Aktiviteetit Perhentian saarilla

Relaa, älä tee mitään. 
Do nothing, relax. Mira beach.

Äkkiseltään tulee mieleen, että tällaisilla ”tuppusaarilla” ei ole paljonkaan muuta tekemistä kuin vedessä kelluminen, seurustelu ja ravinnon nauttiminen. Kuitenkin tarkemmin ajatellen täällä voi olla hyvinkin aktiivinen, eipä täällä varmaan muuten saksalaisiakaan kävisi näin paljoa kuin nyt käy. Itsekin välillä on pakko aktivoitua, ettei vatsakumpu pääse paisumaan liikaa, kuumuudesta huolimatta.

Vaeltelu Perhentian Kecilillä

Vaellusreitti Coral Bay-Fisherman village (trekking route).

Perhentian Kecilillä on useampia polkuja tai laatoitettuja kulkuväyliä, jos mielii vaeltaa viidakossa tai kukkuloilla. Meistä mukavin reitti on laatoitettu polku, joka lähtee Butterfly-mökeiltämme rantaa pitkin kohti Mira Beachiä ja Petani Beachin (etelän) kautta paikalliskylään (Fishermans village). Vaikka polku onkin viidakkopuiden varjossa koko matkan, niin silti hiki virtaa vuolaasti kosteudesta ja kuumuudesta johtuen. Ihan bikineissäkään ei viitsi vaeltaa, jos joku dengue-päivähyttynen sattuisi pistämään ihoon.  Emme onneksi montakaan moskiittoa nähneet, muurahaisia sitäkin enempi (ja termiitin pesiä). Melkein sandaaleissakin voi kylään vaeltaa (kuten suomalaistuttumme ekalla kerralla), mutta tennareissa mukavampaa. Matkalla on runsaasti portaita, isojakin ylä- ja alamäkiä. Ei sovi heikkopolvisille. Matkalla on ainakin 3 rantaa, joissa voi tarvittaessa pulahtaa uimaan tai kahdella niistä nauttimaan välipalaa rantaravintolaan. Suoraan ja kohtuureippaalla kävelyvauhdilla matka kylään Coral Bayltä kestää noin tunnin, vaikka matka on vain reilut 3 km. Hidastusta aiheuttaa myös Mira Beachin ja Petani Beachin väliset esteet eli kaatuneet puut, joita pitää kiertää ainakin kolmessa kohtaa. Tuolla välillä kuulimme hurjaa rasahtelua polun lähellä, pakko olla joku iso lisko tai apina, emme nähneet kuitenkaan, mikä se oli.

Parakkeja Rainforest beachin lähellä. 
Modest rooms next to Rainforest beach.

Alkumatkasta kuljetaan värikkäiden pienten parakkimökkien ohitse, jossa rannassa on laituri, josta pääsee kivoille koralleille vaikka snorklaamaan. Sitten kävellään teltta- ja leirintäalueen (Rainforest beach) ohi ja voi nähdä ison rakennustyömaan uusille huviloille. Itse Rainforest beach on hiljainen vähän kivinen rantapätkä. Sitten Mira Beachillä on ihania puumökkejä muutamia (hinnat 120-200 RM) ja mukava argentiinalaisen naisen pitämä ravintola. Yksi hienoimpia hiekkapoukamia, jossa palvelut. Uimiseen mainio paikka, suihkut ja vessakin löytyy parin kymmenen metrin päästä rinteestä.

Tulo Mira beachille.
Arriving Mira beach.


Petani beach.

Eteläisellä Petani Beachillä tulee vastaan ensin hintava Petani-ravintola, sitten alkeellisia Mari-Mari-hippimökkejä (hinta muuten tuplat meidän rinnemökkiin verrattuna) sekä lopulta tuossa isossa rantapoukamassa on valtava mökki- ja hotellikompleksi Alunan Resort. Äkkiä paikka näyttää luksukselta, ravintola toki on hienolla paikalla yläkerroksessa rannalla. Sitten kun jatketaan polkua ohi, ollaankin jo pian itäpuolella saarta ja välillä voi nähdä vilaukset Perhentian Besar-saaresta, joka makaa aina lähellä Kecilin itärannikkoa. Kylään tullessa käydään vähän korkeammalla ja laskeudutaan kohti puumökkinäkymää. 

Kylään tulo. Arriving to the village.

Koulu. School.

Moskeija kylässä.
Mosque (masjid) on Fishermans village.

Heti kylään saapuessamme nähtiin n. 1,5 m monitorilisko erään talon alla (taloista osa on nostettu paaluilla ylös). Ensi vaikutelma kylään tullessa on, että kiva pikku kylänen, kukot ja kanat tepastelee vastaan ja siistejä julkisia rakennuksiakin löytyy (kouluja pari, iso poliisitalo, klinikkakin ja tietysti valtava hieno moskeija). Jalkapallokenttä on rannassa ja hautausmaa keskellä kylää. Sitten bongasimme sekä slummimaista peltirouskoasumista sekä valtavan hienon huvilan, jonka edessä juteltiin paikallisten koululaistyttöjen kanssa vähän aikaa. Mukavaa näyttää kuvia Suomestakin, luulivat lunta suolaksi, mistäpä sitä voi tietää, jos ei lunta ole koskaan nähnyt. Puhuivat vähän englantiakin, ja minä vääntelin pari sanaa bahasa malesiaa (se kun on lähelle bahasa indonesiaa, jota osaan pikkasen jo).


Satama-alue. Village harbour.

Kylän satamassa on iso laiturialue, jossa makaa ruokakortteli ja monta ravintolaa. Oikein kiva paikka ruokailla veden päällä. Vesi on todella kirkasta ja syvääkin tässä satamassa. Selvästi huomaa, että kylän julkisivu on ns. kiillotettu satamasta tuleville. Reunoilla on rosoisempaa. Tervetulokyltti on satamasta tulijoille. Kylän pääraitilla on muutama kauppa, sukelluskeskus (Sealife…), se ruokakorttelin takapuoli ja yleinen wc (hinta 50 cnt tai 2 RM suihkusta). Seuravana voi bongata Siti Cafen, eli ihan suosittu "kaupunkikahvila" (HEH). Moskeija loistaa sataman suunnastakin ja jopa Besariltakin näkyy selvästi. Se on iso, eikä sinne ole asiaa kuin muslimeilla. Sattuukin alkamaan rukoushetki puolen päivän jälkeen. Ihmeteltiin miten hiljainen ääni. Hetken päästä joku vetää volyymit täysille, ja korvissa on pitelemistä, kun ollaan moskeijan vieressä kaatamassa aurinkorasvaa iholle. Siinä on joku majatalo, voipi olla unet ja rauha vähissä tuossa sijainnissa. Moskeijan imaami tai se rukousta lukeva vaikertaa siihen malliin, että pakko ottaa vähän nauhalle tuota ääntä muistoksi. Muutamia muslimimiehiä kulkee moskeijaan pitkissä kaavuissa ja koppalakeissa tai rätit päässä. Yhden naisenkin näen burkhassa laahustavan sinne. Jatketaan moskeijan takaa matkaa sillalle, joka on aikamoinen kaatopaikka ja joku slummirähjä on takana. Jotain kyltissä kielletään ankkuroitumasta veneellä siihen rantaan, koska siinä menee joku vesiputki…? Ylhäällä rinteessä näen valtavan vesitankin. Toivottavasti siinä putkessa ei ole reikiä, koska se putken vetopaikka on kertakaikkiaan haiseva vetinen ja roskainen… Tuosta sillalta alkaa ”virallinen polku” kohti Long Beachiä.

Siti cafe.

Vaatimaton mörskä. Modest house.

Tapasimme kylälaiturin ruokakortteleissa mökkialueemme kanadalaisen tytön, joka valitteli sääriään, että tuo kylän ja Long Beachin välinen vaelluspolku oli muuttunut urbaanista laattapolusta terävien puskien valtaamaksi poluksi, ja jalat olivat naarmuuntuneet pahasti. Muistimme, että suomalaiskaverimme valittivat samasta polusta, ettei se olut hyvä kulkureitti. Jotenpa jouduimme miettimään, otammeko venetaksin Coral Baylle (15 RM/nuppi) vai kävelemmekö takaisin. Sekunnin verran pohdimme myös, olisiko väärti ajaa 6 RM/nuppi venetaksireissu vastapäiselle Besarille Tuna Bayn rantaan, josta voi kävellä pohjoisempiin poukamiin ja sieltä taas ottaa venetaksi Long Beachille (10-15 RM/nuppi) ja kävellen takaisin Coral Baylle saaren läpi lyhintä tuttua reittiä. Vaihtoehtoja seikkailuun siis löytyy. Mutta tosiaan Lonkulle kylästä kävely vaatisi kukkulan kuninkaaksikin ryhtymistä (tämä saari on jotain 100m korkea). Sitten törmäsimme kylässä suomalaistyttöihin, ja menimmekin syömään laituriravintolaan, jonka jälkeen lähdimme paluumatkalle yhdessä kävelemään tuttua reittiä takaisin. Kyllä oli ihanaa päästä suihkuun mökillä, kun vaatteet olivat likomärät.

Tervetuloa. Welcome!

Saarella löytyy myös reittejä Coral Bayltä Tropicana Resortin kautta tuulimyllyille (tai Long Beachiltä reitti sinne 500m), jotka makaa tuossa aikalailla saaren keski-pohjoispäässä korkealla kukkulalla. Tuulimyllyiltä kulkee valtavan pitkä porrasreitti rantaan asti Long Beachin ja D’Lagoon Beachin väliin. Saksalaiset erityisesti tuntuvat nauttivan noista vaellusreiteistä. Tuolla voi joutua hikoilemaan tosi paljon, kun esim. portaat on suorassa auringossa.

Sitten D’Lagoonilta (siellä on mökkejä myös ja snorklauspaikka) pääsee polkua pitkin joko Turtle Beachille tai Adam and Eve Beachille, jotka ovat hienoja hiljaisia rantoja ja snorklauspaikkoja. Adam and Eve Beachiltä pääsee pikku polkua viereiselle upealle hiekkarannalle, jossa on myös mahtavat korallit snorklaamiseen. Turtle Beachin reitillä on kuulemma nähty hyökkäävä apina, joten pitkä keppi on aina hyvä kävellessä. Ehkä mahdollisten käärmeiden ja liskojenkin varalle. Joku väitti nähneensä jonkun kellertävän pythonin jossain metsässä eilen, tiedäpä häntä…

Snorklailu ja sukeltaminen

Sukelluskoulua rannalla Shari-Lan takana.
Diving school going on, back of Shari-La.

Nämä saaret ovat Aasian halvimpia sukelluspaikkoja. Open Water Diver-sukelluskurssin saa tällä hetkellä n. 200 eurolla (alle 1000 RM), ja yksi sukellus kustantaa 75 RM (15 e). Kecilillä pelkästään Coral Bayllä on 5 eri sukellusfirmaa, ja Long beachillä lisää sekä Besarilla. Sitten snorklausreissuja on tarjolla runsaasti, halvimmat puolen päivän reissut ovat 30 RM (6 e) ja kokopäivän reissut 40 RM (8 e) sisältäen välineet. Hauskaa sikäli, että usein välinevuokra on samaa luokkaa päiväksi. Tosin noissa snorklausreissuissa on se ”ongelma”, ettei ne kohteet ole välttämättä ne saarien parhaat korallit. Ehkä täällä myös vähän suojellaan niitä upeita korallikohteita venemassoilta, hyvä niin. Omatoimiseen snorklaukseen kanootin vuokraaminen (35 RM/pv, eli  7 e) on hyvä. Sillä pystyy melomaan Coral Bay-Turtle Beach välisen alueen (erityisesti hienot korallit on Romantic beach-Turtle beach välillä) hyvin päivän mittaan. Siellä löytyy n. 4-5 snorklauspaikkaa, joita vaellusosassakin mainitsin. 


Kolmen vuoden takaa kuvat veden alta.
GoPro picts taken 3 years ago. Snorkling is the thing to do here!

Romantic Beachin vieressä on siis hyvät korallit ja se on myös retki- ja sukelluskohde… Tosin retkeläiset snorklaa enempi rannan lähellä eikä ihan parhaassa kohdassa kallioiden vieressä. Rawa-saarellekin ja vierussaarille pääsee päiväreissulla, näkyy täältä Coral Bayltä tuo saari. Riuttahait ovat yleisiä näissä vesissä, jopa terassiltamme olen bongannut aamulla hain uimasta tuossa edessämme. Lisäksi löytyy eri rauskulajeja ja valtavia napoleon kaloja, merikäärmeitä sekä kilpikonniakin, plus tietysti muut tropiikin kalat. Sikäli sukeltajat ovat nyt raportoineet, että näkyvyys on ollut luokkaa jopa vain alle 10 m. Parhain näkyvyys on kuivalla kaudella pääsääntöisesti joka paikassa maailmaa, mutta huhtikuussakin on ollut huippunäkyvyyttä täällä luokkaa 20-30 m, kun olemme käyneet snorklaamassa. Snorklaten se on nytkin parempi, eli pintavesi on kirkkaampaa. Eli kyllä sen näkee, kun ihailee tuota merta jatkuvasti. 

Snorkling and diving sites.

Uimiseen paras paikka on Long Beach, kun on se täydellistä hiekkaa vaan, eikä mitään kiviä tai korallia. Coral Baylläkin on hyvä uida, ja suihku löytyy Senjan edestä. Lonkulla ei näy suihkupaikkaa.

Uintia Lonkulla. 
Swimming on Long beach.


Muut aktiviteetit

Elokuvailta ulkona. 
Free movies on Ombak.

Ilmaisia elokuvia näkee nyt Coral Bayn Ombak Resortin screeniltä, jossa ulkona on löhösohvia tarjolla ja ilmaiset popcornit. Elokuvat alkavat aina klo 19:30. Suosittua puuhaa.
Vesiurheilu: lähinnä surffi- tai body board-lautoja voi vuokrailla Long Beachillä. En nyt ihan surffimekaksi kutsuisi paikkaa, mutta jotain aaltoja on tuolla rannalla, joilla nyt body boardeilla voisi surffailla, tosin ne on hintavia eli pyydetään jopa 80 RM (17 e) päivältä. Mukamas jotain banaanivenettäkin on tarjolla, vaikken ole kyllä nyt nähnyt ketään semmoisessa puuhassa. Vesiskoottereista puhumattakaan. Hyvä niin.

Porukkaa melomassa.
Paddling is a nice activity here.

Melonta on suosittua, ja joko kanootteja tai kajakkeja on tarjolla runsaasti. Halpaa lystiä.
Venereissut Besar-, Kecil- ja Rawasaaret tai rantapoukamat tai kalastajakylä. Venetaksit vievät porukkaa paikasta toiseen, mutta takseilu on kallista, koska hinnoittelu on per henkilö eikä per vene. En tiedä, onko täällä tapana tehdä mitään privaatteja veneretkiä, mutta porukka pääsääntöisesti osallistuu snorklausretkille. Jos haluaa mennä vaikka Redang- tai Lang Tengah-saarille täältä, niin vaaditaan muistaakseni minimissään 5 henkeä per kohde, muuten ei vene lähde (hinta 70-100 RM/nuppi/suunta).

Seurustelu ihmisten kanssa on ilmaista! Täällä on helppoa tutustua ihmisiin. Long Beachillä voi nähdä tulishowta tai viettää iltaa rantamatoilla kynttilän valossa ja rantabaarissa, jossa musiikki raikaa aina n. klo 2:30 asti. Maaliskuussa avautui vasta tuo hupipuoli, kun sadekaudella paikat ovat kiinni. Sishoja eli vesipiippuja on tarjolla monissa paikoissa, me ei olla kokeiltu tuota, mutta ympäristössä tuoksut ovat hyviä. Coral Bayn Gems cafessa voi ottaa oluen auringonlaskua ihaillen ja vaihtaa pari sanaa tuttujen kanssa. Aurinko laskee näin maaliskuussa klo 19:15-19:30, aika sopivan mittainen päivä.

Kavereiden kanssa vaeltamassa.
You get lots of new friends on the island.

Riippumatossa riippuminen ja vaikkapa lukeminen on hyvä aktiviteetti täällä. Joillain rannoillakin on riippumattoja (esim. Shari-Lan takana tai Mira Beach-rannalla), jonne voi lösähtää makoilemaan, jos ei ole omaa mattoa ripustettavaksi esim. mökkiterassille.

Mökillä voi seurata gekkojen ja lepakoiden saalistusta, oravia ja vaikka silmiin osuvia liskoja. Eläintarhaan ei tartte mennä. 

Bongaa liskot!
Huge monitor lizzards come eating when rain behind Amelia.

Monitoriliskot herättää aina hämmästystä, kun niihin törmää. Yhden kerran olimme haavi auki, kun sateen alettua Amalian takapuskista alkoi tulla aina vaan lisää valtavia jopa yli 2m liskoja esiin. Laskimme yli kymmenen liskoa, jotka näyttivät ihan krokotiileilta. Niiden syljessä on myrkkyä ja ne on lapsia joskus lipaisseet, kertoi saarelainen nainen, jonka kanssa näkyä katseltiin. Usein sateella tulevat syömään jätteitä, kun ihmiset menee sisätiloihin. 

Pikku kisu vailla rapsutusta.
Little kitty needs attention.

Muutamia irtokissoja voi täällä rapsutella, koiria ei näy, koska muslimit eivät tykkää koirista. Hyttysten tappamista joutuu harrastamaan, mutta hyttysspiraalit pitävät hyttyset loitolla terassilta ja mökistä. Hyttysrasvaa on pakko hieroa jalkoihin illalla, ettei joudu purruksi. Täällä ei ole hiekkakärpäsiä, mutta jollain Malesian saarilla ne voi olla vitsauksena näihin aikoihin. Meille eräs saksalainenkin kertoi tästä Tioman saarilla olleesta riesasta. Jalat on monella mennyt täysin paukamille.

Sellaista täällä paratiisisaarilla. Besarilla on enempi lapsiperheitä, emmekä tiedä, mitä siellä puuhataan ja onko siellä esim. vaellusreittejä muuta kuin rantojen välillä. Ainakin PIR:ltä (Perhentian Island Resort) pääsee polkua Coral Viewille ja siitä eteenpäin Tuna Baylle eli seuraavalle rannalle, jne. Snorklauspaikkoja on muutamia Besarilla lännessä ja etelässä. Kartta kertokoon.

Kommentit