Kuinka nauttia Suomen talvesta (hyggeilyä)

Tuoksut liittyvät nautintoihin (nettikuva).
Hygge/enjoying includes great smells.



Joitain vuosia sitten vannoin, etten enää vetele täällä Suomessa kalsareita jalkaan ja syöksy pakkaseen ja lumeen sutimaan pyörän kanssa asioita hoitelemaan. Talvi on yli vuosikymmenen tuntunut synkältä, jos Suomen kesäkään ei kauheasti ole viehättänyt. Pois on pitänyt päästä aina, kun mahdollista, jonnekin lämpöiseen. Palkatonta lomaakin tarvittiin joskus muutama viikko, kun normaali reilu kk lomaa ei tuntunut riittävän mihinkään. Työnantaja jaksoi aina nupista jokaisesta muutamankin päivän vapaan pyynnöstä, ihan sama, missä firmassa oli.

Monet valinnat voivat vaikuttaa siihen, miten ihminen talven kokee. Esimerkiksi elämä autottomana ei välttämättä ole kovin auvoista, kun säässä kuin säässä pitää polkea asioilla tai sitten olet riippuvainen julkisten aikatauluista tai reiteistä. Tuntui vain, että auton hankkiminen on typerää, kun on kaupungin keskustassa työssä, kohtuullisen lähellä kotia. Tietysti kiva, että kunto on parempi, kun on saanut vuosikymmeniä hyötyliikuntaa. Yksi talvisin häiritsevä tekijä oli sisäilman kuivuus, kunnes tajusi ostaa kotiin ilmankostuttimen. Työpaikan ilman lämpötilaan ja kosteuteen ei voinut kuitenkaan vaikuttaa. Tuntui, että jatkuvasti hengitystiet oireilivat kuivuudesta, nuhaakin pukkasi vähän väliä. Kotonakin taisteltiin joka talvi talohallituksen ja isännöinnin kanssa, että saataisiinko lisää lämpöä, kun meillä oli 3 ulkoseinää, paljon ikkunoita, ja varmasti kylmimmät sisätilat koko kompleksissa. Kirsikkana mielensä pahoittajan kakussa, tai oikeastaan kakkupohjana, toimi stressaava työ. Työ kun alkoi rasittamaan, niin silloin kaikki otti enemmän ja vähemmän päähän. Aina pitäisi rohkeasti vaihtaa työpaikkaa, kun pidempään kypsyttää, tai sitten keventää työtuntimäärää. Useat ihmiset vaan sinnittelee ja manailee samassa jamassa päivästä toiseen, kuten itsekin on joskus tehnyt.

Lomalla lämpöisessä aina ihmetteli, että miten helkutissa sitä ihminen talvisin viettää Suomessa enimmäkseen vaan aikaa sisällä, joko urheillen tai television ääressä. Joskus kavereita tapaillen, ja silloinkin harmittaa, kun pitäisi olla jatkuvasti riisumassa ja pukemassa kalsareita alle, kun pakkanen paukkuu. Ulkoliikunnan ilo on kadonnut jo kauankauan sitten. Ei ajatustakaan jostain hiihtoreissuista tai ulkona juoksemisesta. Ei edelleenkään moisia hommia ole tullut tehtyä ulkosalla, korkeintaan kävelyä näin pakkasilla.

Kuitenkin nyt on tajunnut, että eipä siinä mitään pahaa, jos sisätiloissa tulee aikaansa vietettyä. Jos urheilu sisällä tuntuu hyvältä, niin mahtava juttu. Jos telkun katselu sohvalta on mukavaa, niin mahtava juttu. Mitäpä sitä itseään soimaamaan, kun sisäilma on kunnossa ja terveys. Elämään tuo positiivisia fiiliksiä hyggeily. Tanskalaista alkuperää tuo sana. He osaavat nauttia elämästä. En edes tiedostanut olevani niin hygge-ihminen, ennen kuin näin hygge-opuksen, jossa määritellään, mitä se hyggeily on. Kerronpa, mitä se meidän tapauksessamme on. Hyggessä ei sikäli ole mitään uutta, mutta joku diagnoosi elämästä nauttiville pitää olla. Näin tuntuu talvikin kivemmalta, eikä ole yhtään häirinnyt olla Suomessa talvella. Tai no, oikein kovat pakkaset on tuntuneet hetkittäin ikäviltä (toppahousublues), mutta pääosin ihan hyvältä on talvi tuntunut. Osin nämä seuraavat asiat ovat niin tärkeitä, että niiden suhteen ei haluaisi tehdä isompia kompromisseja, jos lähtee jonnekin pidemmälle reissulle.


Kynttilöitä, valoa ja raitista ilmaa


Lumitöistäkin voi nauttia.
Enjoying snow work.

Illan pimeydessä näin talvella tunnelmaa luo valaistus, kun tuo luonnon valo on kortilla. Kaikenlaisia valosarjoja ja pampuloita löytyy useita, ja lopun hoitaa kynttilät. Nyt jopa helmikuussa tuntuu, että onpas päivä pidentynyt, kun aurinko nousee kasilta ja pimeä tulee kuuden aikaan. Lähes samoihin aikoihin se aurinko laskee tropiikissakin ympäri vuoden, joten hyvässä vaiheessa ollaan. Jos ei ulos tarkene mennä, niin otetaan ulkoilma sisälle, eli ikkunat auki ja tuuletin sekä hupparit päälle. Ja tietysti ulos hitaille kävelyretkille esim. järven jäälle nauttimaan happea, kun lämpötila ja kelit sallii. Pakko kyllä sanoa, että tänä talvena osansa on tehnyt runsas lumimäärä, jotta ulkonakin on tuntunut valoisammalta ja maisemat on hivelleet silmiä. Voisi tunnelma olla eri ns. mustana talvena, joita siis lähivuosikymmenen aikana on ollut useampia. Lumitöistä on nauttinut todella paljon, kun ei ole kiire minnekään ja saa samalla vähän hyötyliikuntaa. Kevyttä lunta on ollut kivaa heitellä sivuun. Nyt just tosin on ilmat menneet plussalle ja lumipenkat ovat muuttuneet ruskeiksi roiskuvasta kurasta. Mutta ei se haittaa, kun keskittyy iloisiin asioihin. Ja ensimmäiset pajunkissat kertoo, että kohta on kevät tulossa.


Ruoanlaitto ja makunautinnot


Pataruoat ovat ihania. Casseroles are nice on winter.

Ruoan laittaminen on todella mukavaa, kun ei ole kiire minnekään ja on kunnon välineet käytössä. Kivaa suunnitella, mitä ruokaa laittaa, ja mennä autolla kauppaan hakemaan ruokatarvikkeita. Nälkäisenä ei koskaan saa laittaa ruokaa, joten ruoantekoruokaa on aina oltava saatavilla. Joskus juon myös samalla kahvit, kun pilkon vihanneksia. Nykyisin on jatkuvasti ruokaa valmiina kaapissa, ja välipaloja, kuten rahkaa ja porkkana-selleri-paloja, että parin tunnin välein voi napostella jotain. Kehon kone pysyy käynnissä ja kroppa voi hyvin. Ei enää suurlounaita kerran päivässä, vaan useita pienempiä annoksia. Yhdessä ruoan tekeminen on kivaa. Ruoanlaittoon voi mennä tunteja päivässä, kun mukaan laskee vielä pannukakut, näkkärit, sämpylät ja muiden herkkujen leipomiset. Smootheja voi pyräytellä nopeasti välipalaksi. Uusien smoothieiden säveltäminen on hauskaa. Helppoa ja mukavaa talviaikaan on patojen ja laatikoiden valmistaminen uunissa. Voi laittaa ruoan uuniin muhimaan ja lähteä vaikka kävelylle sillä aikaa. Palatessa ihana padan tuoksu on vastaanottamassa. Salille mennessä pitää aina olla mukana banaania tai vähintäänkin pähkinä-rusina-sekoitusta tai omatekoista siemennäkkäriä, ettei nälkä pääse yllättämään treenin lopuksi. Kesäisin grillailu ja kalan savustaminen ulkona on mukavaa. Tykkäämme myös kaasuliedellä ruoan tekemisestä, siinä on oma viehätyksensä, ja viileillä ilmoilla se myös kivasti lämmittää sisäilmaakin.


Urheilu ja liikunta


Kaikki liikunta antaa hyvää oloa.
All kind of activities creates endorfines.

Salilla ja ryhmäliikunnassa voi kokea monenlaisia endorfiinin tunteita. Joskus siihen liittyy myös hyvä rytmimusiikki Spotify-sovelluksen kautta omiin kuulokkeihin. Samalla tulee sosiaalista puoltakin hoidettua, kun näkee tuttuja salilla. Urheilua tulee 6-11 h viikossa, mikä tuntuu aika hyvältä, kun muistaa ne pari lepopäivää viikossa, ettei mene överiksi. Ja aina ei tarvitse suorittaa pinkeänä hikiliikuntaa, vaan voi ottaa sekaan kevyempää kehonhuoltoa ja joogaa. Kesällä tietysti sisäliikuntaa korvaa ulkoliikunta ja hyötyliikunta, esim. mökkitouhuilun merkeissä. 


Mökkeily (kesähyggeä) ja luonnossa oleminen


Luonto antaa rauhaa. Beeing on the nature is calming.

Tämä asia on eritoten vaikuttanut Suomen eduksi. Mökillä on alkanut viihtyä hyvin luonnon rauhassa. Myös on mukavaa puuhastella siellä vanhaa mökkiympäristöä kohentavaksi, kun ei ole siitä erityistä stressiä ja kiirettä. Omaan tahtiin ja rauhassa nauttien jokaisesta kaadetusta puusta tai niitetystä puskasta. Se, että on mielekästä tekemistä, jossa omien käsien jäljet näkyvät, ja voi olla ulkoilmassa. Lisäksi voi nauttia saunasta ja mökin askeettisuudesta, ilman turhaa tekniikkaa ja elektroniikkaa. Toki mökkiradio luo omaa tunnelmaansa aika ajoin. Elo-syyskuun pimeilläkin kynttilän valo on mukavaa ja takkatulen loimu. Luontoa on ulkomailla ollessa oppinut arvostamaan yhä enemmän. Monissa maissa pitää mennä kansallispuistoihin, kun Suomessa luonto on aina lähellä, jopa kaikissa kaupungeissa. Luonnossa pitäisi vieläkin enemmän viettää aikaa, vaellella kunnolla jossain metsäpoluilla ja kallioilla. Istuskella ja kuunnella luonnon ääniä. Mietiskellä ja rauhoittua, syödä eväitä.


Sosiaaliset tapaamiset


Livemusiikki ja ystävien tapaaminen on nastaa.
Live music and meeting friends is great.


Viime kuukausina on saanut tavata niin paljon kavereita, ettei enää ole sen suhteen vajetta. Erityisen mukavaa on tavata kavereita jonkun kevyen aktiviteetin merkeissä, kuten keilailu. Myös lautapelejä voi pelailla muun jutustelun ja mutustelun ohella. Tampereella muutamissa kahviloissa ja ravintoloissakin on pelejä tarjolla, mukavaa kuitenkin nähdä ihmisiä muuallakin kuin ravintolaympäristössä (esim. kotona). Sellainen alkoholipitoinen illanvietto ei oikein jaksa innostaa. Kesällä on taas mukavaa istua ulkoterasseilla tai muuten vaan treffailla ulkosalla. Myös konsertit tai muut kulttuuritapahtumat ovat hyviä paikkaehdokkaita treffeille. Ja tietysti liikuntasalit, sporttihallit ja uimahallit on hyviä aktiivipaikkoja, joissa näkee ihmisiä.


Uuden oppiminen

Uuden oppiminen virkistää.
Learning new things makes good.

Enemmän pitäisi jotain uutta opiskella, itselle mielekkäitä juttuja. Useimmiten koko aivokapasiteetti on kulunut työssä oppimiseen  ja työasioiden pyörittelyyn. Tässä en tarkoita nyt mitään tutkinnon suorittamista, mutta opiskella omaan tahtiin vaikkapa uusia (tai jo aiemmin opittuja) kieliä, hierontatekniikoita, jooga-asanoita ja anatomiaa, tai musisointia ja kenties uusia instrumentteja. En oikein osaa sitoa itseäni työväenopiston kursseille tietyiksi viikonpäiviksi, joten itseopiskelu on paras vaihtoehto. Kirjastosta voi lainata sopivia opuksia, ettei tarvitse olla nokka kiinni näyttöruuduissa. Uusia lintulajejakin on tullut opittua tuijotellessa takapihan ruokailijoita, ja muuallakin liikkuessa sekä mökkiympäristössä kesällä. 


Villasukat ja lämmin vaatetus


Villatennarit on parasta. Woolen sneakers are so nice.

Hauskin hygge-juttu on villasta tehdyt ”converset” eli sisäkengät. Ylipäätään villasukat on aina talvella jalassa kotona ja ulkona liikkuessa. Muutenkin mukava ja rento asu rentouttaa mieltäkin. Ja lämmin pitää olla aina ja kaikkialla, vilu on kaukana hyggestä. Takka olisi ihana asia, mutta valitettavasti kotona sitä ei ole, mutta mökillä saa siitä nauttia viileillä keleillä. Takan loimua voi kuitenkin korvata kynttilän valolla. Olisi joskus kivaa kutoilla sukkia, mutta kun niitä nyt on jo jemmassa vinot pinot, niin en ole sitten saanut aikaiseksi ostaa uusia puikkoja ja lankoja...vanha puikkokokoelma on jossain ”hyvässä tallessa”, ettei ole löytynyt. Maybe later.


Käsillä tekeminen


Käsin tekeminen on mukavaa.
Carelian pies by own hands.

Sukkien kutominen olisi tätä kategoriaa. Myös kaikki muu omin käsin aikaansaatu luo jotain mielihyvää. Siksipä juuri ruoanlaittokin on niin mukavaa. Lumityötkin kuuluvat tähän sarjaan. Joku pieni pintaremontointikin olisi mukavaa, mutta ehkä kesällä sitten mökkiympäristössä tätä pääsee toteuttamaan. Talvella olisi juurikin tällaisille aktiviteeteille hyvä paikka, kun vaan on sopivat tilat tekemiseen. Työväenopistoillakin on kaikenlaisia kädentaitokursseja, kuten vaikka puutyöt, jossa ihmiset voivat sisätiloissa puuhailla talvisaikaan.











Rentoutuminen ja torkkuilu


Tunnelmaa kotona, rentoutumista.
Home atmosphere on candle lights.

Se, että vaan on ja katsoo esim. televisiota tai kuuntelee radiota, on hyväksi toisinaan. Ei tarvitse suorittaa mitään, vaan voi hyvällä omatunnolla olla vaan reporankana. Voi ottaa vaikka torkutkin, jos vähänkin silmät luppasee. Kaiken aktiviteetin vastapainoksi pitää olla tarpeeksi lepoa. Levossa ne lihaksetkin kasvavat. Ja aivot tarvitsevat riittävästi unta (unen aikana asiat loksahtelee muistiin ja paikoilleen), että ne toimivat paremmin. Laiskiainen ja koala ovat varmaan hyggeimpiä eläimiä maailmassa. Työpaikoillakin voi olla mahdollisuus välitorkkuihin, jos löytyy joku sohva, riippumatto tai vastaava taukopaikka. Nykyisin monissa firmoissakin on herätty siihen, että parhaat ideat syntyvät levossa ja rennossa ympäristössä.


Saunominen

Talvella on jotenkin extratärkeää päästä saunaan löylyttelemään monta kertaa viikossa. Lumisangollisen voi tuoda lauteille ja hieroa lunta vaikkapa rasittuneisiin jalkoihin. Veri lähtee kivasti kiertämään. Tunnelmaa voi luoda lisää valaistuksella ja löylytuoksuilla. Joku lämmin palju niin talvella kuin kesällä on saunan ohella kiva seurustelupaikka. Joillekin avantouinti on tärkeää, itse en ole siihen vielä ainakaan vihkiytynyt. Kesällä jonnekin viileään veteen hyppääminen saunasta on ihan mukavaa. Sellainen hidas tuntien kestävä sosiaalinen saunottelu on parhaimmillaan saunaan-veteen-ulos/terassille-kiertoa. Savusaunaan kun pääsee silloin tällöin, niin avot!


Myrskyillat


Myrskyn jälkihommia, ulkona.
After the snow storm, out again.

Tämäkään ei ainoastaan liity talveen, mutta myrskyn ravistellessa kattorakenteita ulkona voi sisällä syntyä erityistä tunnelmaa, jossa em. hyggeilyt korostuvat. Kaappeihin tulee yleensä etukäteen varattua kaikenlaista herkkua ja ruokaa ja lämmintä juomaa, kun tietää, ettei ulos ole asiaa. Usein ikkunan ulkopuolella heiluva lyhty kertoo, miten tuuli yltyy, kun sisällä voi nauttia olostaan vailla myrskyn vaikutuksia. Tietysti ei kukaan toivo, että puita alkaa kaatuilemaan tai kattoja irtoamaan, mutta myrskyilloissa on jotain viehätystä. Mökilläkin kesällä oli saunasta mukavaa katsella pimeällä salamointia, kun myrskyrintama pyyhkäisi hitaasti ylitse. Muutenkin kotona voisi olla aina jonkinlainen Hygge Emergency Pack, joka sisältää sopivasti kaikkea tarpeellista ja mukavaa pariksi päiväksi, jos vaikka sattuu flunssakin iskemään tms. Muistan muuten Australiassa yli vuosikymmen sitten, kun jouduimme viikoksi saarroksiin Whitsundaysille (suosittu lomakohde) tulvien katkaistua lähitiet. Tosin oli aikomus muutenkin siellä olla pari viikkoa, ettei tuo meidän aikatauluja haitannut. Nautittiin täysin siemauksin kotoilusta, vaikka monena päivänä vettä tuli vaakasuoraan, veneitä haaksirikkoutui, palmuja katkeili ja reppureissaajat valittivat, että ei pääse saaristoon veneilemään tai pois paikkakunnaltakaan. Ja sitten se vasta mukavalta tuntuikin, kun aurinko tuli viimein esiin, meri rauhoittui ja päästiin koralliriutalle.

Olisi varmaan paljon muitakin juttuja, jotka tekevät itse kullekin olon mukavaksi ja tuo nautintoa. Se voi olla lapsenlapset tai lemmikit, tai mitä tahansa. Joku lämmin pehmeä karvaturri siinä sohvalla vieresä voi olla aika rentouttava kaveri. Nämä asiat vaan nyt tuli omalta kohdalta mieleen. Näiden avulla sitä on tämä talvi taivallettu, eikä vielä ole talviangstia päässyt puskemaan päälle. Kevättä odotellessa 😉

Loppuun vielä Hygge-kirjasta määritelmää sopivalle tunnelmalle, Hyggemanifesti.
Hyggemanifesti (Meik Wikingin kirjasta).


Kommentit

  1. Nonni, sait ylipuhutuksi ;)

    Vielä pari viikkoa, ja sitten mekin ollaan siellä hyggeilemässä. Lumitöistä olen aina tykännyt, samoin remonttihommista, puutarhan hoidosta, kasvimaasta, puitten pilkkomisesta, puusaunan lämmittämisestä jne. Eiköhän mekin siellä selvitä, jos tekin olette selvinneet.

    Yritetään ehdottomasti nähdä, kunhan päästään Suomeen?

    Terkkuja!

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti saatte kaiken järkättyä (koiratkin) ja asuntokin löytyy. Ehdottomasti treffataan jossain kohtaa, kun löydätte asemapaikan. Kovasti tsemppiä muuttohommiin!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti