaputeltu sammaleesta, kaislikkoa karsittu, laituri viritetty kohdilleen ja puuhommia tehty, vene laitettu taas vesille, piha parturoitu, jne. Kirpputorilla on kivaa käydä etsimässä täydennystä mökkikalustukseen. Ja vaihtelu virkistää, kun voi poiketa läheisiin kyliin ja kaupunkeihin tai kotiin, kun kaipaa ihmisiä ympärilleen.

Voi poiketa vaikka Hamina Tattooseen.
Visiting festivals, here Hamina Tattoo.


Ilmaisia harrasteita ja nähtävyyksiä

Frisbee golf-alue. 
Free disc golf tracks on Tampere.

Suomessa voi harrastaa ilmaiseksi esim. Frisbee-golfia tai vaikka ihan patikointia, petankkia ja vaikka mitä lajeja puistoissa. Tampereellakin löytyy ulkona kuntokeskuksia, jonne pääsee hoitamaan peruslihaskuntoaan lenkkeilyn ohessa. On kirjastot, jonne pääsee myös musisoimaan ilmaiseksi, vaikkei omistaisi itse yhtään soitinta, tai lukemaan lehtiä tai kuuntelemaan musiikkia. Marjastus ja kalastus ovat melkein ilmaisia, riippuen kalastustavasta. Luonnonpuistoihin ei (tietääkseni) ole pääsymaksuja ja monet muualla nähtävyydeksi luokitellut maisemat ovat tarjolla ilman turistiruuhkia ja maksuja, sekä myyntikrääsää. Toki huomioiden ulkomaiset turistit, niin voisimme me Suomessa kehitellä kaikenlaisia luonto- tai muita kohteita/nähtävyyksiä oheispalveluineen. Otetaanpa vertailuksi Balin riisiterassit…minusta normaalit Suomen peltomaisemat ovat ihanan rauhoittavia ja hienoja. Olipa sitten kyseessä keltaiset rypsipellot tai viljapellot. Eikä ole ruuhkaa katsojista. Ja ne järvet pilkahtelevat joka puolella. Uinti järvissä on ilmaista, toki sinilevää näinä päivinä on joissain paikoissa.

Tähän ilmaisten huvien listaan ei kuulu vessassa käynti useinkaan. Todella ärsyttävää, että kansalaisen perustarpeella rahastetaan monissa paikoissa. Kuvittelepa festaritapahtuma kaupungissa. Ainoat "ilmaiset" wc:t ovat festareiden maksullisilla alueilla... hävettää Suomen puolesta! Sitten porukka lorottelee pusikoihin ja porttikongeihin.


Asettumisen ihanuus

Oma takapiha on jees.
Own back yard is nice.

Nyt kun on asunto toistaiseksi alla, niin on ihanaa saada ne tärkeät muutamat tavarat, vaatteet sun muut järjestykseen ja lähelle varastosta. Jotenkin paikan vaihtamiseen on alkanut puutumaan ja ainainen pakkaaminen ei enää kiinnosta. Ehkä on liian väsynyt reissaamiseen ja muiden armoilla olemiseen. Sängyt reissussa ovat olleet mitä sattuu ja selässä tunne sen mukainen. Muutenkin asunnon varustelu reissussa on ollut joko ei-mittään, surkea tai sitten ok; kaikkea huoneiston, huoneen ja askeettisen mökin väliltä.  Ympäristö on ollut joko saasteinen, merenraikas, meluinen tai hiljainen. Kaikkeen kuitenkin sopeutuu, olemme me ihmiset niin kummallisia eläimiä. Sisustamispuuhiin emme nyt aio silti kummemmin ryhtyä. Huonekaluista vain sängyt ja puutarhatuolit ovat omia, muut ovat vuokranantajan, hyvä niin. Takapihasta olemme nauttineet suunnattomasti. Nyt on niin mahtavat ilmat, että ulkona on tullut muutenkin pääsääntöisesti vietettyä aikaa. Pyörällä on ihana viilettää pitkin mantuja. Siltikään mua ei kauhistuta ajatella ilmojen viilenemistä, kun tietää, että sisällä tarkenee ja saunaan voi mennä milloin vain. Mutta katsotaan, säilyykö tämä mielenlaatu talven pakkasissa ja pimeydessä. Kyllä tää Suomen kesä tuntuu jälleen mukavalta, tänä vuonna kelitkin on kuivemmat ja kuumat (sikäli 15-20C ei haittaa sekään). Pakkaaminen ärsyttää, olipa sitten vaan kesämökille tai päiväreissulle jonnekin menossa. Ahdistus! Syy olla paikallaan.


Omat menot ja kaverit

Grilli-ilta kamujen kanssa.
Grilling with friends is good time.

Ystävien tapaaminen joko mieheni kanssa yhdessä tai erikseen on mukavaa, kun ei tarvitse jutella peilikuvansa kanssa (lasken mieheni peilikuvaksi). Saa peilailla ajatuksiaan toisiin nähden, tulee muutakin ajateltavaa kuin omat asiat. Omien menojen virittely on tuonut virkistystä elämään. Tosin kuvittelin, että olen baanalla kavereita tapaamassa yhtenään, kun pääsen Suomeen, mutta näemmä on tullut joko laiskaksi tai rauhallisemmaksi reissussa. Onhan niitä tavattu, mutta monta tapaamista vielä odottaa. Mikäpä kiire tässä on, kavereita ehtii näkemään pitkin vuotta. Syksyn tullen ihmiset palaavat lomiltaan ja arki rutinoituu, ja siihen on hyvä sovitella tapaamisia. Odotan innolla, kun sisäsalikausi käynnistyy, ja pääsee tempomaan salilla. Siihen asti on hyvä nauttia ulkoilmasta ja ulkoharrasteista.


Ulkonakäynnin kalleus, markettien mahtavuus

Mistä muualta saa salmaritaateleita?
Where else can you buy liqorice dates?

Suomessa aina havahtuu siihen, miten kallista on käydä ulkona treffeillä. Syöminen ja juominen on huikean hintavaa, kun vertaa lähes mihin tahansa muuhun maahan. Toisaalta jos harvemmin käy ulkona, on hinnat ihan se ja sama. Ruokakaupoissa on kuitenkin mahtavat valikoimat ja yllättävän edullista ravintoloihin nähden. Ja erityisesti perusmarketeissakin ilahduttaa se monipuolisuus, mikä on aiheuttanut ihania väristyksiä. Kaikenlaista superfoodia on joka kaupassa, ja tietysti kotimaiset kausituotteet ovat ihan mahtavia, HEVI-osastolla nauttii monipuolisista valikoimista. Hyvästi Aasian papu-porkkana-sipuli-kaali-valikoima! Näin kärjistäen.


Palvelun taso

Hyvää palvelua esim. Periscopessa.
Great service, e.g. Periscope, Tampere.

Suomessa on viime vuosina ollut hyvinkin yllättynyt palvelun hyvästä tasosta. Todella ystävällistä palvelua saa monissa paikoissa. Vain harvoin törmää töksäytteleviin asiakaspalvelijoihin. Ja muistamme kyllä kehuakin suoraan päin näköä, jos palvelu meitä ilahduttaa. Kyllä nykynuoret osaa, jos myös vanhemmatkin. Englannin osaaminen yleisesti on huikean hienoa, kehui ystäväni kanadalainen anoppikin. Kyllä turisteilla on Suomessa hyvät oltavat, kun tätä rataa kehitymme.


Mutkattomuus viehättää, mutta liika suorapuheisuus ei

Suomalainen avautuu baarissa.
Finns open up on the bar.

Olen myös oppinut arvostamaan suomalaista perussuoruutta ja -rehellisyyttä, vaikka toki maailmaan mahtuu muunkinlaisia suomalaisia. Etenkin Aasiassa korostuu se, että ihmisen sisällä on eri ääni kuin miltä ulkoisesti näyttää. Tavallaan kuitenkin ihailen myös ihmisiä, jotka pystyvät jättämään negatiivisia asioita taka-alalle, ettei niitä tarvitse tuoda jatkuvasti esiin ja korostaa jutustellessa. Keskitytään positiivisiin asioihin ja katkaistaan negatiivisuuden kierre. Jokaisen ei tarvitse tietää kaikkia toisen henkilökohtaisia ongelmia. Itse huomaan, että mielenlaatuni vaihtelee ympäröivien ihmisten mukaan. Suomalaisten kanssa on kuitenkin mutkatonta olla, kun ei tarvitse kokoaikaa miettiä, onko tuo kaveri lintu vai kala, ja mitkä ovat perimmäiset motiivit henkilön käyttäytymiseen.


Juomakulttuuri ja juottoterassit, uusi alkoholilaki

Kippis hyville ruokakaupan oluille!
Cheer for new alcohol law!

Yksi aina ärsyttävä asia kasvukeskuksissa, ja joskus pienemmilläkin paikkakunnilla, on juopuneet ihmiset ja julkijuopottelu. Vedin tässä herneet nokkaan eräskin päivä siitä, että joku ukko otti tehtäväkseen kommentoida mun takapuolta pidemmänkin aikaa, kun kävelin hänen edellään. Se humalassa häiriköinti on vaan ärsyttävää. Sanainen arkku aukeaa heti, kun promillet nousee. Ja humalahakuisuus ärsyttää ylipäätään. No, sitä kyllä oli myös Australiassa viikonloppuisin ja juhlapyhinä ja heidän toimestaan Balilla lomakohteissa. Onneksi tuleva sukupolvi on tässä suhteessa (uskoisin) järkevämpi ja omaa terveitä elämäntapoja, jos eivät kroppaansa pilaa nettipeleillä ja kännykkää tuijottamalla. Suurin ongelma näkyvästi ovat keski-ikäiset miehet, ja osin naisetkin. Sikäli näitä paikkoja voi välttää, jos haluaa. Ei kannata hengailla kaupungeilla liian myöhään, kun asiat pistävät pahemmin silmään. Eikä kannattaisi mennä minnekään festivaalialueelle, jossa odotettavissa on kyseistä käytöstä ja humalaisia. Ellei nyt sitten ole joku Must-see-bändi kyseessä. Pitäisi valita sellaiset festivaalit tai tapahtumat, jossa käy vähemmän häiritsevää porukkaa.
Suomessa on ilahduttavasti tullut paljon hyvätasoisia ja viihtyisiä ravintoloita, joissa voi kahvitella, lounastaa tai illastaa. Ja toisaalta on edelleen niitä tylsiä juottoterasseja, joissa ei tarjoilla minkäänlaista purtavaa asiakkaille. Kalusto on tylsä ja tehotiivistetty. Niissä ei tietenkään pidä hengailla, jos ei tykkää sellaisesta. Itse voi siis vaikuttaa moneen asiaan, joka aiheuttaa levottomuutta tai jopa stressiä itselle. Uusi alkoholilaki on sikäli positiivinen, että hyviä oluita saa nykyisin paremmin normaaleista ruokakaupoista.  


Valoisat yöt ja Haulitorni.
White nights, Pispala Shot tower.

Uusista ravintoloiden aukioloajoista ei ole kyllä itsellä kokemusta, kun oleminen ravintoloissa rajoittuu alkuyöhön eikä aamun puolelle. Ilmeisesti Suomessakin ns. Happy Hoursit on nyt sallittuja, hyvä niin.
Hienoa on myös, että Suomessa on alettu valmistamaan pienpanimo-oluita laajalla alueella. Tämä huomattiin jo viime kesänä Suomeen tullessa. Vielä kun saataisiin noiden oluiden hintatasoa alemmaksi, ehkä alkoholiveroa pienemmäksi. Karhut ja Lapin kullat ovat jo pitkään kaivanneet jotain tasoa rinnalleen.


New Tampere rules!

Kuuma on hottis. 
Kuuma (hot) is new attraction on Tampere.

Olipa ihana yllätys mennä Ratinan huudeille ja nähdä, miten vanhat rappeutuneet jugend-talot linja-autoaseman kulmilla olivat saaneet uuden elämän Ratinan kauppakeskuksen kupeessa. Itse Ratinan alue on nyt todella viehättävä ajanviettoalue kattoterasseineen (Periscope). Jos ratikkatyömaa keskustassa on häirinnyt silmää, niin Ratina korjaa puutetta aika lailla. Pääsimme nauttimaan nuorten yleisurheilun MM-kisoistakin Ratinassa, miten hienoa näyttää kaupunkimme maailman tuleville Suomi-turisteille. Tampereen kompakti paketti oli kuulemma tehnyt vaikutuksen ja ilmainen hanavesi kisapaikalla kuin muuallakin. Säistä nyt puhumattakaan. Uusi Kuuma-kompleksi Ratinan suvannossa tuo uutta ilmettä. Saas nähdä, miten uusi Areenan alue muuttaa taas Tamperetta. Futiksen MM-kisoja pystyi katsomaan ulkoterassillakin screeniltä, mikä oli myös mukavaa.

Nuorten Mm-kisoissa.
Few daya on U20 WC competitions.

No, jos Suomessa riittää nyt hehkutusta, niin on riittänyt minulla aiemmin valitustakin. Nyt vaan yritän kellua tässä Suomi-fiiliksessä mahdollisimman pitkään ja pohtia, mikä on se pitkän aikavälin suunnitelma. Minkäänhän ei tarvitse olla lopullista, aika aikaansa kutakin. Palatakseni alkusanoihin, niin sellainen mansikka-mustikka-keitos voi olla hyväkin ratkaisu. En ole vielä päättänyt, kumpaa marjaa tulee keitokseen enemmän. Just nyt mansikka maistuu makealle.

Kommentit

  1. Ai että, nyt musta taas tuntuu että olette jäämässä Suomeen pidemmäksikin aikaa. Te maailman matkaajat, jotenkin miellän teidät enemmin jonnekin Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta odotan mielenkiinnolla TAAS teidä tulevia kuvioita. Missä päin Suomea teidän mökki muuten on? Meillähän on taas kovasti hakusessa oma mökki.

    Loistavaa elokuun jatkoa! Ja terkkuja:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti