|
Maistelukierros Chandonissa. Tasting round on Chandon. |
|
Viinitila Yarra Valleyssä. Winery on Yarra Valley. |
|
Ruusujen väri kertoo viinilajista. Color of the roses revealing grapes. |
Oltiin sovittu emännän kanssa, että lähdetään ennen puolta
päivää Yarraan viinitilakierrokselle.
Hänelle oli työn puolesta mahdollista lähteä päiväksi tuonne. Jotenkin mukavaa,
että sai oppaan (autokyydistä puhumattakaan), joka tuntee viinitilat kuin omat
taskunsa. Heillä on tuttavapiirissä ollut tapana toisinaan poiketa
viinitiloille lounastamaan sunnuntaina. Matka Yarraan sisälti reiluja ylä- ja
alamäkiä. Jotenkin pelkästään niistä maalaismaisemista nautti. Alueella
laidunnetaan myös karjaa (mm. nautoja, lampaita, vuohia) sekä kasvatellaan
hedelmiä ja mansikoita. Juustojakin täällä tehdään, kiva niin, ja erityisneitsytoliiviöljytkin
(I love Finnish!) saa kotimaisina. Saavuttiin ensin Chandonin tilalle, joka on kyllä hienosti kuorruteltu trimmattuine
kasvineen meille vierailijoille. Jokaisen viiniköynnösrivin päässä on
ruusupuska, jonka väri kertoo, mitkä rypäleet on kyseessä. Rypäleet itsessään
on tumman punasinisiä, mutta viinin värit on sitten eri juttu, koska viinin
väri tulee nimenomaan kuoresta (valkoviinissä kuorta ei ole sisältynyt prosessiin).
Ja sitten asiaan, eli
viiniä saatiin huulten kostukkeeksi puoliympyräpöydällä, jonne sai tulla
maistelemaan 5 AUD hinnalla (3,5 e). Yleensä tiloilla voi maistella ilmaiseksi,
mutta näillä oli aika reilut maistiaisannokset ja kyseessähän oli enimmäkseen
skumppaa, jota shampanjaksikin kutsutaan emofirman Moet&Chandonin Ranskan tiloilla. Henkilökunta kallisteli pulloa
meidän tahtiin ja kertoi liukkaalla aussienkulla, mitä makuja löytyy ja mikä
viini on kyseessä, onneksi oli sama löpinä paperillakin (nimim. selvää
pässinlihaa). Meidän makurakkulat oli sitä mieltä, että kolme ensimmäistä
kuplivaa oli same-same, eli kuivakkaa ja pirskahtelevaa. Kuvattuja makuja oli
hankala löytää. Mutta meille sokerisuille maut parani loppua kohti, kun
maisteltiin Chardonnaytä ja etenkin se 6. maistilasi eli Pinor Noir - Shiraz
punainen skumppa oli aikas herkkua. Hintakin oli suorassa suhteessa sokerin
määrään, eli hyllyyn jäi nuo 32 AUDin pullot. Ehkä täällä Ausseissa tuo
hintahaitari vähän supistuu, kun on niin hyviä viinejä halvalla tarjolla.
Lounaspaikka oli upea sisä- ja ulkoterassi, josta näki viiniköynnöspellot,
jonkun kastelulammen ja upeita sinertäviä ympäröiviä vuoria. Tämä maisema on meille kuin Balin Ubudin
riisipellot: paikka, jonne vois vaikka asettua vähäksi aikaa rauhoittumaan.
|
Kiva pirssi, muttei meitin. Nice car, but not ours. |
Mielenkiintoisin
osuus koettiin vasta poislähtiessä. Katseltiin siinä puskassa kypsyviä
rypäleitä ja otettiin valokuvia, kunnes joku viirusilmäporukka (2 naista ja
pieni lapsi) tuli siihen kuvailemaan. Lapsi passitettiin pitelemään rypäleitä
käsissään pensasalueelle, johon ei saisi mennä. Lapsi siinä napsi suuhunsa
noita ei-kypsiä rypäleitä, kun mammansa räpsytti kameraa ja komenteli lasta eri
paikkoihin ja asentoihin. Emäntämme tokaisi heille, että siellä on kiellettyä
olla. Naiset katsoivat meitä jollain "me nyt voidaan tässä kuvailla, jos
halutaan" - ilmeellä, eivätkä kovasti noudattaneet kieltoja. Sitten he
lähtivät kohti parkkipaikkaa... Hetken päästä katsottiin, että lapsi oli siinä kulkureitin
sivussa trimmatulla nurmikolla housut kintussa, ja teki tarpeitaan. Voitte vaan
kuvitella mun ja muiden paikalla olijoiden paheksuvat ilmeet. Ei pysty vaan
käsittämään, miten joillain puuttuu
täysin joku häpy-geeni, ettei mitään hajua käytöstavoista.
|
Omistaja eli Dominique. The owner Dominique. |
|
Jutustelua Valentinen kanssa. Chatting with Valentine (waitress). |
|
"Kellarin ovi" tarkoittaa maistelupaikkaa. Cellar door means tasting available. |
Sitten suunnattiin seuraavaan kohteeseen, eli pienemmälle tilalle Dominique Portetille.
Emäntämme tuntee jonkun omistajan "serkunkaiman kummin", ja ilmoitti
sen henkilökunnalle (tuolla ei montaa asiakasta ollutkaan), halusi tavata omistajan. Sitten omistaja Domi pyrähti paikalle ja esittäytyi ja jossain
kohtaa tokaisi: "Eikös Suomi ole se
seuraava Euroopan maa konkurssissa?". Jotenkin leuka loksahti, että
mitäs se ranskis oikein horisee. Korjailtiin vähän käsitystä ja todettiin, että
joo säästöjä kyllä tarvitaan, mutta ei tässä nyt ihan konkassa olla, että on
monia Euroopan maita (mm. etelässä), jotka on enempi kuralla. Parempi
keskusteluanti tuli Valentine-nimiseltä nuorelta naiselta (tarjoilijana), joka
oli Suomi-fani ja ollutkin Jyväskylässä ja Kuusamossa ja haaveili pääsevänsä
taas koiravaljakoiden pariin jonnekin Lappiin. Ja kuulemma meillä on niiiin
upee luonto. Aina se on niin, että ruoho näyttää aidan takana vihreemmältä. Vaihdettiin
yhteystiedot, kun Juhan ex-työkaverilla sattuu olemaan joku
koiravaljakkobisnes, ja josko muutenkin voi helppiä Suomi-asioissa, tms.
|
Osterin lipittäjä. Oyster tasting. |
|
Missä elokuvassa sanottiin "Follow the white rabbit"? In what movie was this question asked? |
|
Tynnyrikokoelma. Barrel selection. |
Siitä sitten jo kivassa
päivähöpnässä vähän tankkaamaan ruokaa Innocent Bystander ravintola-bodegalle.
Näin viikolla on hyvä tuolla Yarrassa suihkia, kun viikonloput on kuulemma ihan
ruuhkaisia, myös täällä ravintolassa Healesvillessä. Kiva pikku kylä muuten.
Otetiinpa maistiksi parit osterit sitruunan kanssa. Jotenkin oli suussa sulavampaa
kuin muistipiirini rekisteröimät Shanghain nyrkin kokoiset kumiköntit (v2005
työreissulla). Merivedelle maistui lähinnä, mutta tulipa kokeiltua. Sitten
tilattiin yksi linssisalaatti ja vasikka-possupullia ja lammaspullia meille
kolmelle jakoon. Yllättävän täyttävä lunchhi. Ja piti maistella naapuritalon White Rabbit Breweryn pari Ale-olutta,
jotka eivät kyl olleet aleessa.
|
TarraWarra Estate. |
Olimme valmiita jatkamaan rundia TarraWarra Estatelle. Siellä on rakenteilla iso viinitunneli, jonne
tulee kaikenlaista konferenssitilaa yms. Tuo oli korkealla kummulla, upeet
näkymät yläterassilta. Just löivät ovet (klo 17) kiinni nenän eestä, joten jäätiin
lipomaan kieltä terassille. Viinitiloilla muuten on myös konsertteja, esim. Simply Redillä näytti olevan jossain
viinitilalla keikka, kun vilkuilin aiemmin keikkakalentereita täällä Osseissa.
Olis hienoo moinen.
Sitten käytiin vielä kiertelemässä Yering Station-historiallisella tilalla, jossa on myös Chateau
Yering Hotel. Hienot puitteet ja helikopterikenttä mm. hääjuhlien pitämiseen.
Edelleen suu kuivana lähdettiin sitten takaisin kohti Gleniä. Kauppakeskuksen
kautta himpeen, ja grillaamaan broileria ja syömään mango-feta-salaattia. Ja
minä tietysti huuhtelin Moscatolla ruoan alas ja Juhalle maistuu aina lemppis
Ale-olut Murphyn hyllystä. Emäntämme totesi tuossa, että "tähän voisi
tottua" eli että me kokkaillaan. Meillehän se sopii, että emäntä ei
sotkeennu ruokapuuhiin ja voimme laitella mieleistämme safkaa. Ja jos se
jollekin kelpaa, niin great. Mukavaa syödä välillä yhdessä ja höpötellä niitä
näitä. Huonenaapurimme ei ole näihin karkeloihin osallistunut, hän on vege
(tekee omat pikaruoat) eikä kovin seurankipee, ja eilenkin oli jonkun
mieskaverin luona yötä.
|
Meriruokaa kaupassa. Seafood available on store. |
|
Pakko ostaa, nimi on enne. Must buy, nomen est omen. |
Nyt sitten ollaankin tänään en-tee-mitään päivää kotosalla, kun
on sadepäivä sopivasti. Huomattiin eilen illalla, että lähibussimme 902 menee Chelsean rantakylään, jotta pääsisi suoralla
bussiyhteydellä rantsuunkin, kun ilmat taas kirkastuu loppuviikoksi. Eläköön
Myki-kortti, joka vapauttaa liikkumaan lähes minne vaan.
Kommentit
Lähetä kommentti