Naxoksen länsirannat
Naxoksen länsirannat
Orkos-ranta, minusta upein. Orkos beach on Mikri Vigla, the most beautiful (IMO).
|
Tuossa edellisessä postauksessa mainitsin jo kaupunkirannan Agios Georgios, Apollonin temppelirannan ja Grottan. Jatketaan settiä etelämmäksi.
Agios Prokopios ja Agia Anna
Parempaa Seppälää on tarjolla tanorektikoille ja vesieläimille kauempana citystä, eli 5-7 km päässä. Bussilla pääsee tai omin kyydein kunnon rantsuihin. Agios Prokopios on lähimpänä, tuo kuva ei tee oikeutta rannalle. Hieno karkean simpukkainen rantsu sinisen kirkkaine vesineen on aika rauhaisa. Vesi syvenee nopeammin kuin monilla muilla rannoilla. Se luo hienoja sinisävyjä. Joitain ravintoloita löytyy Agia Annan päädystä. Laajaa rantaa kaaripoukamana. Suurin osa rantaa on hyvin autenttista vailla palveluita (pohjoispääty). Pohjoistuulellakin kivan tyyni. Pieni väli on ennen Agia Annan rantojen alkua.
Agia Anna on ollut yksi lempirantamme, myös asuinpaikkana kesäaikaan. Oikein ihania huoneistoja merinäkymin on tarjolla ja tasokkaasti sisustettuja löhökahviloita loikoiluun ja uintiin rannalla. Nyt siellä on vähän hiljaisempaa toukokuussa vielä, ja ravintolat tuntuu kunnolla avautuvan kesäkuussa. Agia Annassa on hyvin monimuotoisia rantoja. Ensin on perushiekkarantaa, sitten laituri ja sen jälkeen pieni hiekkainen poukama ennenkuin ranta saa valtavia kiviä ja kallioita kehyksekseen. Korkealla kalliolla on hieno valkoinen kappeli. Siellä on myös kivi, joka muistuttaa haita, ja on maalattukin haikuvioilla ja tehty kiviset torahampaat. Kesäsesonkina täällä on pyörinyt kaikenlaisia Rolex-kauppiaita ja aasialaisia hierojia. Nyt näimme vain muutaman hierojan etsimässä asiakkaita sähköpyörillä ajaen. Kaupunkirannalla tulee näitä todennäköisesti myös näkemään kesäaikaan.
Maragas ja Plaka
Plakalle päin mentäessä tie hiekkaistuu ja kuoppaantuu, ja Agia Annan jälkeen on Maragasin alue, tunnettu nakuilijoiden alueena. Kappelikalliolta alkaa tuo alastomien paratiisi. Kallioita ja hiekkadyynejä. Kiva pieni suojaisa poukama ja sen jälkeen pitkää rantaa, joka muuttuu jossain kohtaa Plakaksi. Hiekkasärkkien keskellä puskien välissä kulkee puinen kävelyreitti näppärästi. Nakurannan dyynien jälkeen on yksi mukava kreikkalaisravintola Paradiso rantahiekalla havupuun katveessa perus tavernatuolein. Eteenpäin ajettaessa tulee vastaan Manolis-rantataverna, jossa on hyvät perinneruoat ja hienot merimaisemat. Olikin kiva pulahtaa 22 C veteen tavernan viereisiltä rantatuoleilta. Siihen päälle Juha veti pienet nokoset. Hiilihydraatit (giuvetsi, kreikkalainen pastaryyni) todellakin pistää väsyttämään. Vesi on täälläkin aivan kristallin kirkasta ja pohja hienoa hiekkaa. Ideaaleja uimarantoja. Tosin lapsille ranta syvenee liiankin nopeasti. Hiekkaa tänne saarelle tulee kopa Saharalta. Autot ja terassit on keväisin hiekkapölyssä, aika putsaaminen.
Siitä kun jatkaa Plakan suuntaan, voi törmätä esim. Yazoo-kahvilaan ja viereiseen Peppermint-pool bariin, jossa voi pulahtaa altaaseen ja nauttia edullisia ja hyviä drinkkejä. Plakan ranta on pitkä ja rauhaisa, hienohiekkainen. Palveluita ei kauheasti ole tyrkyllä. Tosin Petrino tavernoineen ja rantakoristuksineen (mm. veneen jäänteitä) on todella hieno kokonaisuus ja suosittu ruokapaikka. Leirintäalue löytyy vierestä ja suuri Plaza Beach Resort. Siitä voi rantaa pitkin jatkaa edelleen Plaka-poukamaan asti. Sitten pian pusikoiden takaa alkaakin Mikri Viglan upea ranta-alue. Täällä voi siis kävellä tai juosta rantaa pitkin suunnilleen Prokopioksesta tänne asti, useita kilometrejä.
Mikri Vigla ja Orkos beach
Mikri Viglan palveluita. Services on Mikri Vigla. |
Ennen Mikri Viglaakin pääsee pulahtamaan (Plakan pääty).
Plaka south end before Mikri Vigla, nice swim area.
|
Postauksen ensimmäisen kuvan Orkos beach on tunnettu kite surfing- ja wind surfing-kohteena tuulien vuoksi. Nyt kyllä oli hyvin hiljaista, eivätkä tuulet sattuneet olemaan suotuisia. Ranta hohkaa jo Plakan suunnalle valkoisenaan. Hiekkaa on poukamassa laajalti, ja supermarket ja pari ravintolaa löytyy. Tällaisia ideaalisia hiekkapohjaisia uimarantoja täällä riittää lähes koko länsirannan mitalla. Ihan minne asti vaan autolla ajaa, niin toinen toistaan hienompia ja eri tyyppisiä rantoja seuraa. Tämä ranta on mielestäni Naxoksen kaunein ainakin vesi-hiekkarantayhdistelmänä.
Kastrakin puoli ja Glyfada
Mikri Viglan niemekkeen jälkeen ranta jatkuu Mikri Vigla beach nimellä. Pohjoispäässä on luonteikasta kalliota ja harmaan vaaleaa hiekkarantaa. Meriruohoa oli huuhtoutunut runsaasti Mikri Vigla Tavernan edustalle. Paikkaa vielä laiteltiin sesonkia varten kuntoon. Paljon kallioista pohjaa, joka luo rantaan luonnon uima-altaita. Nakuja alkaa taas näkymään näillä rannoilla. Sitten onkin enää mahdotonta löytää rantapalveluita ainakaan hiekan tuntumasta, kun mennään etelämmäksi. Toki kauppoja ja ravintoloita on muutama maantien varressa. Ranta jatkuu Kastraki beachin nimellä.
Hiekkarantsua. Sandy Glyfada beach. |
Glyfada, mahtava uimaranta. Glyfada's great swimming beach.
|
Glyfada jatkaa Kastrakin jälkeen. Tien ja rannan väliin mahtuu aika lannan hajuinen suolavesilammikko. Tämmöisiä lammikoita on saarella lukuisia länsipuolella saarta, mm. lentokentän kulmalla ja Agios Prokopioksen takana. Kuitenkin lammen toisella puolen on upea hiekkaranta ja taivaallinen uimapaikka. Ja mahdollisesti lisää nakuja. Hienot näkymät Alikon kansallispuiston suuntaan.
Alikon luonnonpuisto
Tämä näkyy vihreänä länttinä kartalla. Ei tämä nyt mitään metsää ole, vaan kuivaa vihreää pusikkoa havukasveineen ja kanervineen sekä hiekkadyyneineen. Glyfadan puolella on korkeaa hiekkatörmää, myös punertavaa tomuhiekkaa. Siitä laaja niemeke jatkaa puskaisena ja kallioisena eteenpäin. Myös valtavia kiviraunioita (rakennuksia) näkyy todella useita. Kuin joku hillitön autio kompleksi koko alue.
Aliko beachin eli etelän puolella on upea osin kivinen rantapoukama, jossa on myös mainiota uida, eritoten pohjoistuulella. Rannalta näkee Iraklian ja Ioksen saarelle, kun taas muilta länsirannoilta näkyy Paros. Tänne asti näyttää menevän paikallisbussit pysäkeistä päätellen. Tiedäpä sitten milloin alkaa ja kuinka usein liikennöi.
Todellakin Naxoksen länsipuolen rannat on hienot, itäpuolella ei juurikaan ole uimarantoja, ainakaan hienoja ja hiekkaisia. Joitain pieniä usein kivisiä tai kallioisia poukamia on. Lähisaarilta Koufonissilla on käsittämättömän hienoja kallio- ja luolarantoja ja saariston kaunein "cityranta". Veikkaan kyllä, että Naxoksen hiekkarannat on Kreikan saariston kauneimpia, ja helposti tavisten päästävissä maateitse.
Kommentit
Lähetä kommentti