Australian reissun tiivistelmää, infoa lomalaisellekin


Aurinkoo, merta... Sun and the sea. Semaphore beach.

Nyt on mennyt yli 450 päivää reissussa Bali-Kuala-Lumpur-startti ja välipiipahdus Balilla mukaan lukien. Aika tuntuu pitkältä, kun edellinen reissuennätys on ollut 273 päivää. Nyt on kuitenkin niistä ajoista otettu opiksi, eikä ole juostu samaan tahtiin paikasta toiseen. Hyvinä asettumiskokemuksina toimivat Melbourne ja Gold Coast useamman kuukauden ajalta. Nyt sitten on nähty muutamia eri osavaltioita, jos ei nyt ihan kunnolla kaluttu, mutta ainakin jonkin verran. Tässä vähän tiivistelmää, miltä on tuntunut eri puolilla Australiaa ja mitkä on kokonaisuudessaan fiilikset. Kuvat on muuten SA-osavaltiosta...

Adele on Adelaide Oval, Skyfall.

Victoria (mm. Melbourne)

Melbournessa on hurahtanut Noin 5 kk parissa osassa. Talvea kylmäkallet lähtivät pakoon viime toukokuussa Queenslandiin ja palasivat uudeksi vuodeksi. Melbournessa kesä on oivallisen hienoa aikaa ja kaupungissa ei pääse tylsistymään. Lähihuudiloillakin 100 km säteellä riittää kaikkea nähtävää. Melbourne on eittämättä yksi maailman parhaista paikoista asua ja tehdä töitä. Moni aussi kyllä sanoo, että lomalle kannattaisi Australiassa mennä muualle... Riippuu toki loman pituudesta ja siitä, mitä lomaltaan odottaa. Melbournesta etelään Phillipin lahden rannoilla ja Morningtonin niemimaalla on rantaa toisensa perään. Ihan hienojakin rantoja on, mutta erityisesti kesäviikonloppuisin ne ovat ruuhkaisia. Melbournelaiset ovat kiireisiä, mutta kauempana esikaupungeissa ehditään myös juttelemaan naapureiden kanssa. Suomalaisille on vireimmät piirit Melbournessa, olemme Facebookin Suomifoorumeissa seuranneet eri kaupunkien sosiaalista elämää. Tämä on ollut meille reissulaisille piristysruiske, koska kahdestaan ei jaksa ihan koko aikaansa viettää tapaamatta muita ihmisiä. Melbournesta on saatu useita ystäviä, mikä on ollut meille kullanarvoista.

Viikonloppuisin voi paeta pakokaasuja ja hässäkkää vaikka eteläiseen Wilson Promontoryn kansallispuistoon, Dandenongille porraskävelemään, Great Ocean Roadille, Grampiansin kansallispuistoon tai Daylesfordiin ja Macedon Mountille. Viinitiloja mm. Yarra Valleyssä ei kannata jättää väliin. Kaupungissa raikasta ilmaa voi hakea Botanical Gardenista.

Cityjen hyvä puoli yleisesti on keikkatarjonta (esim. St Kilda Palais Theatre, Corner Hotel), taide/kulttuuri (National Gallery of Victoria, Komediafestarit maaliskuu), urheilutapahtumat (Aussiavoimet, F1, Aussifutis,...) ja muut tapahtumat ja vaikka akvaario keskustassa. Isommissa cityissä kuitenkin on pitkät etäisyydet, ja kauempaa esikaupungeista cityyn pääseminen voi viedä aikaa helposti tunninkin. Keskustoissa asuminen voi tulla kalliiksi. Onneksi julkinen liikenne on mainio.

Maaseutua, kuin paluu menneeseen. Back to the past on the countryside. Murray Bridge.

South Australia (mm. Adelaide)

Tämä osavaltio yllätti meidät täysin. Jotkut ovat haukkuneet, että Adelaide on tylsä, eikä siellä ole mitään. Meistä Adelaide on sopivan kokoinen, historiallinen ja kaunis sekä läheiset (Semaphore-Henley-Glenelg) ja eritoten kauemmat (Noarlunga-Maslin) ranta-alueet ja viinilaaksot (Barossa ja McLaren Vale) hienoja. Myös kukkulat (Adelaide Hills, ja saksalaistyylinen kylä Hahndorf) tuovat mukavaa lisuketta maisemiin. Etäisyydet kaikkialle edellämainittuihin ovat lyhyitä. Kalastajille ja ravustajille riittää antia eri niemimailla. Ihmiset ovat todella mukavia, maalaismeininkiä selkeästi. Itse cityssä riittää kesäaikaan tapahtumia (Festival state-osavaltioksi kutsutaan), kuten muissakin kaupungeissa. Adelaidessa tuntui, että ihmisten kirjo on jotenkin laajempi kuin muualla meidän käymissä kaupungeissa. On rokkareita, hippejä, punkkkareita, ja eri rotuisia/värisiä ihmisiä. Queenslandissa tuntui olevan monotoonisin vakioasujaimisto siinä suhteessa. Adelaiden alueella toimii sekä bussit, junat että ratikat, joilla pääsee mm. rannoille. Ei kokemusta.

Ajoretkiä voi tehdä vaikka Victor Harboriin ja sen läheiseen eläinpuistoon, jossa pääsee rapsuttelemaan koaloita. Robe oli yksi suosikkipaikkamme SA:ssa, ja sen matkan varrella on mielenkiintoinen kansallispuisto Coorong, jossa löytyy mm. suolajärviä ja pitkiä autioita rantadyynistöjä.

SAlaiset kehuvat itseään hyviksi kansalaisiksi, jotka eivät ole niinkään Englannista 1800-luvulla karkoitettujen vankien jälkeläisiä, kuin tasmanialaiset ja newsouthwaleslaiset, yms. Tänne alueelle tulivat Euroopasta ahkerat duunarit aikanaan. No ehkä vähän muitakin...

Sunsets... Auringonlaskut...Robe.

Queensland (mm. Brisbane, Sunshine Coast ja Gold Coast)

Brisbanessa olimme vain viikon, josta jäi sinänsä ihan hyvä kuva viehättävästä kaupungista joen varressa, jossa julkinen liikenne toimii ihan ok Sunshine Coastille ja Gold Coastille asti (!). Aika tiivis city (tuntui pieneltä Melbsin jälkeen), jossa ilmasto on aika ideaali. Merta jos kaipaa, niin Brissystä on kymmeniä kilometrejä merenrannalle, ja lähinnä he viikonloppulomailevat läheisillä saarilla tai Sunshine Coastin tai Gold Coastin lomakylissä. Luonnonpuistot (mm. Springbrook, Lamington, Mount Tamborine) lähistöllä ovat mukava lisuke kaupunkityyliselle elämälle. Ihmiset ovat todella rentoja erityisesti kaupungin ulkopuolella, ja useat muuttavat tänne rannikolle kaupungeista eläköitymään. Kuin Florida monille jenkeille. Meistä tuntui koko ajan kuin elettäisiin 80-90-lukua, niin huonekalujen, musiikin kuin monen muunkin asian vuoksi. Ei hullumpaa!
Talviaikaan (Euroopan kesä) on kuivempaa ja ideaalista lomailuaikaa. Täkäläinen sesonki osuu kesäaikaan (joulusta eteenpäin). Kannattaa välttää, koska hinnat voivat pompata rutkasti monissa resorteissa. Queenslandissa tuntuu olevan edullisinta lomailla. Mitä isompi city, sitä kalliimpaa, kuten monissa muissakin maissa.

Rennoille tyypeille voi suositella käyntiä Eumundi-markkinoilla ja Noosan surffikylässä, eli Sunshine Coastin yläpäässä. Ja tietysti hiekkasaari Frazer Island on aika speciaali paikka dingoineen ja järvineen (jossa emme vielä ole käyneet), sekä Noosasta kohti Cairnsiä pienet rantakyläset. Cairnsin pohjoispuolella on Port Douglas (hienostoväen lomakohde) ja Daintreen upea trooppinen sademetsäpuisto ja hienoja rantoja. Eikä Great Barrier Reefiä sovi unohtaa. Sinne pääsee parhaiten Cairnsistä tai Whitsundayn saarien kautta eli Airlie Beachiltä, joka oli muuten aika kiva pieni rantakylä (viihdyimme yli 10v sitten toista viikkoa siellä). Yksi mielessä pidettävä juttu on, että ajomatka Brissy-Cairns on n. 1700 km!

Queenslandissa vuorokauden pituus on aika vakio ympäri vuoden. Harmillisen aikaisin tulee pimeää (klo 18-19 välillä), ja monet paikalliset menevät nukkumaan jo klo 20-21 ja heräävät auringonnousun aikaan. Ero tuntui huomattavalta, kun siirryimme sieltä Melbournen kesään, jossa aurinko mollotti vielä klo 21 jälkeenkin taivaalla.


New South Wales

Tällä reissulla emme käyneet Sydneyssä tai laajemmalti New South Walesissa, ainoastaan Byron Bayssä, joka oli rento hippimäinen pieni paikka, idylliset majakkamaastot. Sydney on tietysti (reilun 10v takaiselta reissulta) ihan legendaarinen kaupunki oopperataloineen ja satamasiltoineen. Unohtamassa rantoja Bondi ja Manley. Läheinen Blue Mountains (Katoomba eritoten) on myös ehdottomasti must-see-kohde, jos huudeilla liikkuu.

Shopping from the car on drive-in liquor store. Alko-ostoksia suoran autosta.

Western Australia (mm. Perth)

Aussireissumme päättyi Wessiin, jossa majailimme reilun kuukauden Scarboroughissa Perthin rantakaupunginosassa. Wessissä on Scarboroungin alueen lisäksi todella upeita rantoja (paljon hiekkaa ja kallioitakin), erityisesti satojen kilometrien päässä Perthistä on rauhaisia pitkiä valkohiekkaisia rantoja ja autiomaata. Mielenkiintoinen päiväretki oli Pinnacle-autiomaahan, ja matkalla näki niin valkoisia isoja hiekkadyynejä kuin upeita paratiisirantoja (mm. Wanagarren luonnonpuisto). Surffareille alue sopii hyvin ja kite-boardareille. 

Lähellä cityä pohjoista rantaa pitkin löytyy satama-alueita vaikka sunnuntain viettoon eli Hillary's Boat HarbourMindarie Marina ja Yanchep-lagoon.

Kauempana etelän puolella, kuten Margaret Riverillä, ei käyty, vaan pittoreski Fremantle oli eteläisin vierailukohde. Panimoita ja vanhoja rakennuksia, ei mikään varsinainen rantakohde.

City oli meistä vähän booring, mutta Kings Parkista oli upeat näköalat. Parasta antia kaupungissa oli Leedervillen Oxford Streetin ravintola-alue. Kelit on lämpöisemmät kuin etelän aussikaupungeissa. Talviaika (eritoten kesä-elokuu) on silti viileää. Paljon kaivosbuumin uusrikkaita. Siihen aikaan parhaat kelit löytyy Queenslandista. Alue ei ole kalliimpi kuin Melbourne, vaikka niin väitetään. Kaivosbuumi ja asuntohinnat on laskemaan päin.

Ihan pohjoisessa Wessissä on myös koralliriutta Ningaloo Reef, jossa voi nähdä valashaita. Broome on yksi tunnettu sukelluskaupunki lähellä. Ihan Kimberleyhin asti riittää kyllä upeita luonnonpuistoja kallioineen ja vesistöineen. Vain mitä kavereilta on kokemusta täältä asti...

Jälleen hyvä pitää mielessä, että Wessissä autoilussa palaa satoja kilometrejä helposti, kun etäisyydet ovat todella isoja, puhumattakaan, että sinne ajaisi muusta osavaltiosta.


Se punainen kivi keskellä Aussilaa (Uluru, Ayers Rock)

Vaikka emme täällä ole käyneetkään, niin lisätään nyt pari sanaa, kun se on suosittu turrekohde. Ensinnäkin autolla tänne menoa ei voi suositella, koska etäisyydet, kuumuus, autiomaa, ja omien vesien kantotarve ja satelliittipuhelintarve autoilussa (ei matkalla kuuluvuutta), jne. Usein otetaan lento Alice Springsiin (320 km päässä) ja sieltä sitten retkeillään kivelle muutaman päivän reissuja. Se on abojen vanha pyhä kivimuodostelma ja (uusi info!) nyt lokakuussa 2019 on ilmeisesti tullut voimaan vuorelle kiipeilykielto, eli sinne päälle ei enää ole kävelemistä (kuolemantapauksiakin on ollut kuumuuden vuoksi).

Huomioitavaa

Eri osavaltioissa on jenkkilän tyyliin omia lakeja ja käytäntöjä. Autoilun suhteen jotkut osavaltiot vaativat kansainvälisen ajokortin ja jotkut eivät (eri asia, tarkistavatko esim. vuokratessa). Jos vuokraat auton, niin kannattaa tarkistaa, että on ok vaihtaa osavaltiota/palauttaa eri paikkaan. Ja rajan ylityksessä ainakin SA/WA ei saa kuljetella elintarvikkeita autossa, jne.Terveydenhuollossa on eroja, mm. ambulanssikuljetus voi kuulua hintaan tai sitten tarvitset eri vakuutuksen, ELLEI sinulla ole kansainvälistä matkavakuutusta, eli että olet vain Aussien medicare-kortin varassa (WHlaiset, PRt tai pitkän turreviisumin omaavat). Suomen passilla saat aina terveydenhoitoa sairaaloissa hädässä, Aussi-Suomi-sopimus takaa sen. Kaupoissa muovipussi voi kuulua hintaan tai olla kuulumatta (SA), ja esmes. pullopantti on käytössä vain SA:ssa.


Miten helppoa on integroitua Australiaan?

Monet valittavat täällä isosta byrokratiasta, meille se ei ainakaan vielä ole mitenkään näkynyt. Pankissa tarvitsi vain käydä tili avaamassa Commonwealthiin (olisi voinut netissäkin avata), ja Centrelinkissä Medicare-kortti hommaamassa. Medicare-korttia vilauttamalla selviää julkisesta terveyshuollosta. Rahansiirrot Suomesta on hoituneet Transferwisen nettisovelluksella jopa päivässä. Puhelinliittymät Vodafonelta on ostettu ekan SIMin jälkeen netistä (prepaid) kuukausittain tai 3 kuukauden paketissa. Ambulanssivakuutus otettiin Medibankista netin kautta. Emme ole edes joutuneet "pistebingon" uhreiksi, että olisi vaadittu useita henkilötodistuksia tms. Se tulee eteen ainakin, jos vuokraa esim. asunnon yli 6 kk sopparilla. Yksi jännä juttu täällä on ollut, että illalla kymmenen jälkeen ihmisten henkkarit vaaditaan (ikään katsomatta) joihinkin ravintoloihin mennessä ja kuvaavat kameralla naaman talteen. Yhden kerran kun noudin postipaketin, niin olisi haluttu nähdä joku muu samaan osoitteeseen minulle lähetetty posti (esim. kirje/lasku), mutta kun selitin, että olimme vasta muuttaneet, niin eivät sitten vaatineet, kun näytin vain passini.

Olemme havainneet, että australialaisiin on helppo tutustua, mutta pysyvien ystävien saaminen on todella vaikeaa. Sitä ovat myös sanoneet useat täällä asuvat tuttavamme. Muutoinkin meistä näyttää, että maahanmuuttajat viihtyvät eniten omiensa seurassa. Tämä vain tällä vuoden kokemuksella, kun ei ole asunut pysyvästi (yli 6 kk) missään, eikä ollut työelämässäkään mukana. Työelämästä eli pomoista ja työkavereista on kuullut monenlaisia juttuja. En lähde enempää ruotimaan näitä, koska tietysti kokemukset vaihtelevat firmojen ja ihmisten mukaan.

Lapsiperheille tulee kalliiksi lasten hoito kodin ulkopuolella sekä lasten koulutus. Meillä ei sikäli näitä huolia ole, mutta toteanpa vain. Ei ihme, että AuPairit on suosittuja, kun usein taskurahaa ja asumista vastaan hoitavat lapsia.

Roben puskarantaa. Bush beach on Robe.

Miltä nyt tuntuu?

Jotenkin nyt, kun on ollut vielä viimeisen kuukauden tien päällä, tuntuu vähän matkaväsymystä, tunteet vaihtelevat. Alkuperäinen idea oli tulla sapattivuodelle tänne takaisin jo jokunen vuosi sitten, edellisen 2 kk oleskelumme jälkeen (v2008). Siitä ajatus kehittyi loppua kohti niin, että koestetaan Australia mahdollisen pysyvän asumisen maana. Australia tuntuu hyvin lintukodolta, kuin Truman Showssa eläisi suurimman osan aikaa. Ilmat on meillä olleet kuin morsian. Ihmisillä menee pääosin hyvin ja valtion raha näkyy mm. julkisilla paikoillakin eri muodossaan (siisteys, yleiset vessat/BBQt, luonnonpuistojen varustelut, yms.). On täälläkin omat lieveilmiötkin (mm. huumeet, peliriippuvuus, alkoholi), mutta ne tuntuvat hyvin pieniltä, kun vertaa Euroopan tilanteeseen. Uutisista näkee välillä, miten Euroopassa kiehuu, ja pakolaistilanne ja kaikenlaiset iskut ovat kärjistäneet tunteita useissa maissa. Suomessa yleinen tilanne on myös aika tulenarka (mm. hallitus).

Työviisumien saanti Australiaan on tiukentunut entisestään. Skill-listat (SOL-listan nimellä immigration-sivustoilla) hallitsevat yhä enemmän maihin tulevia työntekijöitä ja pistevaatimukset ovat joiltain osin nousseet ammatteihin/osavaltioihin, joihin on tunkua esim. Aasiasta. Working Holiday-nuoria seuratessa myös tuntuu, että Australia on keksinyt oivan halpatyövoiman. Toki he voivat saada oikeaa kunnon palkkaakin, jos vielä on ammattitaitoa ja kokemusta ennestään, mutta liian usein on kuullut ikäviä juttuja etenkin farmitöistä maaseudulla (suoranaisia huijareitakin työnantajina). He saavat siis olla tarkkana. Onneksi on Suomifoorumit, joissa välittää infoa. Silti voi sanoa, että WH tekee nuorille hyvää, kasvattaa ja antaa kokemuksia. Ausseja ei saa töihin farmeille (outbackiin) poimintahommiin, joten WH-nuoret ovat kullan arvoisia. 3 kk/88 pv antavat panostaan farmeilla toisen vuoden viisumin saamiseksi.

Olemme kuitenkin tällä haavaa tulleet tulokseen, ettei Australia tule olemaan meille pysyvä asuinpaikka, vaan suuntaamme takaisin Eurooppaan. Mahdollisesti tänne voi tulla turistiviisumilla lämmittelemään tms. myöhemminkin. Alunperin ajateltiin, että Melbournen alue voisi olla meille sopiva, mutta talven kylmyys yllätti meidät. Nyt sitten emme voi kuvitella asuvamme Victoriassa. Jos olisi Queenslandin ilmasto siellä, niin ehkä sitten, EHKÄ... Kun sitten ensi kesänä palaamme Eurooppaan, on mielenkiintoista nähdä, miltä se tuntuu tämän reilun vuoden jälkeen. Sitten voi peilata kokemuksiaan tarkemmin. Euroopassa hienoa on lyhyet etäisyydet ja kulttuurit ja historia. Etäisyydet tulevat useille täällä lomaileville yllätyksenä, Australia kun on Euroopan kokoinen. Rakennusten kauneuden täällä on korvannut luonnon upeus. Meistä kuulostaa usein siltä, että monet nuoret täällä haluaisivat Eurooppaan joko lomalle tai asumaan, Englanti on yksi muuttokohde nuorilla. Täällä voi tuntea olevansa eristynyt muusta maailmasta, näin meille on sanottu moneen kertaan. Vanhemmat ihmiset täällä tykkäävät kiertää maata asuntovaunuilla/autoilla ja kaikki eivät niinkään ulkomailla lomaile.

Minikeittiö mökissä. Clamper life on Robe Discovery Park.

Tämä viime kuukauden matkustelu on alkanut väsyttää, kun koko ajan miettii, mistä kohtuuhintainen asunto seuraaviksi öiksi ja jatketaanko autovuokraa, vai ollaanko valmiita palaamaan Melbourneen hetkeksi. Ja minne sitten siitä jatketaan. Ihan skitsofreeninen olo, kun toisaalta haluaisi rauhoittua jonnekin ja toisaalta tekisi mieli nähdä lisää. Auton kanssa vallitsee jännä vapaus, kun voi aina vaan heittää kamat peräkonttiin ja vaihtaa maisemaa, kun siltä tuntuu. Joka tapauksessa joskus saattaa pienikin vastoinkäyminen rassata. Se voi olla ihan joku pienikin asia, kuten toimimaton purkinavaaja, kaukosäädin, ruostunut vedenkeitin, huono sänky tai äänekäs naapurusto. Pääsääntöisesti ei uskalla luottaa täkäläisiin ihmisiin aukottomasti, pitää koko ajan olla varuillaan. Kuitenkin Euroopassa ja Aasiassa huijataan ihmisiä, sitä emme täällä ole kokeneet. Maksimissaan muutamia valkoisia valheita ja epäloogisuutta.

On hyvin tottunut olemaan koko ajan aurinkoisessa ja lämpimässä ilmanalassa. Se on itsestään selvyys ollut jo vuoden. Tämän jos voisi viedä pussissa mukanaan Eurooppaan, niin kyllä olisin onnellinen.

Varo kenguruita! Be ware of kangaroos! Coorong national park road B1.

Minne lomalainen voi suunnata Australiassa?

Jos odottaa rantaelämää ja surffausta ja haluaa ottaa rennosti, voi suositella enempi itärannikkoa Queenslandissa Euroopan kesäkuukausina (touko-syyskuu). En lähtisi silloin eteläiselle puoliskolle Australiaa, koska herkkähipiäisemmät palelevat sisätiloissa (eristys ja lämmitys pääosin huonoja), kun lämpötilat voivat olla 0-10 C välillä. Euroopan talviaikaan (joulu-maaliskuu) taas eteläinen puolisko toimii mainiosti. Kohteet riippuvat siitä, onko rantaihminen, maalaisihminen tai kenties cityihminen.

Cityihmiselle hyvä kombinaatio täkäläiseen kesäaikaan on varmaan Sydney-Melbourne. Lähistöllä voi myös haistella luontoa ja nähdä täkäläisiä erityiseläimiä eri kansallispuistoissa (mm. Blue Mountains, Wilson Promontory, Grampians). Maalaisemmasta menosta tykkääville tai rantaihmisille voi suositella taas South Australian, Tasmanian ja Western Australian osavaltioita, joista löytyy kaunista luontoa ja upeita rantoja. Tämä perustuu osaltaan myös muiden kanssa vaihdettuihin ja luettuihin tietoihin.

Talviaikaan cityihmisille on tarjolla Brisbane, ja Gold Coast, joka on citymäinen korkeine rakennuksineen ja surffirantoineen (palveluiden kera), mutta kuitenkin myös luonnonpuistot löytyy tarvittaessa.

Sukellusharrastajille hyviä paikkoja ovat ainakin Cairns (portti Great Barrier Reef:lle, iso valliriutta) ja Broomen alue tai Coral Bay-Ningaloo Reef pohjoisessa Western Australiassa (mm. valashait).

Luonnonpuistoja on joka puolella Australiaa riippuen haluaako trooppista metsää vai subtrooppista ja mihin aikaan vuodesta. Keskellä Australiaa on aboriginaalien pyhät seudut ja Ayers Rock eli Uluru (Alice Springs on lähin paikka, jossa lentokenttä), joka on valtava punainen kivi. Siellä on myös muuta luontonähtävää (aavikkoa, punaista hiekkaa, kivimuodostelmia), mutta ei kovinkaan paljoa asutusta, eikä paljoa netti/puhelin-yhteyksiä.

Vuokra-autot ovat edullisia, sekä bensa halpaa. Suosituksia on vaikeaa antaa yleispätevästi, mutta tuli nyt vaan nämä mieleen omalta kohdalta.

Jos minne lie, polkusi vie (arvoitus vielä). Is this path going somewhere (where do we end up).

Kommentit